Blog
Long-term partnerships | langdurige samenwerking
Long-term partnerships | langdurige samenwerking

Langdurige samenwerking met klanten biedt vele voordelen

Voor openbare bibliotheken en schoolbibliotheken is het essentieel dat hun collecties zijn afgestemd op de leesinteresses van hun klanten. Bovendien moet hun catalogus lezers inspireren en aanmoedigen om te verkennen. Maar door de toenemende keuzemogelijkheden kan het selecteren van nieuwe titels een uitdaging zijn. Gelukkig is NBD Biblion er om te helpen, door gepersonaliseerde aanbevelingen te doen en de bibliotheken te voorzien van de benodigde boeken en mediatitels. De langdurige samenwerking tussen BSL en NBD Biblion begon meer dan twintig jaar geleden. We hebben veel van hun in-huis systemen en commerciele websites ontwikkeld, en technisch advies en ondersteuning geleverd. NBD Biblion heeft BSL onlangs gevraagd hun systeembeheer team te ondersteunen bij software en diensten die niet zijn ontwikkeld door BSL.

NBD Biblion – modernisering van hun bedrijf

In de afgelopen jaren heeft NBD Biblion een metamorfose ondergaan, door te investeren in nieuwe technologie zoals AI en door vele innovaties en nieuwe diensten te introduceren. Ze hebben geïnvesteerd in producten zoals Skillsdojo, dat kinderen meeneemt op leuke online missies op het gebied van technologie en wetenschap. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een robot ontwerpen, aan de slag gaan met kunstmatige intelligentie, een app bouwen of leren programmeren. Door de overname van Bookarang kunnen ze nu het samenstellen van metadata voor hun enorme collectie titels grotendeels te automatiseren. En door het toepassen van AI-technieken kunnen ze de populariteit en verkoop van individuele titels voorspellen.

NBD Biblion en BSL – een langdurige samenwerking

Wij werken al meer dan twintig jaar samen met NBD Biblion – een buitengewoon lange periode in de IT-sector. Deze langdurige samenwerking, onze flexibiliteit en de voortdurend evoluerende technologie binnen BSL stellen ons in staat het tempo van de veranderingen binnen NBD Biblion te volgen.

Aanvankelijk ontwikkelden we hun Media Informatie en Productie Systeem (MIPS) en (later) hun Meer over Media database (MOM). We hebben deze systemen regelmatig verbeterd en uitgebreid, waarbij we gelijke tred houden met de huidige trends en technologieën en voldoen aan de vele wijzigingsverzoeken die we elk jaar ontvangen. Samen met de ontwikkeling van andere NBD Biblion producten, zoals hun Databanken (Literom en Uittrekselbank), hebben we vele API’s en web services ontwikkeld, waarmee MIPS en MOM data worden gedeeld en getransformeerd voor gebruik door vele andere producten, zowel binnen NBD Biblion als door derden.

Een langdurige samenwerking met duidelijke voordelen

We werken al jaren goed en constructief samen met NBD Biblion. Onlangs hebben wij onze rol uitgebreid door tijdelijk diverse systeembeheertaken over te nemen, terwijl hun IT-team zich richt op de migratie naar een nieuw ERP-systeem. Dit past goed in ons werk, omdat we vertrouwd zijn met hun organisatie en technologie en snel kunnen reageren. We helpen NBD Biblion ook op andere manieren, door delen van hun systemen naar de Cloud te verplaatsen en hun gegevens te koppelen aan diensten van andere organisaties, zoals de Koninklijke Bibliotheek. Hieronder beschrijven we enkele van onze recente werkzaamheden voor hen.

MIPS Bookarang

Bookarang is een unieke dienst die snel metadata van boeken kan bepalen, zoals titel, auteur, genre, trefwoorden en recensietekst. Eerder integreerden we het Media Informatie Productie Systeem (MIPS) met de diensten van Bookarang. Meer recentelijk hebben we samen met NBD Biblion vele optimalisaties in dit proces bedacht en ingevoerd. Bijvoorbeeld bij het beheren van metadata-aanvragen, het uitwisselen van informatie over Bookarang’s titelverwerking, het automatisch opschonen van het titelarchief en het herkennen en samenvoegen van eerdere uitgaven van dezelfde titel om bestaande metadata te combineren met nieuwe data van Bookarang. In het laatste geval presenteren we de data van beide bronnen in een vergelijkingsvenster, zodat gebruikers de beste versie van ieder dataveld kunnen kiezen.

Verwerken van PDF’s van uitgevers en via OCR

Uitgevers sturen dagelijks PDF’s van nieuwe boeken naar NBD Biblion en een extern bedrijf levert digitale exemplaren van boeken die met OCR zijn gemaakt. NBD Biblion verwacht een ISBN-kenmerk in ieder bestandsnaam, maar veel uitgevers houden zich niet aan die regel. Daarom hebben wij een methode ontwikkeld om bij ontvangst automatisch het ISBN uit de PDF te lezen en het bestand te hernoemen.

Beheer van MIPS trefwoorden

NBD Biblion kent trefwoorden toe met behulp van MIPS, maar zij hebben meer dan 50.000 verschillende termen in hun thesaurus, wat het selectieproces kan bemoeilijken. We hebben nu echter de interfaces verder geoptimaliseerd, zodat gebruikers sneller de juiste trefwoorden kunnen selecteren.

MIPS-API-service voor metadata

Wij hebben de MIPS-API service ontwikkeld om de bewerkte metadata van titels als XML aan te leveren. Voordat de metadata echter wordt uitgevoerd, passen wij soms honderden bewerkingen en transformaties toe, aangezien de gegevens uit vele verschillende bronnen afkomstig zijn. Dankzij recent ontwikkelingswerk kunnen wij deze bewerkingen en transformaties van tevoren uitvoeren en de resultaten in een cache opslaan. Daardoor levert de service de resultaten van (vaak enkele honderden) titels wel 500 keer sneller terug.

SISO Online Drupal 9

Wij (her)ontwikkelden de website (oorspronkelijk van NBD Biblion) voor het bekijken en doorbladeren van honderden hiërarchisch gestructureerde SISO-codes met behulp van Drupal 9. Voorheen gebruikten de ontwikkelaars Oracle-functies om de gegevens terug te geven. In het nieuwe systeem worden de gegevens echter opgeslagen in MySQL, dat hield in dat BSL de Oracle-functies moest herschrijven voor MySQL. Na het migreren van de data, het herschrijven van de Oracle functies en het herontwikkelen van de functionaliteit binnen een nieuw interface design (geleverd door een extern bureau), is het project succesvol live gegaan.

Systeembeheer en ondersteuning

NBD Biblion heeft het beheer van een aantal diensten overgedragen aan BSL. In het kader van deze nieuwe overeenkomsten ondersteunen wij NBD Biblion ook met productiesystemen die wij niet hebben geleverd. Als onderdeel van dit werk migreren we verschillende Oracle-databases van interne servers naar de Cloud en upgraden we de databases naar de nieuwste Oracle-releases. Uit ons onderzoek bleek dat Amazon RDS de beste optie was, en we deden verschillende aanbevelingen met kostberamingen.

Na het demonstreren van een proof-of-concept en het verkrijgen van goedkeuring van de klant, hebben we een reeks databases gemigreerd naar een acceptatie RDS-server. De migratie van de productiedatabases zal binnenkort plaatsvinden. Enkele van de vele voordelen zijn een up-to-date (ondersteunde) Oracle-versie, goed geregelde back-ups, eenvoudig herstel, geautomatiseerde upgrades, een eenvoudige licentie model (zowel hosting als Oracle) en de mogelijkheid om opslag- of CPU-capaciteit dynamisch aan te passen aan de vraag.

Het onderbrengen van deze beheeractiviteiten bij BSL heeft als voordeel dat wij zelf installaties en configuratiewijzigingen snel kunnen uitvoeren, zodat BSL op een breed vlak NBD Biblion een uitstekende dienst kan bieden.

Neem contact op voor langdurige samenwerking

We zijn flexibel en bieden toegewijde support- en ontwikkelingsdiensten die we kunnen afstemmen op specifieke eisen. Als u op zoek bent naar softwareontwikkelaars met meer dan 25 jaar ervaring in webontwikkeling of hulp van BSL wilt bij het migreren van uw systemen naar de Cloud, dan helpen wij u graag. Wilt u ook een langdurige samenwerking met de Bright Side? Neem contact met ons op.

ChatGPT gebruikt voor bedrijfsinformatie analyses

ChatGPT gebruikt voor bedrijfsinformatie analyses

Na de eerste enthousiaste reacties bij de introductie van ChatGPT en AI verschoof de aandacht naar de slechte kwaliteit van veel antwoorden. Door Azure OpenAI en Cognitive Search met betrouwbare data te gebruiken kunnen gebruikers zoeken door middel van natuurlijke taal bedrijfsinformatie van hoge kwaliteit vinden.

Oorlog tussen browser-engines – deel 2 – monopolie Apple

Oorlog tussen browser-engines – deel 2 – monopolie Apple

Het Apple’s monopolie betekent dat elke app op iOS – ook browsers van concurrenten van Apple – WebKit moet gebruiken om webinhoud weer te geven. Hoewel het niet ongebruikelijk is dat ontwikkelaars een engine van derden gebruiken, kunnen ze vaak zelf bepalen welke eigenschappen ze in hun browser gebruiken.

Oorlog tussen browser-engines – deel 1 – de verschillende kampen

Oorlog tussen browser-engines – deel 1 – de verschillende kampen

The Register meldde onlangs dat Google werkt aan een iOS-versie van Chromium. Een paar dagen later volgde een tweede artikel met hierin dat Mozilla werkt aan een iOS-versie van Gecko, de browser-engine van Firefox. Beide berichten suggereren dat de browser-engine van Apple iOS, WebKit, zijn monopolie dreigt te verliezen.

Donatie aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië

Donatie aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië

Op 6 februari zijn Turkije en Syrië getroffen door meerdere krachtige aardbevingen en naschokken. Deze bevingen hebben naar schatting 23 miljoen mensen getroffen, waaronder velen die door het conflict in Syrië al in grote nood verkeerden. Indien mogelijk, doneer dan net als BSL op Giro 555.

WordPress en page builders zoals Divi en Elementor

WordPress en page builders zoals Divi en Elementor

Voor het bouwen van websites maken wij gebruik van WordPress in combinatie met page builders. In WordPress is het makkelijk de content te beheren en krijg je vele opties om de website uit te breiden. Met page builders zoals Divi en Elementor kun je gemakkelijk en snel pagina’s ontwerpen en bouwen.

2022 en de Bright Side of Life

2022 en de Bright Side of Life

De tijd nemen om regelmatig stil te staan bij de dingen waar we dankbaar voor zijn, kan helpen ons perspectief te verleggen en ons te richten op de positieve aspecten van ons werk. Dus, hier zijn de dingen waarvoor ik dankbaar ben in 2022.

SEO-voordelen en de kracht van inhoud van goede kwaliteit

SEO-voordelen en de kracht van inhoud van goede kwaliteit

Veel bedrijfseigenaren denken nog steeds dat hun website een visitekaartje is. Hun uitdrukking is vaak: “onze klanten/publiek weten ons al te vinden…”. Dit kan kloppen, maar door uw website te optimaliseren bereikt u een nieuw publiek.

Nieuwe vacature website voor Keylane Careers

Nieuwe vacature website voor Keylane Careers

Keylane heeft BSL gevraagd te helpen bij het ontwerpen en bouwen van een nieuwe Keylane Careers vacature website. Het belangrijkste doel is om het aantal bezoekers te verhogen door de organische zoekprestaties te verbeteren.

Migratie naar een cloudprovider: wat zijn de voordelen?

Migratie naar een cloudprovider: wat zijn de voordelen?

De focus van cloudprovider diensten is het verbeteren van de efficiëntie van IT-diensten. Organisaties kiezen voor een cloudprovider om te profiteren van schaalbaarheid, lagere kosten en verbeterde beveiliging.

Nieuwe website voor BoekWijzer

Nieuwe website voor BoekWijzer

We hebben de BoekWijzer website geheel vernieuwd! De website is gebouwd ter ondersteuning van de BoekWijzer app, de mobiele gids in de wereld van de Nederlandse literatuur. Met deze app blijf je makkelijk op de hoogte van het laatste literaire nieuws.

Nieuwe developer / webdesigner binnen BSL

Nieuwe developer / webdesigner binnen BSL

Als u vragen heeft over uw website of webdesign, dan staat Patrick van Bennekom 5 dagen per week tot uw beschikking! Hij werkt onder andere aan websites, apps, logo’s en huisstijlen. Patrick zorgt ervoor dat er een professioneel eindproduct staat.

Voordelen en kansen bij het migreren naar de cloud

Voordelen en kansen bij het migreren naar de cloud

Sommige van onze klanten migreren naar de cloud of heroverwegen hun legacy-systemen om in de toekomst alsnog naar de cloud te migreren. In opdracht van multinationals hebben wij twee migraties uitgevoerd en onze ervaring leert ons dat een directe aanpak (simpelweg het overzetten van bestaande databases en applicaties op virtuele machines) niet altijd de beste route is…

Beleev: de interactieve snoezelruimte

Beleev: de interactieve snoezelruimte

Wellicht heb je nog nooit van snoezelen gehoord. Dit betekent dat je de zintuigen extra laat prikkelen door externe middelen die in een omgeving aanwezig zijn, de zogenaamde snoezelruimte. In opdracht van St. Jan Baptist, school voor speciaal onderwijs, te Kerkrade hebben we software ontwikkeld voor snoezelruimtes om de verlichting, audio, switches en een videoprojector te kunnen beheren.

Vaarwel 2021 en Covid-19 -lockdowns – tijd om terug te blikken

Vaarwel 2021 en Covid-19 -lockdowns – tijd om terug te blikken

Wie had begin 2020 gedacht dat we in januari 2022 nog steeds onder COVID-19 lockdown maatregelen zouden werken? Gelukkig heb ik meer verstand van softwareontwikkeling, dan van horeca. Als directeur van een IT-bedrijf ben ik blij te kunnen zeggen dat Bright Side of Life werken op afstand heeft opgepakt als een vis in het water. Laat me je vertellen over ons jaar.

Canon van Nederland apps zijn verkrijgbaar in de stores

Canon van Nederland apps zijn verkrijgbaar in de stores

De Canon van Nederland (2007) vertelt het verhaal hoe Nederland is ontstaan. Aan de hand van de Canon ontwikkelde BSL een paar jaar later de populaire EnToen Nu apps voor iOS en Android. In 2020 is de Canon uitgebreid herzien, dus hebben we de Canon apps volledig herschreven, up-to-date gemaakt. Ze zijn nu beschikbaar in de app stores.

Krachtige AI-zoekmogelijkheden integreren in apps en webservices

Krachtige AI-zoekmogelijkheden integreren in apps en webservices

Zoektechnologie evolueert voortdurend, dus we staan altijd klaar om nieuwe technologieën te integreren voor onze klanten. Dit blog schetst onze recente ervaringen met Azure Cognitive Search en AI-zoekmogelijkheden, die we gebruiken om elke dag duizenden nieuwe documenten te classificeren en op maat attenderingen aan abonnees te leveren.

Canon van Nederland apps binnenkort beschikbaar!

Canon van Nederland apps binnenkort beschikbaar!

De Commissie Ontwikkeling Canon van Nederland ontwikkelde in 2007 de Canon van Nederland. BSL ontwikkelde een paar jaar later de apps, en sinds de lancering in 2013 zijn het een van de best beoordeelde schoolapps. In 2020 heeft een nieuwe Canoncommissie de Canon geactualiseerd. En de nieuwe Canon van Nederland apps zijn onderweg!

Drupal 9 vervangt Drupal 8. Lang leve Drupal 7!

Drupal 9 vervangt Drupal 8. Lang leve Drupal 7!

Vorig jaar is Drupal 9 uitgebracht en Drupal 8 is end-of-life in november 2021. Daar is niets vreemds aan. Maar wist je dat de levensduur van Drupal 7 is verlengd tot november 2022? Door het hoge aantal actieve gebruikers zal het langer in gebruik blijven dan Drupal 8! Maar als je Drupal 7 nog steeds gebruikt wordt het hoog tijd om je overgang naar Drupal 9 te plannen.

Nieuwe Pulse Importer: de Forrester API

Nieuwe Pulse Importer: de Forrester API

We hebben onze “Pulse” Business Intelligence Software ontwikkeld voor PwC. Een wereldwijde dienst, onderhouden en ondersteund door BSL. Elke dag importeert Pulse documenten van internationale leveranciers en website feeds, en levert zo de juiste informatie op tijd aan de juiste persoon binnen PwC. Kortgeleden hebben we een nieuwe importer geleverd die gebruik maakt van de Forrester API.

Outsourcing, retainer en een langdurige samenwerking

Outsourcing, retainer en een langdurige samenwerking

BSL’s doelstelling was het aanbieden van ontwikkelingsdiensten aan gerenommeerde organisaties. Het is voor grote bedrijven niet altijd eenvoudig om geavanceerde ontwikkelingsteams op te richten, aangezien hun kernactiviteiten niet altijd gerelateerd zijn aan IT. Zelfs als IT belangrijk is voor hun activiteiten is er vaak een kloof tussen het leveren van kerndiensten en innovatie.

Machine Learning technologie voor bibliotheekdiensten

Machine Learning technologie voor bibliotheekdiensten

We werken al jarenlang samen met NBD Biblion, een unieke organisatie die boeken selecteert en distribueert voor de Openbare Bibliotheken. Onlangs zijn ze gebruik gaan maken van Machine Learning (ML) technologie om hun aanbevelingen aan de klant te automatiseren. Na dit succes heeft NBD Biblion BSL gevraagd om de nieuwe techniek te integreren met MIPS, ontwikkeld door BSL.

Borrelen en film kijken bij BSL

Borrelen en film kijken bij BSL

Gezamenlijk borrelen en film kijken stond op de agenda van iedereen binnen BSL. Ik schrijf stond, want het is al meer dan een jaar dat we thuiswerken vanwege corona en gezamenlijk op het kantoor borrelen en een film kijken zit er dus niet in. We hebben daarom naast de Digiborrels en paaspakketten ook een borrel/filmpakket voor thuis rond gestuurd.

In de maand mei hebben we twee jubilarissen bij BSL

In de maand mei hebben we twee jubilarissen bij BSL

Twee jubilarissen bij BSL. Onze senior software ontwikkelaar Peter Verbaan werkt deze maand 15 jaar voor BSL en Front-end ontwikkelaar Roderick Gadellaa 5 jaar. Reden voor een feestje zou je zeggen en daar houden wij wel van bij de Bright Side of Life. Helaas is dit nu vanwege corona niet mogelijk en beperken wij ons tot een online borrel en een virtuele knuffel.

Bouw een eenvoudige telefoon app voor 1888 Nummerinformatie

Bouw een eenvoudige telefoon app voor 1888 Nummerinformatie

1850 BV heeft BSL gevraagd een eenvoudige telefoon app voor Android en iOS te ontwerpen en te ontwikkelen, voor mensen die moeite hebben met het gebruik van moderne smartphones. Niet iedereen is enthousiast over de vele functies die een typische smartphone biedt. Het is moeilijk te begrijpen voor mensen die niet over de technologische vaardigheden beschikken.

De essentiële waarde van MVP voor ondernemers

De essentiële waarde van MVP voor ondernemers

Ondernemers nemen vaak contact met ons op met ideeën voor hun baanbrekende app, web-service, of web-applicatie. Hun marktonderzoek is afgerond, business plan klaar, financiële gedeelte geregeld. Ze willen beginnen en hun product zo snel mogelijk op de markt brengen. Dit is wanneer we het concept van een MVP of Minimum Viable Product introduceren.

De nieuwe Entoen Nu App maakt geschiedenisles eenvoudiger

De nieuwe Entoen Nu App maakt geschiedenisles eenvoudiger

Heb je soms moeite met Nederlandse geschiedenis? De EnToen Nu app is bedoeld voor iedereen die meer wilt weten over de Nederlandse cultuur en geschiedenis, met name voor kinderen vanaf groep 5 tot en met de middelbare school. De app kan op school en thuis worden gebruikt. Er is een nieuwe update beschikbaar, gebaseerd op de nieuwste versie van de Canon van Nederland.

SRS: New Job Model (NJM) en Access Governance Foundation (AGF)

SRS: New Job Model (NJM) en Access Governance Foundation (AGF)

Sinds de ontwikkeling van het Handtekening Registratie Systeem, namens een grote financiële dienstverlener, hebben we veel wijzigingen doorgevoerd. Het migreren van SRS naar Azure SQL is onze huidige focus, maar ook hebben we gewerkt aan twee andere belangrijke SRS veranderingen: Het toevoegen van ondersteuning voor New Job Model en Access Governance Foundation.

Oracle migratie naar Azure SQL Server – Deel 2

Oracle migratie naar Azure SQL Server – Deel 2

Recentelijk hebben twee klanten ons gevraagd legacy Oracle-systemen te migreren naar Azure SQL Server. In deel 1 hebben we uitgelegd hoe onze gelaagde webapplicaties het gemakkelijk maken om onze software te onderhouden en om de ene database naar de andere te migreren. Eric Wijnands verteld ons nu meer over de migratie van een Oracle webapplicatie naar Azure SQL.

Oracle migratie naar Azure SQL Server – Deel 1

Oracle migratie naar Azure SQL Server – Deel 1

Is Microsoft toevallig een nieuwe marketingcampagne gestart? We kregen recentelijk van twee klanten het verzoek om hun huidige Oracle systemen te migreren naar het Azure-platform. Hoe gemakkelijk is zo’n migratie eigenlijk? Dankzij de manier van ontwikkelen die wij bij BSL gebruiken, is dit wellicht makkelijker dan je zou denken.

4

Previous

5

Next

Contact BSL