Recentelijk hebben wij een project afgerond voor NBD Biblion. NBD Biblion biedt scholen en bibliotheken een scala aan producten, waaronder de online databanken: LiteRom en Uittrekselbank. LiteRom geeft toegang tot een omvangrijke verzameling boekrecensies en artikelen over auteurs. In de Uittrekselbank vindt de abonnee een groot aantal uittreksels van boeken en tevens uitgebreide auteursportretten. Beide diensten worden beheerd door de redacteuren met gebruik van een maatwerk CMS.

Als ervaren Agile-ontwikkelaars hebben we beide websites gemaakt tijdens een reeks Sprints. We zijn gestart met een MVP (Minimum Viable Product) en vervolgens hebben we geleidelijk nieuwe functies en verbeteringen toegevoegd. De belangrijkste recente veranderingen van de databanken worden in dit blog beschreven.

Geavanceerd zoeken

Allereerst hebben we het geavanceerde zoekformulier gebruiksvriendelijker gemaakt. Bovendien is het nu een pop-up formulier, dus het is beschikbaar op elke pagina op de sites, niet alleen op de startpagina. Tegelijkertijd hebben we op beide sites een aantal wijzigingen doorgevoerd. Deze omvatten met name de introductie van thema’s (zoals eenzaamheid of pandemieën) die kunnen worden gebruikt om gerelateerde titels te vinden in de Uittrekselbank.

NBD Databanken

Oorspronkelijke taal, periode en tekstvorm – zijn slechts enkele van de uitgebreide zoekopties in dit nieuwe, moderne zoekformulier.

Uittrekselpagina verbeteringen

NBD Biblion maakt uittreksels van boeken waarmee veel achtergrondinformatie wordt verkregen. Interessant is dat dit verder gaat dan alleen een samenvatting van het boek. Zo komt onder andere aan bod:

Onderwerpen

De thema’s die in het boek worden aangehaald zijn hier toegelicht.

Opbouw

Personages

Taal en stijl

 

Naast het opnieuw vormgeven van de pagina, hebben we het tegelijkertijd ook gebruiksvriendelijker gemaakt. Zo hebben we de metadata meer ruimte gegeven om de zichtbaarheid te verbeteren. Bovendien hebben we ook de structuur en het uiterlijk van de pagina bijgewerkt.

NBD databanken

Een andere nieuwe functie is dat gebruikers rechtstreeks van het uittreksel naar het profiel van de auteur kunnen navigeren. Dus als je een boek of titel hebt gekozen, kun je op de naam van de auteur klikken om alle andere titels van die auteur te zien. Maar ook kan je op ‘over de auteur‘ klikken om meer over de schrijver te lezen. Ook het auteursportret is uitvoerig uitgewerkt met de onderwerpen:

Het leven van de auteur

Hier wordt de biografie van de auteur beschreven en de hoogtepunten uit de carriere, zoals prijzen.

Onderwerpen

Boeken van de auteur

Publicaties over de auteur

 

De thema’s van het uittreksel zijn aanklikbaar, zodat je direct kunt zoeken naar andere uittreksels met hetzelfde thema. Zoals bijvoorbeeld het thema ‘Ouder-kindrelatie‘, ‘Vergankelijkheid‘, ‘Verval‘. Ook het onderwijsniveau is aanklikbaar om hierop te kunnen zoeken. Bijvoorbeeld: ‘Bovenbouw Havo‘, dan krijg je alle titels te zien op dit niveau. “Lezen voor de Lijst” kun je nu ook vinden op schoolniveau op het Uittrekselbank. Het uittreksel kun je ook printen!

Snel navigeren vanuit de zoekresultaten

Wat is er nog meer nieuw? In de zoekresultaten visualiseren ‘filters’ je zoekgeschiedenis. Maar, ook door op een auteursnaam, titel of thema te klikken, worden deze toegevoegd aan de set filters die bovenaan de pagina worden weergegeven. Door op individuele filters te klikken, kunt je ze afzonderlijk uit je zoekopdracht verwijderen.

Databanken, CMS-Verbeteringen

Even belangrijk … we hebben het CMS van zowel de Uittrekselbank als LiteRom verbeterd. Hiermee hebben we het beheer van de inhoud nog eenvoudiger gemaakt. Dit komt natuurlijk vooral de redacteuren ten goede die dagelijks met beide producten werken. Zo kunnen ze nu eenvoudig zien hoe vaak specifieke titelkenmerken (zoals thema, vorm en periode) in de uittreksels worden gebruikt. En kunnen dan de inhoudskwaliteit voor eindgebruikers aanzienlijk verbeteren.

Contact

De databanken, Uittrekselbank en LiteRom – beide ontwikkeld door BSL – zijn goede voorbeelden van moderne websites die gebruik maken van kenmerken van webshops waar iedereen mee bekend is, zoals Bol.com en Coolblue. Uittrekselbank en Literom bevatten beide moderne interface-ontwerptechnieken. Ze zijn gebruiksvriendelijk, modern en snel.

Wilt u ook uw huidige website verbeteren? Of heeft u misschien plannen voor een nieuwe website. Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Wees als eerste op de hoogte van het laatste nieuws over BSL en onze projecten.

Heeft u vragen?

Wilt u een offerte voor het ontwikkelen van uw maatwerksoftware. Advies over een nieuwe website of het integreren van webapplicaties met bestaande systemen? Wij staan voor u klaar om deze vragen geheel vrijblijvend te beantwoorden. Bel ons of stuur een mail naar sales@brightside.nl

Neem contact op

Contact BSL
Contact BSL