Blog
Minimum Viable Product | MVP voor ondernemers
Minimum Viable Product | MVP voor ondernemers

De essentiële waarde van MVP voor ondernemers

Ondernemers nemen vaak contact met ons op met ideeën voor hun baanbrekende app, webdienst of webapplicatie. Een softwareproduct dat de potentie heeft om een nieuwe markt te creëren of misschien een bestaande markt te beconcurreren. Marktonderzoek afgerond, businessplan klaar, financiële steun in kan en kruiken en gaan met die banaan. Iedereen wil zijn product zo snel mogelijk op de markt brengen en dat is wanneer we het concept van een Minimum Viable Product of MVP voor ondernemers introduceren. 

Wat is een Minimum Viable Product?

Wie wil nou niet dat zijn idee zo snel mogelijk op de markt komt? Een Minimum Viable Product (MVP) is de snelste en beste manier om dit doel te bereiken.

Een MVP is de minimale versie van je product wat nodig is om je waarde te kunnen bieden aan je gebruikers. Je kunt ze tevredenstellen en hun loyaliteit winnen. Het bouwen van een goed functionerend MVP zorgt ervoor dat je zo snel mogelijk live kunt gaan en zaken kunt doen. En je kunt meteen beginnen met het verzamelen van feedback en leren van je gebruikers.

Een MVP maakt dit allemaal mogelijk. Het beperkt ook het budget dat nodig is voor een eerste release. En wie wil er nu geen geld besparen?

Misvattingen over de term MVP: Wat is het zeker niet

Het idee achter een MVP is eenvoudig. Toch zijn er veel misvattingen over het concept:

  • Het is geen prototype maar het “echte werk” klaar voor release en gemakkelijk verder te uit te breiden..
  • Het is geen proof of concept; het wordt gepresenteerd als een goedgekeurd product, dat meerwaarde heeft en klaar is voor verdere groei.

Wat definieert een goede MVP?

Een goede MVP voor ondernemers is zeer doelgericht en ontworpen om een duidelijk omschreven probleem op te lossen. Of om een commercieel levensvatbare dienst te leveren die gemakkelijk te gebruiken is en meetbare voordelen biedt. Een goede MVP biedt de mogelijkheid om feedback van gebruikers te verzamelen en te meten hoe gebruikers je software gebruiken, waardoor waardevolle informatie terugkomt om latere product iteraties te sturen.

En wat is een slechte MVP?

Het tegenovergestelde, een slechte MVP mist focus of slaagt er niet in om aan de werkelijke behoeften van de potentiële gebruikers te voldoen. Proberen om te veel functies te leveren zal het kostbaar maken en het zal moeilijk zijn om de feedback die je krijgt van vroege gebruikers te classificeren en te meten. Slecht ontworpen interfaces zullen gebruikers in verwarring brengen en veel herontwerpen vergen. En te veel concessies zullen resulteren in een MPV zonder echte bestaansreden.

Wat kan een MVP voor u doen?

  • Een goede MVP trekt investeerders aan – Een MVP bouwt vertrouwen op in een product en laat mogelijke investeerders zien dat je product aanslaat en waarde oplevert. Ervaren investeerders investeren niet in een onbewezen idee en doen geen aannames. Een MVP levert het bewijs dat ze een goede investering doen.
  • Een MVP geeft vertrouwen in uw idee – Er zullen altijd mensen zijn die je MVP in twijfel trekken. Ze zullen het ontleden, de voors en tegens bespreken, de nieuwigheid bekritiseren en het nut in twijfel trekken. En dat is prima. Dat is precies wat er moet gebeuren. Feedback is essentieel voor de verdere groei van je product. Je verwerkt de feedback bij elke iteratie, en verbetert op die manier je product en je geloofwaardigheid. Het spreekt meer en meer gebruikers aan.
  • Een MVP illustreert het nut van uw idee – U kunt geloven dat uw idee een probleem oplost, maar zien is geloven. Uw MVP zal het potentieel van uw product aan potentiële gebruikers demonstreren.

MVP voor ondernemers, wat kan BSL u bieden?

Op basis van al het bovenstaande geven wij u advies over wat belangrijk is in de eerste fase, om uw product zo snel mogelijk op de markt te brengen. En tegen de laagste kosten!

  • Beperk het tot een minimum aantal functies – Een MVP moet moeiteloos de meest cruciale taken uitvoeren die u uw gebruikers wilt bieden. Het is aan te raden om te beginnen met het op een rijtje zetten van de functies die nodig zijn om de eerste gebruikers van uw product tevreden te stellen. Zodra deze functies zijn opgesomd, is de volgende stap ze in rangorde van belangrijkheid te zetten. Op basis hiervan kunt u de must-have functies identificeren – de functies die u zullen helpen uw productidee te valideren. Idealiter zullen deze functies binnen het bereik van uw MVP vallen.
  • Houd de scope, en uw kosten, laag – Uw MVP moet alleen essentiële productkenmerken omvatten, dus vermijdt onnodige functies. De ontwikkelingskosten zullen bijna volledig afhangen van de omvang, complexiteit en schaal van het project. Een MVP is aanzienlijk goedkoper als het goed gedaan wordt, dan werken aan een complex product met veel, misschien overbodige, functies volgens de traditionele watervalmethode (In deze methode wordt achtereenvolgens – als in een waterval – door de verschillende fases van het software ontwikkelproces heen gegaan).
  • Wees Agile (wendbaar) – Bouw een product dat onmiddellijk waarde heeft voor uw klanten tegen een minimale investering. Er zullen meerdere iteraties zijn en dus kunt u uw risico spreiden over meerdere releases. Uw investering gaat gedoceerd en intelligenter omdat u pas begint te investeren in functies wanneer dat nodig is. Het vaste-prijsmodel werkt alleen voor relatief kleine projecten met duidelijk omschreven eisen die niet veranderen. In de meeste gevallen is dit een utopie. Een agile model daarentegen is de beste keuze voor nieuwe producten en diensten. En vergis u niet: naarmate u meer leert van uw klanten en gebruikers, zullen de vereisten sneller veranderen dan u misschien verwacht. Een agile team van softwareontwikkelaars levert resultaten in korte sprints, zodat u over de nodige inzichten beschikt om uw ontwikkelingsplannen bij te sturen.

Laten we eens praten!

BSL heeft een trackrecord van het werken aan nieuwe productontwikkelingen en kan u begeleiden bij elk aspect van productontwikkeling – inclusief het gebruik van een MVP voor ondernemers. Waarom neemt u geen contact op om uw webapplicatie, dienst of app te bespreken. Wij helpen u uw kosten laag te houden en uw product zo snel mogelijk op de markt te brengen. Ons team staat klaar voor u.

Nieuwe ontwikkelingen bij de Keylane Vacature website

Nieuwe ontwikkelingen bij de Keylane Vacature website

Keylane is een leverancier van software voor de verzekerings- en pensioensector. Met een snelle groei en werknemers in vier landen, is het bedrijf altijd op zoek naar nieuw talent. Keylane heeft BSL gevraagd een “Keylane Academy” pagina te maken om de carrièremogelijkheden binnen het bedrijf onder de aandacht te brengen.

Pulse – verbeterde gebruikerservaring en ingebouwde AI

Pulse – verbeterde gebruikerservaring en ingebouwde AI

Pulse is beter geworden! Onze nieuwste Pulse release, ontwikkeld voor PwC door BSL, maakt gebruik van Azure AI-technologie. Het introduceert nieuwe AI-gebaseerde functies zoals vertaling, samenvatting en sentimentanalyse. We hebben ook de gebruikersinterface opnieuw ontworpen voor een verbeterde gebruikerservaring.

Progressive Web Apps in EU ondermijnd door Apple?

Progressive Web Apps in EU ondermijnd door Apple?

Mocht u niet bekend zijn met de ontwikkeling van mobiele apps: Apple heeft onlangs voor opschudding in het iOS-ecosysteem gezorgd. Sinds de eerste bèta’s van iOS 17.4 merkten ontwikkelaars dat zogenaamde “Progressive Web Apps” (PWA’s) niet meer functioneerden in de EU. Ons blog legt meer uit.

De rol van AI in Business Intelligence voor multinationals

De rol van AI in Business Intelligence voor multinationals

BSL levert Business Intelligence-oplossingen aan multinationale organisaties, waarbij content uit duizenden publicaties wereldwijd wordt geïntegreerd en dagelijkse thematische nieuwsberichten en briefings aan zakelijke gebruikers worden geleverd. Onlangs hebben we AI-technologieën geïntroduceerd in deze diensten.

Digitale schoolborden en de Canon van Nederland

Digitale schoolborden en de Canon van Nederland

Onlangs nam de leverancier van digitale schermen CTOUCH contact op met BSL met het verzoek om de Canon van Nederland app in hun winkel op te nemen voor gebruik op hun digitale schoolborden in klaslokalen. Wij vonden het een goed idee en hebben onlangs een versie van onze app gemaakt, speciaal voor het grote scherm.

Google Looker Studio: Big data begrijpelijk gemaakt

Google Looker Studio: Big data begrijpelijk gemaakt

In de wereld van vandaag is het belangrijk om snel en goed geïnformeerde beslissingen te nemen. Google Looker Studio is een gratis tool die hierbij helpt. Het kan uw grote hoeveelheid Analytics gegevens omzetten in informatieve, eenvoudig leesbare dashboards en rapporten die volledig aanpasbaar zijn.

Laat BSL uw website onderhoudsupdates verzorgen

Laat BSL uw website onderhoudsupdates verzorgen

We begrijpen het belang van updates voor website onderhoudsupdates voor WordPress en Drupal. Hackers hebben het gemunt op open-source producten, dus het up-to-date houden van uw CMS is essentieel. Vertrouw op BSL om uw website veilig te houden terwijl u zich concentreert op het maken van content voor uw publiek.

BSL Zomerevenement op het water

BSL Zomerevenement op het water

Het was tijd voor ons jaarlijkse zomerevenement met het hele bedrijf. Dit jaar had Diana een boottocht geregeld in een salonboot over de Vecht richting Loenen en Vreeland. Na de boottocht werd de middag voortgezet in het restaurant van Bistrotel ‘t Amsterdammertje, waar iedereen genoot van een heerlijk diner.

Adobe Firefly en Photoshop Beta met generative fill

Adobe Firefly en Photoshop Beta met generative fill

Na het succes van ChatGPT en Midjourney AI, kon Adobe niet achterblijven en maakten ze hun Beta releases van Adobe Firefly en Photoshop AI openbaar. Met de komst van de Adobe Beta’s hebben we onze aandacht gericht op deze nieuwkomers in vergelijking met Midjourney.

Midjourney prompt – Hoe beschrijf je een afbeelding

Midjourney prompt – Hoe beschrijf je een afbeelding

In een eerdere blog hebben we Midjourney geïntroduceerd als een hulpmiddel dat we binnen BSL gebruiken bij het ontwerpen van websites en banners voor blogs. Om Midjourney de afbeelding te laten maken dat je in gedachten hebt, moet je een prompt maken die de afbeelding beschrijft. Dit nieuwe blog bespreekt de mogelijkheden.

Drupal 9 ontwikkeling met Tailwind CSS

Drupal 9 ontwikkeling met Tailwind CSS

Met behulp van Drupal heeft BSL een uitgebreide intranet site gebouwd dat voor alle medewerkers toegankelijk is. We zijn een nieuwe versie van de site aan het ontwikkelen. In dit blog vertelt een van onze ontwikkelaars over de tools die we gebruiken, zoals Twig templates, de Entity en Form APIs en Tailwind CSS.

Midjourney – Jouw ideeën omzetten in beelden

Midjourney – Jouw ideeën omzetten in beelden

De afgelopen weken heeft de Bright Side of Life zich verdiept in de mogelijkheden van Artificial Intelligence. In ons nieuwste blog gaan we het hebben over Midjourney AI, een webdienst die afbeeldingen genereert op basis van natuurlijke taalbeschrijvingen (genaamd “prompts”). En de resultaten zijn erg indrukwekkend.

Langdurige samenwerking met klanten biedt vele voordelen

Langdurige samenwerking met klanten biedt vele voordelen

NBD Biblion biedt gepersonaliseerde aanbevelingen voor boeken en mediatitels aan scholen en bibliotheken en levert hen de titels die zij selecteren. BSL en NBD Biblion hebben een langdurige samenwerking. Wij leveren al meer dan twintig jaar technisch advies, ontwikkelingsteams en ondersteuning.

ChatGPT gebruikt voor bedrijfsinformatie analyses

ChatGPT gebruikt voor bedrijfsinformatie analyses

Na de eerste enthousiaste reacties bij de introductie van ChatGPT en AI verschoof de aandacht naar de slechte kwaliteit van veel antwoorden. Door Azure OpenAI en Cognitive Search met betrouwbare data te gebruiken kunnen gebruikers zoeken door middel van natuurlijke taal bedrijfsinformatie van hoge kwaliteit vinden.

Oorlog tussen browser-engines – deel 2 – monopolie Apple

Oorlog tussen browser-engines – deel 2 – monopolie Apple

Het Apple’s monopolie betekent dat elke app op iOS – ook browsers van concurrenten van Apple – WebKit moet gebruiken om webinhoud weer te geven. Hoewel het niet ongebruikelijk is dat ontwikkelaars een engine van derden gebruiken, kunnen ze vaak zelf bepalen welke eigenschappen ze in hun browser gebruiken.

Oorlog tussen browser-engines – deel 1 – de verschillende kampen

Oorlog tussen browser-engines – deel 1 – de verschillende kampen

The Register meldde onlangs dat Google werkt aan een iOS-versie van Chromium. Een paar dagen later volgde een tweede artikel met hierin dat Mozilla werkt aan een iOS-versie van Gecko, de browser-engine van Firefox. Beide berichten suggereren dat de browser-engine van Apple iOS, WebKit, zijn monopolie dreigt te verliezen.

Donatie aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië

Donatie aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië

Op 6 februari zijn Turkije en Syrië getroffen door meerdere krachtige aardbevingen en naschokken. Deze bevingen hebben naar schatting 23 miljoen mensen getroffen, waaronder velen die door het conflict in Syrië al in grote nood verkeerden. Indien mogelijk, doneer dan net als BSL op Giro 555.

WordPress en page builders zoals Divi en Elementor

WordPress en page builders zoals Divi en Elementor

Voor het bouwen van websites maken wij gebruik van WordPress in combinatie met page builders. In WordPress is het makkelijk de content te beheren en krijg je vele opties om de website uit te breiden. Met page builders zoals Divi en Elementor kun je gemakkelijk en snel pagina’s ontwerpen en bouwen.

2022 en de Bright Side of Life

2022 en de Bright Side of Life

De tijd nemen om regelmatig stil te staan bij de dingen waar we dankbaar voor zijn, kan helpen ons perspectief te verleggen en ons te richten op de positieve aspecten van ons werk. Dus, hier zijn de dingen waarvoor ik dankbaar ben in 2022.

SEO-voordelen en de kracht van inhoud van goede kwaliteit

SEO-voordelen en de kracht van inhoud van goede kwaliteit

Veel bedrijfseigenaren denken nog steeds dat hun website een visitekaartje is. Hun uitdrukking is vaak: “onze klanten/publiek weten ons al te vinden…”. Dit kan kloppen, maar door uw website te optimaliseren bereikt u een nieuw publiek.

Nieuwe vacature website voor Keylane Careers

Nieuwe vacature website voor Keylane Careers

Keylane heeft BSL gevraagd te helpen bij het ontwerpen en bouwen van een nieuwe Keylane Careers vacature website. Het belangrijkste doel is om het aantal bezoekers te verhogen door de organische zoekprestaties te verbeteren.

Nieuwe website voor BoekWijzer

Nieuwe website voor BoekWijzer

We hebben de BoekWijzer website geheel vernieuwd! De website is gebouwd ter ondersteuning van de BoekWijzer app, de mobiele gids in de wereld van de Nederlandse literatuur. Met deze app blijf je makkelijk op de hoogte van het laatste literaire nieuws.

Nieuwe developer / webdesigner binnen BSL

Nieuwe developer / webdesigner binnen BSL

Als u vragen heeft over uw website of webdesign, dan staat Patrick van Bennekom 5 dagen per week tot uw beschikking! Hij werkt onder andere aan websites, apps, logo’s en huisstijlen. Patrick zorgt ervoor dat er een professioneel eindproduct staat.

Voordelen en kansen bij het migreren naar de cloud

Voordelen en kansen bij het migreren naar de cloud

Sommige van onze klanten migreren naar de cloud of heroverwegen hun legacy-systemen om in de toekomst alsnog naar de cloud te migreren. In opdracht van multinationals hebben wij twee migraties uitgevoerd en onze ervaring leert ons dat een directe aanpak (simpelweg het overzetten van bestaande databases en applicaties op virtuele machines) niet altijd de beste route is…

Beleev: de interactieve snoezelruimte

Beleev: de interactieve snoezelruimte

Wellicht heb je nog nooit van snoezelen gehoord. Dit betekent dat je de zintuigen extra laat prikkelen door externe middelen die in een omgeving aanwezig zijn, de zogenaamde snoezelruimte. In opdracht van St. Jan Baptist, school voor speciaal onderwijs, te Kerkrade hebben we software ontwikkeld voor snoezelruimtes om de verlichting, audio, switches en een videoprojector te kunnen beheren.

Vaarwel 2021 en Covid-19 -lockdowns – tijd om terug te blikken

Vaarwel 2021 en Covid-19 -lockdowns – tijd om terug te blikken

Wie had begin 2020 gedacht dat we in januari 2022 nog steeds onder COVID-19 lockdown maatregelen zouden werken? Gelukkig heb ik meer verstand van softwareontwikkeling, dan van horeca. Als directeur van een IT-bedrijf ben ik blij te kunnen zeggen dat Bright Side of Life werken op afstand heeft opgepakt als een vis in het water. Laat me je vertellen over ons jaar.

Canon van Nederland apps zijn verkrijgbaar in de stores

Canon van Nederland apps zijn verkrijgbaar in de stores

De Canon van Nederland (2007) vertelt het verhaal hoe Nederland is ontstaan. Aan de hand van de Canon ontwikkelde BSL een paar jaar later de populaire EnToen Nu apps voor iOS en Android. In 2020 is de Canon uitgebreid herzien, dus hebben we de Canon apps volledig herschreven, up-to-date gemaakt. Ze zijn nu beschikbaar in de app stores.

Krachtige AI-zoekmogelijkheden integreren in apps en webservices

Krachtige AI-zoekmogelijkheden integreren in apps en webservices

Zoektechnologie evolueert voortdurend, dus we staan altijd klaar om nieuwe technologieën te integreren voor onze klanten. Dit blog schetst onze recente ervaringen met Azure Cognitive Search en AI-zoekmogelijkheden, die we gebruiken om elke dag duizenden nieuwe documenten te classificeren en op maat attenderingen aan abonnees te leveren.

4

Previous

5

Next

Contact BSL