Blog
Tailwind css
Tailwind css

Drupal 9 ontwikkeling met Tailwind CSS

Interne Drupal ontwikkeling

Onze Intranet website is oorspronkelijk gebouwd in Drupal 6. In 2016 hebben we deze bijgewerkt naar Drupal 7. We gebruiken ons intranet systeem voor planning, bijhouden van project resources, urenadministratie en sales leads en het produceren van rapportages die we aan klanten sturen. Daarnaast is er documentatie te vinden van onze servers, project offertes en specificaties, en gebruiken we het om allerlei interne documenten te bewaren.

Het einde van Drupal 7 is in zicht – toch?

Toen we in 2016 ons intranet systeem hebben bijgewerkt naar Drupal 7 hebben we veel onderdelen van de site gemoderniseerd. Echter, het ontwerp begon zijn leeftijd sindsdien wel te tonen en we rekenden erop dat Drupal 7 in november 2023 “end of life” zou bereiken. Deze “end of life” datum was al een aantal keren uitgesteld dus het was toch een zekere verrassing toen er op 7 juni aangekondigd werd dat Drupal 7 toch nog langer ondersteuning zou krijgen: tot januari 2025!

Hoe dan ook, de laatste upgrade van ons intranet was inmiddels al aardig wat jaartjes geleden en er is veel veranderd sinds die tijd. Daarom zijn we gestart met het upgraden van de site naar Drupal 9 – en Drupal 10 hebben we ook al in ons vizier.

De reis naar Drupal 9

Zoals we al in eerdere blogs schreven, is de stap van Drupal 7 naar Drupal 8 een lang traject. Met Drupal 8 werd een nieuwe weg ingeslagen, waarbij ondersteuning voor veel oude hooks en API’s werd beëindigd en nieuwere, vervangende werden geïntroduceerd. Ontwikkelaars van sites en 3rd-party modules moesten hun code bijwerken.

Met Drupal 9 is die transitie voltooid en zouden upgrades naar daaropvolgende versies een stuk eenvoudiger moeten zijn.

Toen we begonnen aan het project was er nog geen stabiele Drupal 10 release beschikbaar. Het was wel direct al het plan om deze upgrade mee te nemen zodra Drupal 10 beschikbaar zou komen en alle essentiële 3rd-party modules die we gebruiken bijgewerkt zijn.

De upgrade was ook meteen een mooi moment om het design – dat grotendeels nog op de oorspronkelijke Drupal 6 website was gebaseerd – eens flink onder handen te nemen.

Twig templates, Entity en Form API

Ten eerste wilden we onze custom HTML-output van modules ombouwen naar de in Drupal 8 geïntroduceerde Twig templates. Twig is een robuust, modern systeem voor het genereren van output voor pagina’s. Met projecten zoals Literom, Uittrekselbank, SISO en WCC Support Center hebben we veel ervaring opgebouwd met Twig, dus dit wilden we nu ook inzetten voor het nieuwe intranet.

Ten tweede wilden we gebruik maken van de Entity en Form API van Drupal. Met de Entity API beschrijven we de data die we op willen slaan. De Form API gebruiken we vervolgens om formulieren te beschrijven waarmee je data kan bewerken, maar bijvoorbeeld ook voor zoekfuncties en filters. Met een beetje slimmigheid zijn de twee API’s mooi te combineren waardoor je het opslaan van data grotendeels dynamisch kan maken. Een formulier kan in de bijbehorende Entity zelf opzoeken welke velden opgeslagen moeten worden. Je kunt met een Entity zelfs automatisch formulieren genereren, maar voor onze use-cases is dat vaak net iets te beperkend.

Tailwind CSS

Voor de styling van de site wilden we een framework gebruiken dat ons eenvoudig lay-outs liet samenstellen. We hebben verschillende opties overwogen. In eerste instantie leek Bootstrap een geschikte kandidaat, maar we liepen al snel tegen beperkingen aan; Het was erg geschikt om snel lay-outs te bouwen, maar drukte een flinke stempel op de styling van elementen – en maakte het soms wat lastig om dat naar wens aan te passen. Toen viel ons oog op Tailwind CSS.

Het gebruik van Tailwind CSS

Kort samengevat zou je Tailwind CSS kunnen omschrijven als een moderne variant van Bootstrap. Het biedt een enorme hoeveelheid style-regels die je zelf samenstelt in de HTML van de webpagina in plaats van één groot CSS bestand. Dat heeft als voordeel dat de styling van de ene pagina geen invloed heeft op andere pagina’s (iets wat bij grotere projecten toch snel een probleem vormt). Ten tweede combineer je de HTML met de styling, wat het vaak overzichtelijker maakt. Je kan aan de HTML direct zien hoe het er uit komt te zien.

Dat gezegd hebbende, je wil natuurlijk niet voor elke header, paragraaf en tabel dezelfde styling opnieuw definiëren. Om die reden hebben we een minimale basis styling gedefinieerd voor veelvoorkomende elementen. Voorwaarde is dat deze vaak voorkomen, niet ingewikkeld zijn en er zelden afwijkende regels nodig zijn. Als een element specifieke styling nodig heeft of toch enigszins afwijkt van de basisstijl, dan kan dat in de HTML met behulp van de Tailwind CSS style regels.

Guns for hire

Hoewel we deze site intern ontwikkelen, maken we veel gebruik van Drupal voor websites van klanten. Veel van de technieken en tools die we hier beschrijven passen we ook daarbij toe. We bespreken graag uw nieuwe projecten of helpen bij een transitie van Drupal 7 naar 9 – en daar voorbij. Neem gerust contact op!

Pulse – verbeterde gebruikerservaring en ingebouwde AI

Pulse – verbeterde gebruikerservaring en ingebouwde AI

Pulse is beter geworden! Onze nieuwste Pulse release, ontwikkeld voor PwC door BSL, maakt gebruik van Azure AI-technologie. Het introduceert nieuwe AI-gebaseerde functies zoals vertaling, samenvatting en sentimentanalyse. We hebben ook de gebruikersinterface opnieuw ontworpen voor een verbeterde gebruikerservaring.

Progressive Web Apps in EU ondermijnd door Apple?

Progressive Web Apps in EU ondermijnd door Apple?

Mocht u niet bekend zijn met de ontwikkeling van mobiele apps: Apple heeft onlangs voor opschudding in het iOS-ecosysteem gezorgd. Sinds de eerste bèta’s van iOS 17.4 merkten ontwikkelaars dat zogenaamde “Progressive Web Apps” (PWA’s) niet meer functioneerden in de EU. Ons blog legt meer uit.

De rol van AI in Business Intelligence voor multinationals

De rol van AI in Business Intelligence voor multinationals

BSL levert Business Intelligence-oplossingen aan multinationale organisaties, waarbij content uit duizenden publicaties wereldwijd wordt geïntegreerd en dagelijkse thematische nieuwsberichten en briefings aan zakelijke gebruikers worden geleverd. Onlangs hebben we AI-technologieën geïntroduceerd in deze diensten.

Digitale schoolborden en de Canon van Nederland

Digitale schoolborden en de Canon van Nederland

Onlangs nam de leverancier van digitale schermen CTOUCH contact op met BSL met het verzoek om de Canon van Nederland app in hun winkel op te nemen voor gebruik op hun digitale schoolborden in klaslokalen. Wij vonden het een goed idee en hebben onlangs een versie van onze app gemaakt, speciaal voor het grote scherm.

Google Looker Studio: Big data begrijpelijk gemaakt

Google Looker Studio: Big data begrijpelijk gemaakt

In de wereld van vandaag is het belangrijk om snel en goed geïnformeerde beslissingen te nemen. Google Looker Studio is een gratis tool die hierbij helpt. Het kan uw grote hoeveelheid Analytics gegevens omzetten in informatieve, eenvoudig leesbare dashboards en rapporten die volledig aanpasbaar zijn.

Laat BSL uw website onderhoudsupdates verzorgen

Laat BSL uw website onderhoudsupdates verzorgen

We begrijpen het belang van updates voor website onderhoudsupdates voor WordPress en Drupal. Hackers hebben het gemunt op open-source producten, dus het up-to-date houden van uw CMS is essentieel. Vertrouw op BSL om uw website veilig te houden terwijl u zich concentreert op het maken van content voor uw publiek.

BSL Zomerevenement op het water

BSL Zomerevenement op het water

Het was tijd voor ons jaarlijkse zomerevenement met het hele bedrijf. Dit jaar had Diana een boottocht geregeld in een salonboot over de Vecht richting Loenen en Vreeland. Na de boottocht werd de middag voortgezet in het restaurant van Bistrotel ‘t Amsterdammertje, waar iedereen genoot van een heerlijk diner.

Adobe Firefly en Photoshop Beta met generative fill

Adobe Firefly en Photoshop Beta met generative fill

Na het succes van ChatGPT en Midjourney AI, kon Adobe niet achterblijven en maakten ze hun Beta releases van Adobe Firefly en Photoshop AI openbaar. Met de komst van de Adobe Beta’s hebben we onze aandacht gericht op deze nieuwkomers in vergelijking met Midjourney.

Midjourney prompt – Hoe beschrijf je een afbeelding

Midjourney prompt – Hoe beschrijf je een afbeelding

In een eerdere blog hebben we Midjourney geïntroduceerd als een hulpmiddel dat we binnen BSL gebruiken bij het ontwerpen van websites en banners voor blogs. Om Midjourney de afbeelding te laten maken dat je in gedachten hebt, moet je een prompt maken die de afbeelding beschrijft. Dit nieuwe blog bespreekt de mogelijkheden.

Midjourney – Jouw ideeën omzetten in beelden

Midjourney – Jouw ideeën omzetten in beelden

De afgelopen weken heeft de Bright Side of Life zich verdiept in de mogelijkheden van Artificial Intelligence. In ons nieuwste blog gaan we het hebben over Midjourney AI, een webdienst die afbeeldingen genereert op basis van natuurlijke taalbeschrijvingen (genaamd “prompts”). En de resultaten zijn erg indrukwekkend.

Langdurige samenwerking met klanten biedt vele voordelen

Langdurige samenwerking met klanten biedt vele voordelen

NBD Biblion biedt gepersonaliseerde aanbevelingen voor boeken en mediatitels aan scholen en bibliotheken en levert hen de titels die zij selecteren. BSL en NBD Biblion hebben een langdurige samenwerking. Wij leveren al meer dan twintig jaar technisch advies, ontwikkelingsteams en ondersteuning.

ChatGPT gebruikt voor bedrijfsinformatie analyses

ChatGPT gebruikt voor bedrijfsinformatie analyses

Na de eerste enthousiaste reacties bij de introductie van ChatGPT en AI verschoof de aandacht naar de slechte kwaliteit van veel antwoorden. Door Azure OpenAI en Cognitive Search met betrouwbare data te gebruiken kunnen gebruikers zoeken door middel van natuurlijke taal bedrijfsinformatie van hoge kwaliteit vinden.

Oorlog tussen browser-engines – deel 2 – monopolie Apple

Oorlog tussen browser-engines – deel 2 – monopolie Apple

Het Apple’s monopolie betekent dat elke app op iOS – ook browsers van concurrenten van Apple – WebKit moet gebruiken om webinhoud weer te geven. Hoewel het niet ongebruikelijk is dat ontwikkelaars een engine van derden gebruiken, kunnen ze vaak zelf bepalen welke eigenschappen ze in hun browser gebruiken.

Oorlog tussen browser-engines – deel 1 – de verschillende kampen

Oorlog tussen browser-engines – deel 1 – de verschillende kampen

The Register meldde onlangs dat Google werkt aan een iOS-versie van Chromium. Een paar dagen later volgde een tweede artikel met hierin dat Mozilla werkt aan een iOS-versie van Gecko, de browser-engine van Firefox. Beide berichten suggereren dat de browser-engine van Apple iOS, WebKit, zijn monopolie dreigt te verliezen.

Donatie aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië

Donatie aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië

Op 6 februari zijn Turkije en Syrië getroffen door meerdere krachtige aardbevingen en naschokken. Deze bevingen hebben naar schatting 23 miljoen mensen getroffen, waaronder velen die door het conflict in Syrië al in grote nood verkeerden. Indien mogelijk, doneer dan net als BSL op Giro 555.

WordPress en page builders zoals Divi en Elementor

WordPress en page builders zoals Divi en Elementor

Voor het bouwen van websites maken wij gebruik van WordPress in combinatie met page builders. In WordPress is het makkelijk de content te beheren en krijg je vele opties om de website uit te breiden. Met page builders zoals Divi en Elementor kun je gemakkelijk en snel pagina’s ontwerpen en bouwen.

2022 en de Bright Side of Life

2022 en de Bright Side of Life

De tijd nemen om regelmatig stil te staan bij de dingen waar we dankbaar voor zijn, kan helpen ons perspectief te verleggen en ons te richten op de positieve aspecten van ons werk. Dus, hier zijn de dingen waarvoor ik dankbaar ben in 2022.

SEO-voordelen en de kracht van inhoud van goede kwaliteit

SEO-voordelen en de kracht van inhoud van goede kwaliteit

Veel bedrijfseigenaren denken nog steeds dat hun website een visitekaartje is. Hun uitdrukking is vaak: “onze klanten/publiek weten ons al te vinden…”. Dit kan kloppen, maar door uw website te optimaliseren bereikt u een nieuw publiek.

Nieuwe vacature website voor Keylane Careers

Nieuwe vacature website voor Keylane Careers

Keylane heeft BSL gevraagd te helpen bij het ontwerpen en bouwen van een nieuwe Keylane Careers vacature website. Het belangrijkste doel is om het aantal bezoekers te verhogen door de organische zoekprestaties te verbeteren.

Nieuwe website voor BoekWijzer

Nieuwe website voor BoekWijzer

We hebben de BoekWijzer website geheel vernieuwd! De website is gebouwd ter ondersteuning van de BoekWijzer app, de mobiele gids in de wereld van de Nederlandse literatuur. Met deze app blijf je makkelijk op de hoogte van het laatste literaire nieuws.

Nieuwe developer / webdesigner binnen BSL

Nieuwe developer / webdesigner binnen BSL

Als u vragen heeft over uw website of webdesign, dan staat Patrick van Bennekom 5 dagen per week tot uw beschikking! Hij werkt onder andere aan websites, apps, logo’s en huisstijlen. Patrick zorgt ervoor dat er een professioneel eindproduct staat.

Voordelen en kansen bij het migreren naar de cloud

Voordelen en kansen bij het migreren naar de cloud

Sommige van onze klanten migreren naar de cloud of heroverwegen hun legacy-systemen om in de toekomst alsnog naar de cloud te migreren. In opdracht van multinationals hebben wij twee migraties uitgevoerd en onze ervaring leert ons dat een directe aanpak (simpelweg het overzetten van bestaande databases en applicaties op virtuele machines) niet altijd de beste route is…

Beleev: de interactieve snoezelruimte

Beleev: de interactieve snoezelruimte

Wellicht heb je nog nooit van snoezelen gehoord. Dit betekent dat je de zintuigen extra laat prikkelen door externe middelen die in een omgeving aanwezig zijn, de zogenaamde snoezelruimte. In opdracht van St. Jan Baptist, school voor speciaal onderwijs, te Kerkrade hebben we software ontwikkeld voor snoezelruimtes om de verlichting, audio, switches en een videoprojector te kunnen beheren.

Vaarwel 2021 en Covid-19 -lockdowns – tijd om terug te blikken

Vaarwel 2021 en Covid-19 -lockdowns – tijd om terug te blikken

Wie had begin 2020 gedacht dat we in januari 2022 nog steeds onder COVID-19 lockdown maatregelen zouden werken? Gelukkig heb ik meer verstand van softwareontwikkeling, dan van horeca. Als directeur van een IT-bedrijf ben ik blij te kunnen zeggen dat Bright Side of Life werken op afstand heeft opgepakt als een vis in het water. Laat me je vertellen over ons jaar.

Canon van Nederland apps zijn verkrijgbaar in de stores

Canon van Nederland apps zijn verkrijgbaar in de stores

De Canon van Nederland (2007) vertelt het verhaal hoe Nederland is ontstaan. Aan de hand van de Canon ontwikkelde BSL een paar jaar later de populaire EnToen Nu apps voor iOS en Android. In 2020 is de Canon uitgebreid herzien, dus hebben we de Canon apps volledig herschreven, up-to-date gemaakt. Ze zijn nu beschikbaar in de app stores.

Krachtige AI-zoekmogelijkheden integreren in apps en webservices

Krachtige AI-zoekmogelijkheden integreren in apps en webservices

Zoektechnologie evolueert voortdurend, dus we staan altijd klaar om nieuwe technologieën te integreren voor onze klanten. Dit blog schetst onze recente ervaringen met Azure Cognitive Search en AI-zoekmogelijkheden, die we gebruiken om elke dag duizenden nieuwe documenten te classificeren en op maat attenderingen aan abonnees te leveren.

Canon van Nederland apps binnenkort beschikbaar!

Canon van Nederland apps binnenkort beschikbaar!

De Commissie Ontwikkeling Canon van Nederland ontwikkelde in 2007 de Canon van Nederland. BSL ontwikkelde een paar jaar later de apps, en sinds de lancering in 2013 zijn het een van de best beoordeelde schoolapps. In 2020 heeft een nieuwe Canoncommissie de Canon geactualiseerd. En de nieuwe Canon van Nederland apps zijn onderweg!

Drupal 9 vervangt Drupal 8. Lang leve Drupal 7!

Drupal 9 vervangt Drupal 8. Lang leve Drupal 7!

Vorig jaar is Drupal 9 uitgebracht en Drupal 8 is end-of-life in november 2021. Daar is niets vreemds aan. Maar wist je dat de levensduur van Drupal 7 is verlengd tot november 2022? Door het hoge aantal actieve gebruikers zal het langer in gebruik blijven dan Drupal 8! Maar als je Drupal 7 nog steeds gebruikt wordt het hoog tijd om je overgang naar Drupal 9 te plannen.

4

Previous

5

Next

Contact BSL