Blog
Progressive Web Apps
Progressive Web Apps

Progressive Web Apps in EU ondermijnd door Apple?

Als u niet bekend bent met app-ontwikkeling voor mobiele telefoons, dan heeft u misschien het nieuws gemist – maar Apple heeft onlangs voor opschudding in het iOS-ecosysteem gezorgd. Sinds de eerste bèta’s van iOS 17.4 merkten ontwikkelaars dat zogenaamde “Progressive Web Apps” (PWA’s) niet meer functioneerden in de EU. Was dit gepland of een bug? Ons blog gaat hier verder op in.

Wat zijn Progressive Web Apps?

Progressive Web Apps (PWA’s) zijn moderne webapplicaties die gebruikers een mobiele app-achtige ervaring bieden op hun mobiele apparaten. Ze bieden veel functies die typisch zijn voor native apps, zoals pushmeldingen en icoonbadges, permanente lokale opslag, verbeterde interactiviteit en snellere laadtijden. Het mooiste is dat u ze niet hoeft te downloaden vanuit een app store. Deze webapps kunnen binnen enkele seconden worden toevoegd aan uw mobiele startscherm, waardoor ze eruit zien als native apps.

PWA’s bieden een soepele en naadloze gebruikerservaring en combineren het beste van web- en mobiel ontwerp. De meeste PWA’s zijn ontworpen om te draaien op Android- en iOS-apparaten (vanuit één codebase) en werken ook op desktops en tablets. PWA’s zijn daarom een aantrekkelijke optie voor bedrijven die klanten op meerdere platforms willen bereiken zonder platformspecifieke apps te ontwikkelen.

Populaire Progressive Web Apps

Er zijn veel PWA’s (Apple gebruikt de term “Web apps voor het Home Scherm”) beschikbaar, omdat ze populair zijn bij ontwikkelaars en eindgebruikers.

Twitter lanceerde zijn “Twitter Lite” Progressive Web App in 2017 als de nieuwe standaard mobiele webervaring en het is nu de “de facto” Twitter-interface op het web. De melding “Toevoegen aan beginscherm” helpt gebruikers om de app simpel toe te voegen. Deze web app ondersteunt pushmeldingen en pictogram badges die net zo werken als die van native apps. Zoals hun hoofd engineer schreef:

“Twitter Lite is now the fastest, least expensive, and most reliable way to use Twitter. The web app rivals the performance of our native apps but requires less than 3 percent of the device storage space compared to Twitter for Android.”

Spotify biedt ook een Progressive Web App die min of meer identiek is aan hun native app. Veel gebruikers vinden en spelen hun muziek online met deze app. U hoeft de Spotify app niet te downloaden uit de app stores, de Spotify PWA is direct toegankelijk.

Er zijn veel andere succesvolle PWA’s, waaronder Forbes Online, die u kunt vinden op https://m.forbes.com. Forbes meldt 43 procent meer sessies per gebruiker, 20 procent meer zichtbaarheid van advertenties en 100 procent meer betrokkenheid van gebruikers. En hun hoofd ontwikkeling is al even enthousiast:

“Our new mobile site looks and feels app-like (on iOS and Android phones), with gesture-based navigation and much more.”

In veel gevallen hebben PWA’s de betrokkenheid en conversies van gebruikers verhoogd in vergelijking met traditionele webdiensten en apps, met name voor online winkels.

Welke wijzigingen had Apple gepland voor iOS?

Begin februari merkten Europese ontwikkelaars die de eerste bèta van iOS 17.4 testten dat PWA’s zich niet langer als apps gedroegen. In plaats daarvan werd een Progressive Web App geopend in een browsertabblad. De tweede bèta voegde een systeemprompt toe die gebruikers vroeg of ze de web app wilden openen in Safari (als een bookmark pagina) of “Annuleren”.

Aanvankelijk was het onduidelijk of dit een bug was of dat Apple van plan was om de functionaliteit van PWA’s terug te draaien. MacRumors wees erop dat als deze verandering permanent zou zijn, er geen “eigen app vensters, badge meldingen of langdurige lokale opslag” meer zou zijn. Met andere woorden, het is een stap terug.

Pas twee weken later, op 15 februari werkte Apple zijn ontwikkelaarspagina’s bij met een aankondiging waarin de EU Digital Markets Act (DMA) de schuld kreeg en bevestigde dat PWA’s niet langer beschikbaar zullen zijn binnen de EU. In de update legde Apple uit dat het zoveel wijzigingen in iOS moest doorvoeren om te voldoen aan de nieuwe EU-richtlijnen dat ondersteuning voor PWA’s niet langer praktisch was.

“Addressing the complex security and privacy concerns associated with web apps using alternative browser engines would require building an entirely new integration architecture that does not currently exist in iOS and was not practical to undertake given the other demands of the DMA and the very low user adoption of Home Screen web apps. And so, to comply with the DMA’s requirements, we had to remove the Home Screen web apps feature in the EU.”

Dus – het was geen bug, onoplettendheid of nalatigheid, maar een bewuste beslissing om de ondersteuning voor PWA’s af te schaffen.

De verklaring van Apple vereist enige context. De DMA vereist dat Apple de browser-engines van derden op iOS toegang geeft aan dezelfde API’s als Safari. Omdat Safari API’s gebruikt om PWA’s te installeren en uit te voeren, moet Apple andere browsers toegang geven tot deze API’s. In plaats daarvan hebben ze ervoor gekozen om de ondersteuning van PWAs binnen de EU te verwijderen. Ze beweren dat dit minimale gevolgen zal hebben, omdat PWA’s weinig worden gebruikt op iOS. Veel experts betwisten deze bewering echter.

We kunnen er niet omheen dat dit Apple allemaal buitengewoon goed uitkomt. Tot voor kort wilden ze geen browser-engines van derden toestaan op iOS. Nu de EU-wetgeving hen dwingt, staan ze browser-engines van derden toe, maar met hoge eisen waar browsers in de praktijk bijna onmogelijk aan kunnen voldoen. Ze gebruiken een vergelijkbare aanpak voor het openstellen van iOS aan app stores van derden. Progressive Web Apps waren een perfect aanvaardbaar alternatief voor native apps en omzeilden de App Store. Maar door ze binnen de EU te blokkeren, heeft Apple in feite de deur voor deze optie dichtgegooid.

Gevolgen voor ontwikkelaars zoals BSL

BSL is slechts één van de vele ontwikkelaars die zich zorgen maakt over deze verandering.

Voor een wereldwijd consultancybureau hebben we een geprofileerde nieuwsapp ontworpen en ontwikkeld die in veel landen wordt gebruikt. Het leveren van de front-end als een PWA verlaagt de drempel voor het gebruik, omdat gebruikers de “website” kunnen openen en de app op hun startscherm kunnen installeren zonder de App Store te hoeven gebruiken. Het verlaagt ook de kosten, omdat we de client voor mobiel (iOS en Android) en desktop vanuit één codebase kunnen ontwikkelen.

Het upgraden van een gewone website naar een Progressive Web App is eenvoudig. De site geeft aan dat gebruikers hem kunnen installeren als een PWA in plaats van een bookmark. Ontwikkelaars moeten ervoor zorgen dat de site altijd navigatie opties biedt, omdat de besturingselementen van Safari (zoals een “Terug”-knop) niet aanwezig zullen zijn. Het gebruik van functies zoals offline ondersteuning en pushmeldingen vereist extra werk en hangt grotendeels af van specifieke projectvereisten.

Een van de belangrijkste voordelen van Progressive Web Apps is dat ze lijken op native apps. In tegenstelling tot een browsertabblad hebben ze hun eigen venster en kunnen gebruikers er gemakkelijk tussen schakelen via het menu met recente apps. Bovendien profiteren PWA’s van permanente opslag, waardoor langdurig offline gebruik mogelijk is, in tegenstelling tot gewone websites (iOS verwijdert gewone websitegegevens na zeven dagen). U kunt ook verschillende versies van dezelfde PWA installeren en verschillende accounts gebruiken, omdat elke “versie” een eigen opslag heeft. In een nieuwsapp zoals die van BSL zijn pushmeldingen en icoonbadges nodig om gebruikers op de hoogte te houden.

Progressive Web Apps

Als Apple zijn plannen binnen de EU had doorgezet:

  • zou het gedrag als een app niet langer mogelijk zijn. Gebruikers zouden als gevolg daarvan de webpagina in Safari moeten vinden tussen alle andere open tabbladen, en moet de PWA interface de schermruimte delen met de browser UI.
  • zouden webapps niet langer in staat zijn om gegevens voor offline gebruik betrouwbaar op te slaan. Na slechts 7 dagen weet de webapp niet eens meer dat u bent ingelogd.
  • nog erger: als u momenteel één of meer PWA’s hebt geïnstalleerd, dan verliest u alle (lokale) gegevens voor die webapps zodra u de iOS 17.4-update installeert.
  • zouden er geen pushmeldingen en pictogrambadges zijn (een functie die Apple pas een jaar geleden heeft toegevoegd), omdat hiervoor PWA-ondersteuning op iOS nodig is.

Campagne tegen deze voorstellen

Als Apple was doorgegaan met hun plan, dan zou dit leiden tot defecte apps en mogelijk gegevensverlies. Scholen, overheden, e-commerce, startups en gamers zouden hierdoor getroffen kunnen worden. Ontwikkelaars die de “moed” hadden om te proberen zich te bevrijden van de ketenen van de Apple App Store door Progressive Web Apps te ontwikkelen, zouden gedwongen worden om zich weer aan de regels van de App Store te houden. Hun standpunt over de DMA-wetgeving zou PWA’s nutteloos maken voor alle bedrijven wereldwijd met gebruikers in de EU.

Niets van dit alles was een onvermijdelijk gevolg van de DMA, zoals blijkt uit de voortdurende beschikbaarheid van PWA’s op Windows en Android, die beide onderworpen zijn aan dezelfde EU-regelgeving en -wetgeving. Apple’s ondersteuning voor Progressive Web Apps was echter altijd halfslachtig in vergelijking met deze platformen.

Het Open Web Advocacy collectief organiseerde een campagne tegen de plannen van Apple. Zij schreven een open brief aan Tim Cook, die wereldwijde steun kreeg. Meer dan 400 organisaties ondertekenden deze brief, samen met meer dan 4000 individuen uit meer dan 100 landen, waarvan velen werken voor een aantal van de grootste namen in web- en app-ontwikkeling.

De ommekeer van Apple

Op zichzelf had deze campagne waarschijnlijk geen invloed op Apple. De wereldwijde reactie op hun aankondiging was echter voldoende voor het DMA-team van de EU om een onderzoek in te stellen. Mogelijk als direct gevolg van deze interventie kondigde Apple in een update op 1 maart aan dat het van plan was om zijn beslissing terug te draaien.

“We have received requests to continue to offer support for Home Screen web apps in iOS, therefore, we will continue to offer the existing Home Screen web apps capability in the EU. This support means Home Screen web apps continue to be built directly on WebKit and its security architecture, and align with the security and privacy model for native apps on iOS.”

Dat gezegd hebbende, deze aankondiging brengt alleen hun PWA-ondersteuning terug naar de positie van voor februari dit jaar, dus ontwikkelaars kunnen Progressive Web Apps blijven aanbieden door alleen de WebKit API te gebruiken.

Zoals de Open Web Advocacy onlangs schreef:

“The battle is not over, […]. Apple’s suppression of the web in favour of the App Store continues worldwide, and their attempt to destroy web apps in the EU is just their latest attempt. If there is to be any silver lining, this has thoroughly exposed Apple’s genuine fear of a secure, open and interoperable alternative to their proprietary App Store that they can not control or tax.”

Apple probeerde niet alleen om PWA’s en kritieke functies binnen Safari te saboteren; het was bezig om te voorkomen dat andere browsers deze ooit op iOS zouden kunnen aanbieden. Dit gedrag komt overeen met hun benadering van het ondersteunen van alternatieve browser-engines en concurrerende App Stores. Ondanks de hoge doelen van de DMA is de kans klein dat Apple een echt gelijk speelveld op iOS zal bieden.

Meer informatie

Als u meer wilt lezen over dit onderwerp, raad ik aan het uitgebreide blog van Alex Russell op Infrequently.org te bekijken

En natuurlijk, ondanks het onheil over Progressive Web Apps, wilt u misschien met een van onze ontwikkelaars praten over uw webapplicatieproject. Neem in dat geval contact met ons op.

Pulse – verbeterde gebruikerservaring en ingebouwde AI

Pulse – verbeterde gebruikerservaring en ingebouwde AI

Pulse is beter geworden! Onze nieuwste Pulse release, ontwikkeld voor PwC door BSL, maakt gebruik van Azure AI-technologie. Het introduceert nieuwe AI-gebaseerde functies zoals vertaling, samenvatting en sentimentanalyse. We hebben ook de gebruikersinterface opnieuw ontworpen voor een verbeterde gebruikerservaring.

De rol van AI in Business Intelligence voor multinationals

De rol van AI in Business Intelligence voor multinationals

BSL levert Business Intelligence-oplossingen aan multinationale organisaties, waarbij content uit duizenden publicaties wereldwijd wordt geïntegreerd en dagelijkse thematische nieuwsberichten en briefings aan zakelijke gebruikers worden geleverd. Onlangs hebben we AI-technologieën geïntroduceerd in deze diensten.

Digitale schoolborden en de Canon van Nederland

Digitale schoolborden en de Canon van Nederland

Onlangs nam de leverancier van digitale schermen CTOUCH contact op met BSL met het verzoek om de Canon van Nederland app in hun winkel op te nemen voor gebruik op hun digitale schoolborden in klaslokalen. Wij vonden het een goed idee en hebben onlangs een versie van onze app gemaakt, speciaal voor het grote scherm.

Google Looker Studio: Big data begrijpelijk gemaakt

Google Looker Studio: Big data begrijpelijk gemaakt

In de wereld van vandaag is het belangrijk om snel en goed geïnformeerde beslissingen te nemen. Google Looker Studio is een gratis tool die hierbij helpt. Het kan uw grote hoeveelheid Analytics gegevens omzetten in informatieve, eenvoudig leesbare dashboards en rapporten die volledig aanpasbaar zijn.

Laat BSL uw website onderhoudsupdates verzorgen

Laat BSL uw website onderhoudsupdates verzorgen

We begrijpen het belang van updates voor website onderhoudsupdates voor WordPress en Drupal. Hackers hebben het gemunt op open-source producten, dus het up-to-date houden van uw CMS is essentieel. Vertrouw op BSL om uw website veilig te houden terwijl u zich concentreert op het maken van content voor uw publiek.

BSL Zomerevenement op het water

BSL Zomerevenement op het water

Het was tijd voor ons jaarlijkse zomerevenement met het hele bedrijf. Dit jaar had Diana een boottocht geregeld in een salonboot over de Vecht richting Loenen en Vreeland. Na de boottocht werd de middag voortgezet in het restaurant van Bistrotel ‘t Amsterdammertje, waar iedereen genoot van een heerlijk diner.

Adobe Firefly en Photoshop Beta met generative fill

Adobe Firefly en Photoshop Beta met generative fill

Na het succes van ChatGPT en Midjourney AI, kon Adobe niet achterblijven en maakten ze hun Beta releases van Adobe Firefly en Photoshop AI openbaar. Met de komst van de Adobe Beta’s hebben we onze aandacht gericht op deze nieuwkomers in vergelijking met Midjourney.

Midjourney prompt – Hoe beschrijf je een afbeelding

Midjourney prompt – Hoe beschrijf je een afbeelding

In een eerdere blog hebben we Midjourney geïntroduceerd als een hulpmiddel dat we binnen BSL gebruiken bij het ontwerpen van websites en banners voor blogs. Om Midjourney de afbeelding te laten maken dat je in gedachten hebt, moet je een prompt maken die de afbeelding beschrijft. Dit nieuwe blog bespreekt de mogelijkheden.

Drupal 9 ontwikkeling met Tailwind CSS

Drupal 9 ontwikkeling met Tailwind CSS

Met behulp van Drupal heeft BSL een uitgebreide intranet site gebouwd dat voor alle medewerkers toegankelijk is. We zijn een nieuwe versie van de site aan het ontwikkelen. In dit blog vertelt een van onze ontwikkelaars over de tools die we gebruiken, zoals Twig templates, de Entity en Form APIs en Tailwind CSS.

Midjourney – Jouw ideeën omzetten in beelden

Midjourney – Jouw ideeën omzetten in beelden

De afgelopen weken heeft de Bright Side of Life zich verdiept in de mogelijkheden van Artificial Intelligence. In ons nieuwste blog gaan we het hebben over Midjourney AI, een webdienst die afbeeldingen genereert op basis van natuurlijke taalbeschrijvingen (genaamd “prompts”). En de resultaten zijn erg indrukwekkend.

Langdurige samenwerking met klanten biedt vele voordelen

Langdurige samenwerking met klanten biedt vele voordelen

NBD Biblion biedt gepersonaliseerde aanbevelingen voor boeken en mediatitels aan scholen en bibliotheken en levert hen de titels die zij selecteren. BSL en NBD Biblion hebben een langdurige samenwerking. Wij leveren al meer dan twintig jaar technisch advies, ontwikkelingsteams en ondersteuning.

ChatGPT gebruikt voor bedrijfsinformatie analyses

ChatGPT gebruikt voor bedrijfsinformatie analyses

Na de eerste enthousiaste reacties bij de introductie van ChatGPT en AI verschoof de aandacht naar de slechte kwaliteit van veel antwoorden. Door Azure OpenAI en Cognitive Search met betrouwbare data te gebruiken kunnen gebruikers zoeken door middel van natuurlijke taal bedrijfsinformatie van hoge kwaliteit vinden.

Oorlog tussen browser-engines – deel 2 – monopolie Apple

Oorlog tussen browser-engines – deel 2 – monopolie Apple

Het Apple’s monopolie betekent dat elke app op iOS – ook browsers van concurrenten van Apple – WebKit moet gebruiken om webinhoud weer te geven. Hoewel het niet ongebruikelijk is dat ontwikkelaars een engine van derden gebruiken, kunnen ze vaak zelf bepalen welke eigenschappen ze in hun browser gebruiken.

Oorlog tussen browser-engines – deel 1 – de verschillende kampen

Oorlog tussen browser-engines – deel 1 – de verschillende kampen

The Register meldde onlangs dat Google werkt aan een iOS-versie van Chromium. Een paar dagen later volgde een tweede artikel met hierin dat Mozilla werkt aan een iOS-versie van Gecko, de browser-engine van Firefox. Beide berichten suggereren dat de browser-engine van Apple iOS, WebKit, zijn monopolie dreigt te verliezen.

Donatie aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië

Donatie aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië

Op 6 februari zijn Turkije en Syrië getroffen door meerdere krachtige aardbevingen en naschokken. Deze bevingen hebben naar schatting 23 miljoen mensen getroffen, waaronder velen die door het conflict in Syrië al in grote nood verkeerden. Indien mogelijk, doneer dan net als BSL op Giro 555.

WordPress en page builders zoals Divi en Elementor

WordPress en page builders zoals Divi en Elementor

Voor het bouwen van websites maken wij gebruik van WordPress in combinatie met page builders. In WordPress is het makkelijk de content te beheren en krijg je vele opties om de website uit te breiden. Met page builders zoals Divi en Elementor kun je gemakkelijk en snel pagina’s ontwerpen en bouwen.

2022 en de Bright Side of Life

2022 en de Bright Side of Life

De tijd nemen om regelmatig stil te staan bij de dingen waar we dankbaar voor zijn, kan helpen ons perspectief te verleggen en ons te richten op de positieve aspecten van ons werk. Dus, hier zijn de dingen waarvoor ik dankbaar ben in 2022.

SEO-voordelen en de kracht van inhoud van goede kwaliteit

SEO-voordelen en de kracht van inhoud van goede kwaliteit

Veel bedrijfseigenaren denken nog steeds dat hun website een visitekaartje is. Hun uitdrukking is vaak: “onze klanten/publiek weten ons al te vinden…”. Dit kan kloppen, maar door uw website te optimaliseren bereikt u een nieuw publiek.

Nieuwe vacature website voor Keylane Careers

Nieuwe vacature website voor Keylane Careers

Keylane heeft BSL gevraagd te helpen bij het ontwerpen en bouwen van een nieuwe Keylane Careers vacature website. Het belangrijkste doel is om het aantal bezoekers te verhogen door de organische zoekprestaties te verbeteren.

Nieuwe website voor BoekWijzer

Nieuwe website voor BoekWijzer

We hebben de BoekWijzer website geheel vernieuwd! De website is gebouwd ter ondersteuning van de BoekWijzer app, de mobiele gids in de wereld van de Nederlandse literatuur. Met deze app blijf je makkelijk op de hoogte van het laatste literaire nieuws.

Nieuwe developer / webdesigner binnen BSL

Nieuwe developer / webdesigner binnen BSL

Als u vragen heeft over uw website of webdesign, dan staat Patrick van Bennekom 5 dagen per week tot uw beschikking! Hij werkt onder andere aan websites, apps, logo’s en huisstijlen. Patrick zorgt ervoor dat er een professioneel eindproduct staat.

Voordelen en kansen bij het migreren naar de cloud

Voordelen en kansen bij het migreren naar de cloud

Sommige van onze klanten migreren naar de cloud of heroverwegen hun legacy-systemen om in de toekomst alsnog naar de cloud te migreren. In opdracht van multinationals hebben wij twee migraties uitgevoerd en onze ervaring leert ons dat een directe aanpak (simpelweg het overzetten van bestaande databases en applicaties op virtuele machines) niet altijd de beste route is…

Beleev: de interactieve snoezelruimte

Beleev: de interactieve snoezelruimte

Wellicht heb je nog nooit van snoezelen gehoord. Dit betekent dat je de zintuigen extra laat prikkelen door externe middelen die in een omgeving aanwezig zijn, de zogenaamde snoezelruimte. In opdracht van St. Jan Baptist, school voor speciaal onderwijs, te Kerkrade hebben we software ontwikkeld voor snoezelruimtes om de verlichting, audio, switches en een videoprojector te kunnen beheren.

Vaarwel 2021 en Covid-19 -lockdowns – tijd om terug te blikken

Vaarwel 2021 en Covid-19 -lockdowns – tijd om terug te blikken

Wie had begin 2020 gedacht dat we in januari 2022 nog steeds onder COVID-19 lockdown maatregelen zouden werken? Gelukkig heb ik meer verstand van softwareontwikkeling, dan van horeca. Als directeur van een IT-bedrijf ben ik blij te kunnen zeggen dat Bright Side of Life werken op afstand heeft opgepakt als een vis in het water. Laat me je vertellen over ons jaar.

Canon van Nederland apps zijn verkrijgbaar in de stores

Canon van Nederland apps zijn verkrijgbaar in de stores

De Canon van Nederland (2007) vertelt het verhaal hoe Nederland is ontstaan. Aan de hand van de Canon ontwikkelde BSL een paar jaar later de populaire EnToen Nu apps voor iOS en Android. In 2020 is de Canon uitgebreid herzien, dus hebben we de Canon apps volledig herschreven, up-to-date gemaakt. Ze zijn nu beschikbaar in de app stores.

Krachtige AI-zoekmogelijkheden integreren in apps en webservices

Krachtige AI-zoekmogelijkheden integreren in apps en webservices

Zoektechnologie evolueert voortdurend, dus we staan altijd klaar om nieuwe technologieën te integreren voor onze klanten. Dit blog schetst onze recente ervaringen met Azure Cognitive Search en AI-zoekmogelijkheden, die we gebruiken om elke dag duizenden nieuwe documenten te classificeren en op maat attenderingen aan abonnees te leveren.

Canon van Nederland apps binnenkort beschikbaar!

Canon van Nederland apps binnenkort beschikbaar!

De Commissie Ontwikkeling Canon van Nederland ontwikkelde in 2007 de Canon van Nederland. BSL ontwikkelde een paar jaar later de apps, en sinds de lancering in 2013 zijn het een van de best beoordeelde schoolapps. In 2020 heeft een nieuwe Canoncommissie de Canon geactualiseerd. En de nieuwe Canon van Nederland apps zijn onderweg!

Drupal 9 vervangt Drupal 8. Lang leve Drupal 7!

Drupal 9 vervangt Drupal 8. Lang leve Drupal 7!

Vorig jaar is Drupal 9 uitgebracht en Drupal 8 is end-of-life in november 2021. Daar is niets vreemds aan. Maar wist je dat de levensduur van Drupal 7 is verlengd tot november 2022? Door het hoge aantal actieve gebruikers zal het langer in gebruik blijven dan Drupal 8! Maar als je Drupal 7 nog steeds gebruikt wordt het hoog tijd om je overgang naar Drupal 9 te plannen.

4

Previous

5

Next

Contact BSL