Blog
Long-term partnerships | langdurige samenwerking
Long-term partnerships | langdurige samenwerking

Langdurige samenwerking met klanten biedt vele voordelen

Voor openbare bibliotheken en schoolbibliotheken is het essentieel dat hun collecties zijn afgestemd op de leesinteresses van hun klanten. Bovendien moet hun catalogus lezers inspireren en aanmoedigen om te verkennen. Maar door de toenemende keuzemogelijkheden kan het selecteren van nieuwe titels een uitdaging zijn. Gelukkig is NBD Biblion er om te helpen, door gepersonaliseerde aanbevelingen te doen en de bibliotheken te voorzien van de benodigde boeken en mediatitels. De langdurige samenwerking tussen BSL en NBD Biblion begon meer dan twintig jaar geleden. We hebben veel van hun in-huis systemen en commerciele websites ontwikkeld, en technisch advies en ondersteuning geleverd. NBD Biblion heeft BSL onlangs gevraagd hun systeembeheer team te ondersteunen bij software en diensten die niet zijn ontwikkeld door BSL.

NBD Biblion – modernisering van hun bedrijf

In de afgelopen jaren heeft NBD Biblion een metamorfose ondergaan, door te investeren in nieuwe technologie zoals AI en door vele innovaties en nieuwe diensten te introduceren. Ze hebben geïnvesteerd in producten zoals Skillsdojo, dat kinderen meeneemt op leuke online missies op het gebied van technologie en wetenschap. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een robot ontwerpen, aan de slag gaan met kunstmatige intelligentie, een app bouwen of leren programmeren. Door de overname van Bookarang kunnen ze nu het samenstellen van metadata voor hun enorme collectie titels grotendeels te automatiseren. En door het toepassen van AI-technieken kunnen ze de populariteit en verkoop van individuele titels voorspellen.

NBD Biblion en BSL – een langdurige samenwerking

Wij werken al meer dan twintig jaar samen met NBD Biblion – een buitengewoon lange periode in de IT-sector. Deze langdurige samenwerking, onze flexibiliteit en de voortdurend evoluerende technologie binnen BSL stellen ons in staat het tempo van de veranderingen binnen NBD Biblion te volgen.

Aanvankelijk ontwikkelden we hun Media Informatie en Productie Systeem (MIPS) en (later) hun Meer over Media database (MOM). We hebben deze systemen regelmatig verbeterd en uitgebreid, waarbij we gelijke tred houden met de huidige trends en technologieën en voldoen aan de vele wijzigingsverzoeken die we elk jaar ontvangen. Samen met de ontwikkeling van andere NBD Biblion producten, zoals hun Databanken (Literom en Uittrekselbank), hebben we vele API’s en web services ontwikkeld, waarmee MIPS en MOM data worden gedeeld en getransformeerd voor gebruik door vele andere producten, zowel binnen NBD Biblion als door derden.

Een langdurige samenwerking met duidelijke voordelen

We werken al jaren goed en constructief samen met NBD Biblion. Onlangs hebben wij onze rol uitgebreid door tijdelijk diverse systeembeheertaken over te nemen, terwijl hun IT-team zich richt op de migratie naar een nieuw ERP-systeem. Dit past goed in ons werk, omdat we vertrouwd zijn met hun organisatie en technologie en snel kunnen reageren. We helpen NBD Biblion ook op andere manieren, door delen van hun systemen naar de Cloud te verplaatsen en hun gegevens te koppelen aan diensten van andere organisaties, zoals de Koninklijke Bibliotheek. Hieronder beschrijven we enkele van onze recente werkzaamheden voor hen.

MIPS Bookarang

Bookarang is een unieke dienst die snel metadata van boeken kan bepalen, zoals titel, auteur, genre, trefwoorden en recensietekst. Eerder integreerden we het Media Informatie Productie Systeem (MIPS) met de diensten van Bookarang. Meer recentelijk hebben we samen met NBD Biblion vele optimalisaties in dit proces bedacht en ingevoerd. Bijvoorbeeld bij het beheren van metadata-aanvragen, het uitwisselen van informatie over Bookarang’s titelverwerking, het automatisch opschonen van het titelarchief en het herkennen en samenvoegen van eerdere uitgaven van dezelfde titel om bestaande metadata te combineren met nieuwe data van Bookarang. In het laatste geval presenteren we de data van beide bronnen in een vergelijkingsvenster, zodat gebruikers de beste versie van ieder dataveld kunnen kiezen.

Verwerken van PDF’s van uitgevers en via OCR

Uitgevers sturen dagelijks PDF’s van nieuwe boeken naar NBD Biblion en een extern bedrijf levert digitale exemplaren van boeken die met OCR zijn gemaakt. NBD Biblion verwacht een ISBN-kenmerk in ieder bestandsnaam, maar veel uitgevers houden zich niet aan die regel. Daarom hebben wij een methode ontwikkeld om bij ontvangst automatisch het ISBN uit de PDF te lezen en het bestand te hernoemen.

Beheer van MIPS trefwoorden

NBD Biblion kent trefwoorden toe met behulp van MIPS, maar zij hebben meer dan 50.000 verschillende termen in hun thesaurus, wat het selectieproces kan bemoeilijken. We hebben nu echter de interfaces verder geoptimaliseerd, zodat gebruikers sneller de juiste trefwoorden kunnen selecteren.

MIPS-API-service voor metadata

Wij hebben de MIPS-API service ontwikkeld om de bewerkte metadata van titels als XML aan te leveren. Voordat de metadata echter wordt uitgevoerd, passen wij soms honderden bewerkingen en transformaties toe, aangezien de gegevens uit vele verschillende bronnen afkomstig zijn. Dankzij recent ontwikkelingswerk kunnen wij deze bewerkingen en transformaties van tevoren uitvoeren en de resultaten in een cache opslaan. Daardoor levert de service de resultaten van (vaak enkele honderden) titels wel 500 keer sneller terug.

SISO Online Drupal 9

Wij (her)ontwikkelden de website (oorspronkelijk van NBD Biblion) voor het bekijken en doorbladeren van honderden hiërarchisch gestructureerde SISO-codes met behulp van Drupal 9. Voorheen gebruikten de ontwikkelaars Oracle-functies om de gegevens terug te geven. In het nieuwe systeem worden de gegevens echter opgeslagen in MySQL, dat hield in dat BSL de Oracle-functies moest herschrijven voor MySQL. Na het migreren van de data, het herschrijven van de Oracle functies en het herontwikkelen van de functionaliteit binnen een nieuw interface design (geleverd door een extern bureau), is het project succesvol live gegaan.

Systeembeheer en ondersteuning

NBD Biblion heeft het beheer van een aantal diensten overgedragen aan BSL. In het kader van deze nieuwe overeenkomsten ondersteunen wij NBD Biblion ook met productiesystemen die wij niet hebben geleverd. Als onderdeel van dit werk migreren we verschillende Oracle-databases van interne servers naar de Cloud en upgraden we de databases naar de nieuwste Oracle-releases. Uit ons onderzoek bleek dat Amazon RDS de beste optie was, en we deden verschillende aanbevelingen met kostberamingen.

Na het demonstreren van een proof-of-concept en het verkrijgen van goedkeuring van de klant, hebben we een reeks databases gemigreerd naar een acceptatie RDS-server. De migratie van de productiedatabases zal binnenkort plaatsvinden. Enkele van de vele voordelen zijn een up-to-date (ondersteunde) Oracle-versie, goed geregelde back-ups, eenvoudig herstel, geautomatiseerde upgrades, een eenvoudige licentie model (zowel hosting als Oracle) en de mogelijkheid om opslag- of CPU-capaciteit dynamisch aan te passen aan de vraag.

Het onderbrengen van deze beheeractiviteiten bij BSL heeft als voordeel dat wij zelf installaties en configuratiewijzigingen snel kunnen uitvoeren, zodat BSL op een breed vlak NBD Biblion een uitstekende dienst kan bieden.

Neem contact op voor langdurige samenwerking

We zijn flexibel en bieden toegewijde support- en ontwikkelingsdiensten die we kunnen afstemmen op specifieke eisen. Als u op zoek bent naar softwareontwikkelaars met meer dan 25 jaar ervaring in webontwikkeling of hulp van BSL wilt bij het migreren van uw systemen naar de Cloud, dan helpen wij u graag. Wilt u ook een langdurige samenwerking met de Bright Side? Neem contact met ons op.

Pulse – verbeterde gebruikerservaring en ingebouwde AI

Pulse – verbeterde gebruikerservaring en ingebouwde AI

Pulse is beter geworden! Onze nieuwste Pulse release, ontwikkeld voor PwC door BSL, maakt gebruik van Azure AI-technologie. Het introduceert nieuwe AI-gebaseerde functies zoals vertaling, samenvatting en sentimentanalyse. We hebben ook de gebruikersinterface opnieuw ontworpen voor een verbeterde gebruikerservaring.

Progressive Web Apps in EU ondermijnd door Apple?

Progressive Web Apps in EU ondermijnd door Apple?

Mocht u niet bekend zijn met de ontwikkeling van mobiele apps: Apple heeft onlangs voor opschudding in het iOS-ecosysteem gezorgd. Sinds de eerste bèta’s van iOS 17.4 merkten ontwikkelaars dat zogenaamde “Progressive Web Apps” (PWA’s) niet meer functioneerden in de EU. Ons blog legt meer uit.

De rol van AI in Business Intelligence voor multinationals

De rol van AI in Business Intelligence voor multinationals

BSL levert Business Intelligence-oplossingen aan multinationale organisaties, waarbij content uit duizenden publicaties wereldwijd wordt geïntegreerd en dagelijkse thematische nieuwsberichten en briefings aan zakelijke gebruikers worden geleverd. Onlangs hebben we AI-technologieën geïntroduceerd in deze diensten.

Digitale schoolborden en de Canon van Nederland

Digitale schoolborden en de Canon van Nederland

Onlangs nam de leverancier van digitale schermen CTOUCH contact op met BSL met het verzoek om de Canon van Nederland app in hun winkel op te nemen voor gebruik op hun digitale schoolborden in klaslokalen. Wij vonden het een goed idee en hebben onlangs een versie van onze app gemaakt, speciaal voor het grote scherm.

Google Looker Studio: Big data begrijpelijk gemaakt

Google Looker Studio: Big data begrijpelijk gemaakt

In de wereld van vandaag is het belangrijk om snel en goed geïnformeerde beslissingen te nemen. Google Looker Studio is een gratis tool die hierbij helpt. Het kan uw grote hoeveelheid Analytics gegevens omzetten in informatieve, eenvoudig leesbare dashboards en rapporten die volledig aanpasbaar zijn.

Laat BSL uw website onderhoudsupdates verzorgen

Laat BSL uw website onderhoudsupdates verzorgen

We begrijpen het belang van updates voor website onderhoudsupdates voor WordPress en Drupal. Hackers hebben het gemunt op open-source producten, dus het up-to-date houden van uw CMS is essentieel. Vertrouw op BSL om uw website veilig te houden terwijl u zich concentreert op het maken van content voor uw publiek.

BSL Zomerevenement op het water

BSL Zomerevenement op het water

Het was tijd voor ons jaarlijkse zomerevenement met het hele bedrijf. Dit jaar had Diana een boottocht geregeld in een salonboot over de Vecht richting Loenen en Vreeland. Na de boottocht werd de middag voortgezet in het restaurant van Bistrotel ‘t Amsterdammertje, waar iedereen genoot van een heerlijk diner.

Adobe Firefly en Photoshop Beta met generative fill

Adobe Firefly en Photoshop Beta met generative fill

Na het succes van ChatGPT en Midjourney AI, kon Adobe niet achterblijven en maakten ze hun Beta releases van Adobe Firefly en Photoshop AI openbaar. Met de komst van de Adobe Beta’s hebben we onze aandacht gericht op deze nieuwkomers in vergelijking met Midjourney.

Midjourney prompt – Hoe beschrijf je een afbeelding

Midjourney prompt – Hoe beschrijf je een afbeelding

In een eerdere blog hebben we Midjourney geïntroduceerd als een hulpmiddel dat we binnen BSL gebruiken bij het ontwerpen van websites en banners voor blogs. Om Midjourney de afbeelding te laten maken dat je in gedachten hebt, moet je een prompt maken die de afbeelding beschrijft. Dit nieuwe blog bespreekt de mogelijkheden.

Drupal 9 ontwikkeling met Tailwind CSS

Drupal 9 ontwikkeling met Tailwind CSS

Met behulp van Drupal heeft BSL een uitgebreide intranet site gebouwd dat voor alle medewerkers toegankelijk is. We zijn een nieuwe versie van de site aan het ontwikkelen. In dit blog vertelt een van onze ontwikkelaars over de tools die we gebruiken, zoals Twig templates, de Entity en Form APIs en Tailwind CSS.

Midjourney – Jouw ideeën omzetten in beelden

Midjourney – Jouw ideeën omzetten in beelden

De afgelopen weken heeft de Bright Side of Life zich verdiept in de mogelijkheden van Artificial Intelligence. In ons nieuwste blog gaan we het hebben over Midjourney AI, een webdienst die afbeeldingen genereert op basis van natuurlijke taalbeschrijvingen (genaamd “prompts”). En de resultaten zijn erg indrukwekkend.

ChatGPT gebruikt voor bedrijfsinformatie analyses

ChatGPT gebruikt voor bedrijfsinformatie analyses

Na de eerste enthousiaste reacties bij de introductie van ChatGPT en AI verschoof de aandacht naar de slechte kwaliteit van veel antwoorden. Door Azure OpenAI en Cognitive Search met betrouwbare data te gebruiken kunnen gebruikers zoeken door middel van natuurlijke taal bedrijfsinformatie van hoge kwaliteit vinden.

Oorlog tussen browser-engines – deel 2 – monopolie Apple

Oorlog tussen browser-engines – deel 2 – monopolie Apple

Het Apple’s monopolie betekent dat elke app op iOS – ook browsers van concurrenten van Apple – WebKit moet gebruiken om webinhoud weer te geven. Hoewel het niet ongebruikelijk is dat ontwikkelaars een engine van derden gebruiken, kunnen ze vaak zelf bepalen welke eigenschappen ze in hun browser gebruiken.

Oorlog tussen browser-engines – deel 1 – de verschillende kampen

Oorlog tussen browser-engines – deel 1 – de verschillende kampen

The Register meldde onlangs dat Google werkt aan een iOS-versie van Chromium. Een paar dagen later volgde een tweede artikel met hierin dat Mozilla werkt aan een iOS-versie van Gecko, de browser-engine van Firefox. Beide berichten suggereren dat de browser-engine van Apple iOS, WebKit, zijn monopolie dreigt te verliezen.

Donatie aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië

Donatie aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië

Op 6 februari zijn Turkije en Syrië getroffen door meerdere krachtige aardbevingen en naschokken. Deze bevingen hebben naar schatting 23 miljoen mensen getroffen, waaronder velen die door het conflict in Syrië al in grote nood verkeerden. Indien mogelijk, doneer dan net als BSL op Giro 555.

WordPress en page builders zoals Divi en Elementor

WordPress en page builders zoals Divi en Elementor

Voor het bouwen van websites maken wij gebruik van WordPress in combinatie met page builders. In WordPress is het makkelijk de content te beheren en krijg je vele opties om de website uit te breiden. Met page builders zoals Divi en Elementor kun je gemakkelijk en snel pagina’s ontwerpen en bouwen.

2022 en de Bright Side of Life

2022 en de Bright Side of Life

De tijd nemen om regelmatig stil te staan bij de dingen waar we dankbaar voor zijn, kan helpen ons perspectief te verleggen en ons te richten op de positieve aspecten van ons werk. Dus, hier zijn de dingen waarvoor ik dankbaar ben in 2022.

SEO-voordelen en de kracht van inhoud van goede kwaliteit

SEO-voordelen en de kracht van inhoud van goede kwaliteit

Veel bedrijfseigenaren denken nog steeds dat hun website een visitekaartje is. Hun uitdrukking is vaak: “onze klanten/publiek weten ons al te vinden…”. Dit kan kloppen, maar door uw website te optimaliseren bereikt u een nieuw publiek.

Nieuwe vacature website voor Keylane Careers

Nieuwe vacature website voor Keylane Careers

Keylane heeft BSL gevraagd te helpen bij het ontwerpen en bouwen van een nieuwe Keylane Careers vacature website. Het belangrijkste doel is om het aantal bezoekers te verhogen door de organische zoekprestaties te verbeteren.

Nieuwe website voor BoekWijzer

Nieuwe website voor BoekWijzer

We hebben de BoekWijzer website geheel vernieuwd! De website is gebouwd ter ondersteuning van de BoekWijzer app, de mobiele gids in de wereld van de Nederlandse literatuur. Met deze app blijf je makkelijk op de hoogte van het laatste literaire nieuws.

Nieuwe developer / webdesigner binnen BSL

Nieuwe developer / webdesigner binnen BSL

Als u vragen heeft over uw website of webdesign, dan staat Patrick van Bennekom 5 dagen per week tot uw beschikking! Hij werkt onder andere aan websites, apps, logo’s en huisstijlen. Patrick zorgt ervoor dat er een professioneel eindproduct staat.

Voordelen en kansen bij het migreren naar de cloud

Voordelen en kansen bij het migreren naar de cloud

Sommige van onze klanten migreren naar de cloud of heroverwegen hun legacy-systemen om in de toekomst alsnog naar de cloud te migreren. In opdracht van multinationals hebben wij twee migraties uitgevoerd en onze ervaring leert ons dat een directe aanpak (simpelweg het overzetten van bestaande databases en applicaties op virtuele machines) niet altijd de beste route is…

Beleev: de interactieve snoezelruimte

Beleev: de interactieve snoezelruimte

Wellicht heb je nog nooit van snoezelen gehoord. Dit betekent dat je de zintuigen extra laat prikkelen door externe middelen die in een omgeving aanwezig zijn, de zogenaamde snoezelruimte. In opdracht van St. Jan Baptist, school voor speciaal onderwijs, te Kerkrade hebben we software ontwikkeld voor snoezelruimtes om de verlichting, audio, switches en een videoprojector te kunnen beheren.

Vaarwel 2021 en Covid-19 -lockdowns – tijd om terug te blikken

Vaarwel 2021 en Covid-19 -lockdowns – tijd om terug te blikken

Wie had begin 2020 gedacht dat we in januari 2022 nog steeds onder COVID-19 lockdown maatregelen zouden werken? Gelukkig heb ik meer verstand van softwareontwikkeling, dan van horeca. Als directeur van een IT-bedrijf ben ik blij te kunnen zeggen dat Bright Side of Life werken op afstand heeft opgepakt als een vis in het water. Laat me je vertellen over ons jaar.

Canon van Nederland apps zijn verkrijgbaar in de stores

Canon van Nederland apps zijn verkrijgbaar in de stores

De Canon van Nederland (2007) vertelt het verhaal hoe Nederland is ontstaan. Aan de hand van de Canon ontwikkelde BSL een paar jaar later de populaire EnToen Nu apps voor iOS en Android. In 2020 is de Canon uitgebreid herzien, dus hebben we de Canon apps volledig herschreven, up-to-date gemaakt. Ze zijn nu beschikbaar in de app stores.

Krachtige AI-zoekmogelijkheden integreren in apps en webservices

Krachtige AI-zoekmogelijkheden integreren in apps en webservices

Zoektechnologie evolueert voortdurend, dus we staan altijd klaar om nieuwe technologieën te integreren voor onze klanten. Dit blog schetst onze recente ervaringen met Azure Cognitive Search en AI-zoekmogelijkheden, die we gebruiken om elke dag duizenden nieuwe documenten te classificeren en op maat attenderingen aan abonnees te leveren.

Canon van Nederland apps binnenkort beschikbaar!

Canon van Nederland apps binnenkort beschikbaar!

De Commissie Ontwikkeling Canon van Nederland ontwikkelde in 2007 de Canon van Nederland. BSL ontwikkelde een paar jaar later de apps, en sinds de lancering in 2013 zijn het een van de best beoordeelde schoolapps. In 2020 heeft een nieuwe Canoncommissie de Canon geactualiseerd. En de nieuwe Canon van Nederland apps zijn onderweg!

Drupal 9 vervangt Drupal 8. Lang leve Drupal 7!

Drupal 9 vervangt Drupal 8. Lang leve Drupal 7!

Vorig jaar is Drupal 9 uitgebracht en Drupal 8 is end-of-life in november 2021. Daar is niets vreemds aan. Maar wist je dat de levensduur van Drupal 7 is verlengd tot november 2022? Door het hoge aantal actieve gebruikers zal het langer in gebruik blijven dan Drupal 8! Maar als je Drupal 7 nog steeds gebruikt wordt het hoog tijd om je overgang naar Drupal 9 te plannen.

4

Previous

5

Next

Contact BSL