Blog
COVID-19 lockdown
COVID-19 lockdown

Vaarwel 2021 en Covid-19 -lockdowns – tijd om terug te blikken

Als ik een bar, restaurant of hotel zou runnen, zou ik nu mijn haren uit mijn hoofd trekken. Wie had begin 2020 gedacht dat we in januari 2022 nog steeds met Covid-19-lockdown maatregelen zouden leven? In deze tijden kan ik van geluk spreken dat ik meer verstand heb van softwareontwikkeling en technologie dan van catering of horeca. Als directeur van een IT-bedrijf ben ik blij te kunnen zeggen dat het team van The Bright Side of Life het op afstand werken ervaart als een vis in het water. Ik neem je mee naar ons afgelopen jaar. 

Verschillende soorten van lockdown

In maart 2020 gingen we voor het eerst in een lockdown en iedereen werkte vanuit huis. Dat ging nagenoeg zonder problemen. We zijn per slot van rekening ook een technologiebedrijf dat al een aantal clouddiensten gebruikt en ermee werkt. Hoewel teamwerk, hechte samenwerkingen en sociale contacten tussen collega’s slechts enkele van onze sterke punten zijn, ontdekten we al snel dat Googlediensten (Meets, Chat/Hangouts, Workspaces) het gemakkelijk maakten om online dezelfde gemeenschappelijke sfeer te creëren. Onze planning, projectbeheer en agenda’s waren al online, net als ons stand-up/planningssysteem.

Net als velen van jullie hebben wij de afgelopen achttien maanden onze werkroosters een aantal keren gewijzigd. Momenteel werken we 50/50 van de tijd op ons kantoor/op afstand.

Productiviteit tijdens lockdown

Omdat onze project- en uren-beheersystemen online staan en gemakkelijk te integreren zijn, kunnen we verschillende systemen aan elkaar koppelen om een realtime overzicht te geven van onze ontwikkelingsprojecten en prestaties. Het is eenvoudig aan te tonen dat werken op afstand geen invloed heeft gehad op onze productiviteit. In 2021 werkten we aan ongeveer 45 projecten, en daarvan waren er slechts drie die meer dan één mandag boven hun budget zaten. Tegelijkertijd hebben we de hoeveelheid voltooid werk met meer dan 12% verhoogd vergeleken met 2020. Dus onze prestaties zijn verbeterd tijdens de lockdown. En onze klanten hebben de vruchten geplukt van software die op tijd en binnen budget is geleverd – wat kernprincipes zijn binnen de Bright Side of Life. Onze ervaring met softwareontwikkeling en onze geavanceerde planningstools helpen ons om nauwkeurige budgetramingen te maken. Elke succesvolle afronding van een project bewijst dat IT-projecten niet nodig leiden tot overbestedingen en vertragingen.

Win win situatie voor klanten en team!

We zijn blijven werken aan projecten voor veel van onze bestaande klanten, van wie sommigen al meer dan twintig jaar klant van BSL zijn. Natuurlijk hebben wij onze processen aangepast, omdat wij vanwege de Covid-19-lockdown beperkingen zeer zelden op locatie werken. Dit heeft echter geen afbreuk gedaan aan onze prestaties, en in veel gevallen hebben we regelmatiger contact met onze klanten dan ooit tevoren. En het milieu wordt er ook niet slechter, want ons team werkt grotendeels vanuit huis, dus minder reistijd en een besparing op reiskosten. 😄

Overstappen naar de cloud

We passen onze technologie voortdurend aan om aan de nieuwe eisen van onze klanten te voldoen. En hoewel we al enkele jaren bezig zijn met het overzetten van diensten naar de Cloud, hebben grote bedrijven in 2021 de Cloud technologie met enthousiasme omarmd. Twee van onze grote internationale klanten hebben projecten in Azure geïmplementeerd en BSL heeft deze migratie ondersteund. We hebben in 2021 met succes complexe Java applicaties, web services en databases gemigreerd naar Azure. En ik moet zeggen, Azure blijkt veel transparanter te zijn wat betreft kosten en eenvoudiger te configureren dan Amazon Web Services. Microsoft was niet de eerste die met zijn clouddiensten de markt op kwam, maar we zijn zeer te spreken over de ondersteuning en de diensten die ze bieden. Je kunt meer te weten komen over twee van deze projecten in onze eerdere blogs:

We zijn ook druk bezig geweest met een belangrijk project waarbij we Machine learning tools gebruiken. Meer over dat project is hier beschikbaar.

Verscheidenheid is het kruid van het leven

Hoewel we BSL hebben opgericht op basis van het principe om een langetermijnklantrelatie te bieden en hen te helpen hun software te verbeteren en te ontwikkelen, zijn nieuwe klanten altijd welkom. Net zo verwelkomen onze engineers en ontwerpers elke kans om hun vaardigheden uit te breiden. 2021 heeft hen vele mogelijkheden geboden.

  • Zo vroeg een internationale start-up aan BSL om een geïntegreerd API-platform te ontwikkelen dat e-commerce websites verbindt met grote marktplaatsen, waaronder Amazon, BOL, eBay en vele andere sites. Met behulp van een gebruiksvriendelijke beheerinterface kunnen gebruikers hun voorraden koppelen, hun content verrijken, en hun producten toegankelijk maken voor miljoenen online shoppers. Gegevensbeheer, betalingssystemen, databases, website plugins, vendor API’s en meer spelen een rol in dit project en bieden uitdagingen aan onze Java-ontwikkelaars, PHP-ontwikkelaars en webdesigners. Ongeveer 45% van ons werk is voltooid, de rest wordt verwacht in 2022.
  • We hebben ook een relatief eenvoudige iOS/Android app ontwikkeld, om het gebruik van een smartphone voor ouderen makkelijker te maken. Deze app zorgt ervoor dat ze snel hun belangrijke familieleden of zorgverleners kunnen bereiken. Leuk om te ontwikkelen, en meer functies gepland voor 2022. En nu we het toch over apps hebben, we hebben kortgeleden een nieuwe Canon van Nederland app voltooid (ook voor iOS/Android), ontworpen om kinderen te helpen de Nederlandse geschiedenis onder de knie te krijgen.
  • Ik kan nog uren doorgaan met alles wat we ontwikkeld hebben, maar laat ik als laatste deze nog benoemen: de Beleev Video player. De klant heeft ons gevraagd een multimediaspeler te ontwikkelen voor het aansturen van video- en lichtbronnen in snoezelruimtes in scholen die kinderen met speciale behoeften helpen. Met een eenvoudig en kindvriendelijk menu, en ook fysieke knoppen kunnen video’s worden geselecteerd en afgespeeld, waarbij een variëteit van verlichtingsbronnen en een projector worden aangestuurd. De snoezelruimte geven de kinderen rust en ontspanning. We zullen hier later nog uitvoeriger op terugkomen.

En dit alles kan alleen maar bereikt worden door ons creatieve, multi-getalenteerde team binnen BSL dat als een rode draad door deze uiteenlopende projecten loopt en samen de oplossingen leveren. Dat is waar we goed in zijn, en zolang er vraag is naar ons unieke team, hoor je mij niet klagen.

Neem contact op

Je bent altijd welkom om contact op te nemen met the Bright Side of Life om je software-ideeën te bespreken. We kijken er naar uit om over je project te sparren, groot of klein. Apps, webapplicaties, systeem integraties, AI, Clouddiensten – we vinden altijd een oplossing. Dus neem contact met ons op, dan plannen we een gesprek. We kijken ernaar uit je te ontmoeten!

Pulse – verbeterde gebruikerservaring en ingebouwde AI

Pulse – verbeterde gebruikerservaring en ingebouwde AI

Pulse is beter geworden! Onze nieuwste Pulse release, ontwikkeld voor PwC door BSL, maakt gebruik van Azure AI-technologie. Het introduceert nieuwe AI-gebaseerde functies zoals vertaling, samenvatting en sentimentanalyse. We hebben ook de gebruikersinterface opnieuw ontworpen voor een verbeterde gebruikerservaring.

Progressive Web Apps in EU ondermijnd door Apple?

Progressive Web Apps in EU ondermijnd door Apple?

Mocht u niet bekend zijn met de ontwikkeling van mobiele apps: Apple heeft onlangs voor opschudding in het iOS-ecosysteem gezorgd. Sinds de eerste bèta’s van iOS 17.4 merkten ontwikkelaars dat zogenaamde “Progressive Web Apps” (PWA’s) niet meer functioneerden in de EU. Ons blog legt meer uit.

De rol van AI in Business Intelligence voor multinationals

De rol van AI in Business Intelligence voor multinationals

BSL levert Business Intelligence-oplossingen aan multinationale organisaties, waarbij content uit duizenden publicaties wereldwijd wordt geïntegreerd en dagelijkse thematische nieuwsberichten en briefings aan zakelijke gebruikers worden geleverd. Onlangs hebben we AI-technologieën geïntroduceerd in deze diensten.

Digitale schoolborden en de Canon van Nederland

Digitale schoolborden en de Canon van Nederland

Onlangs nam de leverancier van digitale schermen CTOUCH contact op met BSL met het verzoek om de Canon van Nederland app in hun winkel op te nemen voor gebruik op hun digitale schoolborden in klaslokalen. Wij vonden het een goed idee en hebben onlangs een versie van onze app gemaakt, speciaal voor het grote scherm.

Google Looker Studio: Big data begrijpelijk gemaakt

Google Looker Studio: Big data begrijpelijk gemaakt

In de wereld van vandaag is het belangrijk om snel en goed geïnformeerde beslissingen te nemen. Google Looker Studio is een gratis tool die hierbij helpt. Het kan uw grote hoeveelheid Analytics gegevens omzetten in informatieve, eenvoudig leesbare dashboards en rapporten die volledig aanpasbaar zijn.

Laat BSL uw website onderhoudsupdates verzorgen

Laat BSL uw website onderhoudsupdates verzorgen

We begrijpen het belang van updates voor website onderhoudsupdates voor WordPress en Drupal. Hackers hebben het gemunt op open-source producten, dus het up-to-date houden van uw CMS is essentieel. Vertrouw op BSL om uw website veilig te houden terwijl u zich concentreert op het maken van content voor uw publiek.

BSL Zomerevenement op het water

BSL Zomerevenement op het water

Het was tijd voor ons jaarlijkse zomerevenement met het hele bedrijf. Dit jaar had Diana een boottocht geregeld in een salonboot over de Vecht richting Loenen en Vreeland. Na de boottocht werd de middag voortgezet in het restaurant van Bistrotel ‘t Amsterdammertje, waar iedereen genoot van een heerlijk diner.

Adobe Firefly en Photoshop Beta met generative fill

Adobe Firefly en Photoshop Beta met generative fill

Na het succes van ChatGPT en Midjourney AI, kon Adobe niet achterblijven en maakten ze hun Beta releases van Adobe Firefly en Photoshop AI openbaar. Met de komst van de Adobe Beta’s hebben we onze aandacht gericht op deze nieuwkomers in vergelijking met Midjourney.

Midjourney prompt – Hoe beschrijf je een afbeelding

Midjourney prompt – Hoe beschrijf je een afbeelding

In een eerdere blog hebben we Midjourney geïntroduceerd als een hulpmiddel dat we binnen BSL gebruiken bij het ontwerpen van websites en banners voor blogs. Om Midjourney de afbeelding te laten maken dat je in gedachten hebt, moet je een prompt maken die de afbeelding beschrijft. Dit nieuwe blog bespreekt de mogelijkheden.

Drupal 9 ontwikkeling met Tailwind CSS

Drupal 9 ontwikkeling met Tailwind CSS

Met behulp van Drupal heeft BSL een uitgebreide intranet site gebouwd dat voor alle medewerkers toegankelijk is. We zijn een nieuwe versie van de site aan het ontwikkelen. In dit blog vertelt een van onze ontwikkelaars over de tools die we gebruiken, zoals Twig templates, de Entity en Form APIs en Tailwind CSS.

Midjourney – Jouw ideeën omzetten in beelden

Midjourney – Jouw ideeën omzetten in beelden

De afgelopen weken heeft de Bright Side of Life zich verdiept in de mogelijkheden van Artificial Intelligence. In ons nieuwste blog gaan we het hebben over Midjourney AI, een webdienst die afbeeldingen genereert op basis van natuurlijke taalbeschrijvingen (genaamd “prompts”). En de resultaten zijn erg indrukwekkend.

Langdurige samenwerking met klanten biedt vele voordelen

Langdurige samenwerking met klanten biedt vele voordelen

NBD Biblion biedt gepersonaliseerde aanbevelingen voor boeken en mediatitels aan scholen en bibliotheken en levert hen de titels die zij selecteren. BSL en NBD Biblion hebben een langdurige samenwerking. Wij leveren al meer dan twintig jaar technisch advies, ontwikkelingsteams en ondersteuning.

ChatGPT gebruikt voor bedrijfsinformatie analyses

ChatGPT gebruikt voor bedrijfsinformatie analyses

Na de eerste enthousiaste reacties bij de introductie van ChatGPT en AI verschoof de aandacht naar de slechte kwaliteit van veel antwoorden. Door Azure OpenAI en Cognitive Search met betrouwbare data te gebruiken kunnen gebruikers zoeken door middel van natuurlijke taal bedrijfsinformatie van hoge kwaliteit vinden.

Oorlog tussen browser-engines – deel 2 – monopolie Apple

Oorlog tussen browser-engines – deel 2 – monopolie Apple

Het Apple’s monopolie betekent dat elke app op iOS – ook browsers van concurrenten van Apple – WebKit moet gebruiken om webinhoud weer te geven. Hoewel het niet ongebruikelijk is dat ontwikkelaars een engine van derden gebruiken, kunnen ze vaak zelf bepalen welke eigenschappen ze in hun browser gebruiken.

Oorlog tussen browser-engines – deel 1 – de verschillende kampen

Oorlog tussen browser-engines – deel 1 – de verschillende kampen

The Register meldde onlangs dat Google werkt aan een iOS-versie van Chromium. Een paar dagen later volgde een tweede artikel met hierin dat Mozilla werkt aan een iOS-versie van Gecko, de browser-engine van Firefox. Beide berichten suggereren dat de browser-engine van Apple iOS, WebKit, zijn monopolie dreigt te verliezen.

Donatie aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië

Donatie aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië

Op 6 februari zijn Turkije en Syrië getroffen door meerdere krachtige aardbevingen en naschokken. Deze bevingen hebben naar schatting 23 miljoen mensen getroffen, waaronder velen die door het conflict in Syrië al in grote nood verkeerden. Indien mogelijk, doneer dan net als BSL op Giro 555.

WordPress en page builders zoals Divi en Elementor

WordPress en page builders zoals Divi en Elementor

Voor het bouwen van websites maken wij gebruik van WordPress in combinatie met page builders. In WordPress is het makkelijk de content te beheren en krijg je vele opties om de website uit te breiden. Met page builders zoals Divi en Elementor kun je gemakkelijk en snel pagina’s ontwerpen en bouwen.

2022 en de Bright Side of Life

2022 en de Bright Side of Life

De tijd nemen om regelmatig stil te staan bij de dingen waar we dankbaar voor zijn, kan helpen ons perspectief te verleggen en ons te richten op de positieve aspecten van ons werk. Dus, hier zijn de dingen waarvoor ik dankbaar ben in 2022.

SEO-voordelen en de kracht van inhoud van goede kwaliteit

SEO-voordelen en de kracht van inhoud van goede kwaliteit

Veel bedrijfseigenaren denken nog steeds dat hun website een visitekaartje is. Hun uitdrukking is vaak: “onze klanten/publiek weten ons al te vinden…”. Dit kan kloppen, maar door uw website te optimaliseren bereikt u een nieuw publiek.

Nieuwe vacature website voor Keylane Careers

Nieuwe vacature website voor Keylane Careers

Keylane heeft BSL gevraagd te helpen bij het ontwerpen en bouwen van een nieuwe Keylane Careers vacature website. Het belangrijkste doel is om het aantal bezoekers te verhogen door de organische zoekprestaties te verbeteren.

Nieuwe website voor BoekWijzer

Nieuwe website voor BoekWijzer

We hebben de BoekWijzer website geheel vernieuwd! De website is gebouwd ter ondersteuning van de BoekWijzer app, de mobiele gids in de wereld van de Nederlandse literatuur. Met deze app blijf je makkelijk op de hoogte van het laatste literaire nieuws.

Nieuwe developer / webdesigner binnen BSL

Nieuwe developer / webdesigner binnen BSL

Als u vragen heeft over uw website of webdesign, dan staat Patrick van Bennekom 5 dagen per week tot uw beschikking! Hij werkt onder andere aan websites, apps, logo’s en huisstijlen. Patrick zorgt ervoor dat er een professioneel eindproduct staat.

Voordelen en kansen bij het migreren naar de cloud

Voordelen en kansen bij het migreren naar de cloud

Sommige van onze klanten migreren naar de cloud of heroverwegen hun legacy-systemen om in de toekomst alsnog naar de cloud te migreren. In opdracht van multinationals hebben wij twee migraties uitgevoerd en onze ervaring leert ons dat een directe aanpak (simpelweg het overzetten van bestaande databases en applicaties op virtuele machines) niet altijd de beste route is…

Beleev: de interactieve snoezelruimte

Beleev: de interactieve snoezelruimte

Wellicht heb je nog nooit van snoezelen gehoord. Dit betekent dat je de zintuigen extra laat prikkelen door externe middelen die in een omgeving aanwezig zijn, de zogenaamde snoezelruimte. In opdracht van St. Jan Baptist, school voor speciaal onderwijs, te Kerkrade hebben we software ontwikkeld voor snoezelruimtes om de verlichting, audio, switches en een videoprojector te kunnen beheren.

Canon van Nederland apps zijn verkrijgbaar in de stores

Canon van Nederland apps zijn verkrijgbaar in de stores

De Canon van Nederland (2007) vertelt het verhaal hoe Nederland is ontstaan. Aan de hand van de Canon ontwikkelde BSL een paar jaar later de populaire EnToen Nu apps voor iOS en Android. In 2020 is de Canon uitgebreid herzien, dus hebben we de Canon apps volledig herschreven, up-to-date gemaakt. Ze zijn nu beschikbaar in de app stores.

Krachtige AI-zoekmogelijkheden integreren in apps en webservices

Krachtige AI-zoekmogelijkheden integreren in apps en webservices

Zoektechnologie evolueert voortdurend, dus we staan altijd klaar om nieuwe technologieën te integreren voor onze klanten. Dit blog schetst onze recente ervaringen met Azure Cognitive Search en AI-zoekmogelijkheden, die we gebruiken om elke dag duizenden nieuwe documenten te classificeren en op maat attenderingen aan abonnees te leveren.

Canon van Nederland apps binnenkort beschikbaar!

Canon van Nederland apps binnenkort beschikbaar!

De Commissie Ontwikkeling Canon van Nederland ontwikkelde in 2007 de Canon van Nederland. BSL ontwikkelde een paar jaar later de apps, en sinds de lancering in 2013 zijn het een van de best beoordeelde schoolapps. In 2020 heeft een nieuwe Canoncommissie de Canon geactualiseerd. En de nieuwe Canon van Nederland apps zijn onderweg!

Drupal 9 vervangt Drupal 8. Lang leve Drupal 7!

Drupal 9 vervangt Drupal 8. Lang leve Drupal 7!

Vorig jaar is Drupal 9 uitgebracht en Drupal 8 is end-of-life in november 2021. Daar is niets vreemds aan. Maar wist je dat de levensduur van Drupal 7 is verlengd tot november 2022? Door het hoge aantal actieve gebruikers zal het langer in gebruik blijven dan Drupal 8! Maar als je Drupal 7 nog steeds gebruikt wordt het hoog tijd om je overgang naar Drupal 9 te plannen.

4

Previous

5

Next

Contact BSL