Agile werken is ideaal voor teams die op meerdere locaties werken. Bovendien is Agile nu populair bij veel van onze klanten. Hoewel we Agile-technieken al enkele jaren toepassen, is er altijd ruimte voor verbetering. Bij Scrums en Agile werken gaat het niet zozeer om het strikt volgen van een bepaalde methodiek. Elke klant heeft zijn voorkeuren, en daarom hebben we geleerd om onze werkwijze aan te passen aan elke klant. Gelukkig is dit soort verfijning min of meer ingebouwd in Agile: De Sprint Retrospective.

NBD Biblion

We werken regelmatig samen met NBD Biblion aan ontwikkelingsprojecten. En de laatste jaren maken we steeds meer gebruik van Agile werken en Scrums, tijdens de ontwikkeling. Omdat de laatste twee Sprints van hun databankproject, tijdens het Coronavirus plaats vond, moesten we onze aanpak bijstellen. Uiteraard was er geen overleg ter plaatse. Er werd alleen contact gelegd online, met behulp van tools zoals Microsoft Teams en Google Meetings. Dankzij de Agile aanpak konden we de nodige veranderingen in de communicatie makkelijk doorvoeren.

Agile werken met NBD Biblion

In dit geval krijgt ons Agile-werk een aantal unieke kenmerken. We gebruiken Sprints die variëren van 2 tot 3 weken. Het is gebruikelijk dat sprints opeenvolgend worden uitgevoerd, zonder vertraging tussentijds. NBD Biblion geeft echter de voorkeur aan tussenpozen van enkele weken tussen sprints. Voor hun de kans om feedback van gebruikers te verzamelen en aan de product-backlog te werken. Hierdoor bevatten onze Sprints vaak een twee weken durende ontwikkelsprint, direct gevolgd door een onderhoudssprint. We kunnen dus eventuele problemen oplossen, voordat de klant de software in productie neemt.

Dagelijkse stand-ups

We hebben de dagelijkse stand-ups opnieuw geïntroduceerd bij de klant na een periode waarin we alleen ad-hocgesprekken hadden gepland. Regelmatige stand-ups bieden veel voordelen. Met slechts een beperkte tijdsinvestering kunnen we praktische zaken en statusupdates bespreken. Bovendien kunnen we snel reageren op nieuwe inzichten. De meest recente Sprints zijn uitgevoerd in kleine teams, waarin alle benodigde kennis aanwezig was. Alle teamleden namen deel aan elke dagelijkse standup, zodat alle aspecten van het project aan bod konden komen. Werken op afstand maakte dit heel eenvoudig, aangezien er geen reistijd verloren ging.

Naast dagelijkse standups introduceerden we ook Trello, een product van Atlassian. Deze software biedt een centrale opslagplaats voor het onderhouden van de product-backlog. Het speelt ook een leidende rol bij het delen van informatie tussen teamleden. Bovendien zorgt het voor een transparante communicatie tussen BSL en de klant.

Retrospectives

Veel van deze veranderingen kwamen voort uit onze retrospectives, die aan het einde van elke sprint werden gehouden. De term “lessons learned” is erg cliché, maar wanneer toegepast op Agile werken, kan verandering snel zijn en een aanzienlijke impact hebben. Het concept van Agile werken betekent dat alle partijen open moeten staan ​​voor verandering, vooral wanneer deze veranderingen onze prestaties verbeteren. Gezien de uitstekende resultaten van de meest recente Sprints, verwachten we deze methoden in latere fasen van het project te blijven gebruiken. Maar we zullen alle aspecten van elke Sprint blijven volgen, met alle kans op verdere verbeteringen in de toekomst.

Scrum met andere klanten

De voordelen van Scrum zijn duidelijk voor veel van onze klanten. Onze toepassing van Agile werken verschilt echter per klant. Vaak variëren de details met factoren zoals de grootte van het team of het type ontwikkeling. We moedigen deze flexibele aanpak aan. Er is geen “one size fits all”. Agile betekent dat we met elke klant kunnen werken op de manier die het beste bij hen past. Natuurlijk willen we met u praten. Misschien kunnen we leren hoe we Agile-methoden het beste kunnen toepassen op uw volgende project. Als u meer wilt weten over BSL en onze ervaring met Agile werken, neem dan contact met ons op.

Wilt u meer weten?

Innoveer, groei en boek winst met nieuwe software.
Wij helpen u graag op weg.

Heeft u vragen?

Wilt u een offerte voor het ontwikkelen van uw maatwerksoftware. Advies over een nieuwe website of het integreren van webapplicaties met bestaande systemen? Wij staan voor u klaar om deze vragen geheel vrijblijvend te beantwoorden. Bel ons of stuur een mail naar sales@brightside.nl

    Neem contact op

      Contact BSL
      Contact BSL