Blog
chatGPT
chatGPT

ChatGPT gebruikt voor bedrijfsinformatie analyses

ChatGPT en Bard (van Google) staan momenteel in de schijnwerpers. Na aanvankelijke enthousiaste reacties op deze AI chatbots is de aandacht verschoven naar de onbetrouwbaarheid van de informatie die zij leveren. De aandacht voor deze tekortkomingen slaat echter de plank mis. De kwaliteit van de data waarop de modellen getraind zijn bepaalt de kwaliteit van de reactie. Omdat de modellen zijn getraind op publieke bronnen zijn de resultaten niet altijd betrouwbaar.

ChatGPT is slechts de boodschapper

De ontwikkelaars wilden de AI blootstellen aan diverse kennis en perspectieven, zodat ChatGPT nuttige, informatieve en relevante antwoorden kon genereren. Als AI-taalmodel trainden ze ChatGPT met behulp van een grote verscheidenheid aan tekstbronnen, waarvan een aanzienlijk deel afkomstig is van bronnen uit het publieke domein, zoals Wikipedia. De trainingsgegevens omvatten ook boeken, artikelen, websites en diverse andere teksten, waaronder een grote meerderheid van de informatie die vóór september 2021 online beschikbaar was.

Een optimist zal geloven dat er meer betrouwbare dan onbetrouwbare informatie te vinden is in publieke bronnen. En ik denk dat dit juist is als we kijken naar brede en goede gedocumenteerde onderwerpen dat overal te vinden zijn in leermiddelen en tekstboeken. Maar helaas geldt dit niet voor gebeurtenissen die vrijwel uitsluitend in blogs, persberichten, dagelijks nieuws en sociale media worden behandeld. Daarom is het niet verwonderlijk dat het voor ChatGPT eenvoudig is om wild speculatieve of onjuiste antwoorden te geven. Het is een direct gevolg van de inhoud waarop het getraind is.

Een vinger aan de Pulse

Zoals sommige lezers wellicht weten, heeft BSL een softwarepakket (Pulse) ontwikkeld voor een internationaal bedrijf. Onze Pulse-software draait momenteel op een Azure/Cognitive Search-platform en heeft toegang tot een kennisbank met miljoenen documenten, waarvan de meeste afkomstig zijn van gecertificeerde nieuws- en commerciële gegevensbronnen. In tegenstelling tot de meeste internetcontent hebben deze documenten autoriteit en leveren ze betrouwbare, verifieerbare informatie.

Pulse verwerkt dagelijks tienduizenden nieuwe documenten, waarbij de inhoud wordt geclassificeerd en geselecteerd om werknemers in realtime via nieuwsattenderingen te informeren. Deze attenderingen worden samengesteld door analisten en automatisch gedistribueerd door onze software. Wij gebruiken Cognitive Search om geschikte inhoud te selecteren met behulp van een rijke en flexibele set API’s.

ChatGPT en Pulse

We hebben geëxperimenteerd met ChatGPT met behulp van de onlangs aangekondigde Azure OpenAI Service. De toepassingen van deze technologie zijn bijna eindeloos, te beginnen met de invoering van zoekopdrachten in natuurlijke taal, zoals:

“What’s the current EV charging infrastructure in European countries?”

Dit voorbeeld vervangt het gebruik van complexe, gestructureerde query’s die trefwoorden bevatten, zoals:

“electric car” AND Europe AND headline_lead_metadata: “charging station”

We kunnen Azure OpenAI en Azure Cognitive Search combineren om natuurlijke taal te gebruiken om inhoud te selecteren, dus dit werkt min of meer zonder al te veel configuratie. Omdat we binnen Pulse alleen geverifieerde en betrouwbare bronnen gebruiken, verwachten wij geen onjuiste of ongekwalificeerde antwoorden.

Door ChatGPT te trainen met Pulse-content hebben we nog meer “quick wins”. Het creëren van samenvattingen van geselecteerde berichten of vergelijkingen tussen de artikelen die we in een nieuwsbrief opnemen is dankzij ChatGPT gemakkelijk. We testen ook het gebruik van ChatGPT om de juiste bronnen voor specifieke onderwerpen te selecteren. We hebben immers enkele duizenden bronnen in Pulse (7000+), en het is nuttig om de bronnen te beperken tot de meest betrouwbare en relevante informatie.

ChatGPT en Cognitive Search – een perfecte combinatie

De combinatie van Azure Cognitive Search en Azure OpenAI Service levert een effectieve oplossing op voor ons scenario. Het integreert de enterprise-grade kenmerken van Azure, het vermogen van Cognitive Search om de juiste gegevens in grote kennisbanken te indexeren, te begrijpen en op te halen, en de indrukwekkende mogelijkheden van ChatGPT voor interactie in natuurlijke taal taal om vragen te beantwoorden en verfijnen.

Deze krachtige combinatie geeft eindgebruikers de mogelijkheid om hun gegevens intuïtief te doorgronden en te ondervragen. Bovendien begrijpt ChatGPT, anders dan alle andere tools die we hebben gebruikt, de context van een vraag, waardoor het gemakkelijk is om nieuwe inzichten te vragen. In het bovenstaande voorbeeld kunnen gebruikers na het antwoord op de vraag “Wat is de huidige infrastructuur voor het opladen van elektrische voertuigen in Europese landen?” eenvoudig vragen “Hoe zit het in Frankrijk, in het bijzonder?” om een nieuw antwoord te krijgen.

Neem contact op met de Bright Side of Life

We hebben meer dan 30 jaar ervaring met content management, contextueel zoeken en kennisdatabases. We hebben gewerkt met vele software tools voor gerenommeerde Nederlandse organisaties, waaronder het ANP, de nationale bibliotheek en diverse landelijke en regionale nieuwsleveranciers. Als u met ons wilt praten over uw gegevens en over het ontsluiten van de kennis in uw gegevensbronnen, neem dan contact met ons op.

De afbeelding bij dit blog is gemaakt met gebruik van de AI service van Midjourney.com.
Houdt ons blogoverzicht in de gaten voor een nieuwe blog over de Midjourney AI-dienst.

Pulse – verbeterde gebruikerservaring en ingebouwde AI

Pulse – verbeterde gebruikerservaring en ingebouwde AI

Pulse is beter geworden! Onze nieuwste Pulse release, ontwikkeld voor PwC door BSL, maakt gebruik van Azure AI-technologie. Het introduceert nieuwe AI-gebaseerde functies zoals vertaling, samenvatting en sentimentanalyse. We hebben ook de gebruikersinterface opnieuw ontworpen voor een verbeterde gebruikerservaring.

Progressive Web Apps in EU ondermijnd door Apple?

Progressive Web Apps in EU ondermijnd door Apple?

Mocht u niet bekend zijn met de ontwikkeling van mobiele apps: Apple heeft onlangs voor opschudding in het iOS-ecosysteem gezorgd. Sinds de eerste bèta’s van iOS 17.4 merkten ontwikkelaars dat zogenaamde “Progressive Web Apps” (PWA’s) niet meer functioneerden in de EU. Ons blog legt meer uit.

De rol van AI in Business Intelligence voor multinationals

De rol van AI in Business Intelligence voor multinationals

BSL levert Business Intelligence-oplossingen aan multinationale organisaties, waarbij content uit duizenden publicaties wereldwijd wordt geïntegreerd en dagelijkse thematische nieuwsberichten en briefings aan zakelijke gebruikers worden geleverd. Onlangs hebben we AI-technologieën geïntroduceerd in deze diensten.

Digitale schoolborden en de Canon van Nederland

Digitale schoolborden en de Canon van Nederland

Onlangs nam de leverancier van digitale schermen CTOUCH contact op met BSL met het verzoek om de Canon van Nederland app in hun winkel op te nemen voor gebruik op hun digitale schoolborden in klaslokalen. Wij vonden het een goed idee en hebben onlangs een versie van onze app gemaakt, speciaal voor het grote scherm.

Google Looker Studio: Big data begrijpelijk gemaakt

Google Looker Studio: Big data begrijpelijk gemaakt

In de wereld van vandaag is het belangrijk om snel en goed geïnformeerde beslissingen te nemen. Google Looker Studio is een gratis tool die hierbij helpt. Het kan uw grote hoeveelheid Analytics gegevens omzetten in informatieve, eenvoudig leesbare dashboards en rapporten die volledig aanpasbaar zijn.

Laat BSL uw website onderhoudsupdates verzorgen

Laat BSL uw website onderhoudsupdates verzorgen

We begrijpen het belang van updates voor website onderhoudsupdates voor WordPress en Drupal. Hackers hebben het gemunt op open-source producten, dus het up-to-date houden van uw CMS is essentieel. Vertrouw op BSL om uw website veilig te houden terwijl u zich concentreert op het maken van content voor uw publiek.

BSL Zomerevenement op het water

BSL Zomerevenement op het water

Het was tijd voor ons jaarlijkse zomerevenement met het hele bedrijf. Dit jaar had Diana een boottocht geregeld in een salonboot over de Vecht richting Loenen en Vreeland. Na de boottocht werd de middag voortgezet in het restaurant van Bistrotel ‘t Amsterdammertje, waar iedereen genoot van een heerlijk diner.

Adobe Firefly en Photoshop Beta met generative fill

Adobe Firefly en Photoshop Beta met generative fill

Na het succes van ChatGPT en Midjourney AI, kon Adobe niet achterblijven en maakten ze hun Beta releases van Adobe Firefly en Photoshop AI openbaar. Met de komst van de Adobe Beta’s hebben we onze aandacht gericht op deze nieuwkomers in vergelijking met Midjourney.

Midjourney prompt – Hoe beschrijf je een afbeelding

Midjourney prompt – Hoe beschrijf je een afbeelding

In een eerdere blog hebben we Midjourney geïntroduceerd als een hulpmiddel dat we binnen BSL gebruiken bij het ontwerpen van websites en banners voor blogs. Om Midjourney de afbeelding te laten maken dat je in gedachten hebt, moet je een prompt maken die de afbeelding beschrijft. Dit nieuwe blog bespreekt de mogelijkheden.

Drupal 9 ontwikkeling met Tailwind CSS

Drupal 9 ontwikkeling met Tailwind CSS

Met behulp van Drupal heeft BSL een uitgebreide intranet site gebouwd dat voor alle medewerkers toegankelijk is. We zijn een nieuwe versie van de site aan het ontwikkelen. In dit blog vertelt een van onze ontwikkelaars over de tools die we gebruiken, zoals Twig templates, de Entity en Form APIs en Tailwind CSS.

Midjourney – Jouw ideeën omzetten in beelden

Midjourney – Jouw ideeën omzetten in beelden

De afgelopen weken heeft de Bright Side of Life zich verdiept in de mogelijkheden van Artificial Intelligence. In ons nieuwste blog gaan we het hebben over Midjourney AI, een webdienst die afbeeldingen genereert op basis van natuurlijke taalbeschrijvingen (genaamd “prompts”). En de resultaten zijn erg indrukwekkend.

Langdurige samenwerking met klanten biedt vele voordelen

Langdurige samenwerking met klanten biedt vele voordelen

NBD Biblion biedt gepersonaliseerde aanbevelingen voor boeken en mediatitels aan scholen en bibliotheken en levert hen de titels die zij selecteren. BSL en NBD Biblion hebben een langdurige samenwerking. Wij leveren al meer dan twintig jaar technisch advies, ontwikkelingsteams en ondersteuning.

Oorlog tussen browser-engines – deel 2 – monopolie Apple

Oorlog tussen browser-engines – deel 2 – monopolie Apple

Het Apple’s monopolie betekent dat elke app op iOS – ook browsers van concurrenten van Apple – WebKit moet gebruiken om webinhoud weer te geven. Hoewel het niet ongebruikelijk is dat ontwikkelaars een engine van derden gebruiken, kunnen ze vaak zelf bepalen welke eigenschappen ze in hun browser gebruiken.

Oorlog tussen browser-engines – deel 1 – de verschillende kampen

Oorlog tussen browser-engines – deel 1 – de verschillende kampen

The Register meldde onlangs dat Google werkt aan een iOS-versie van Chromium. Een paar dagen later volgde een tweede artikel met hierin dat Mozilla werkt aan een iOS-versie van Gecko, de browser-engine van Firefox. Beide berichten suggereren dat de browser-engine van Apple iOS, WebKit, zijn monopolie dreigt te verliezen.

Donatie aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië

Donatie aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië

Op 6 februari zijn Turkije en Syrië getroffen door meerdere krachtige aardbevingen en naschokken. Deze bevingen hebben naar schatting 23 miljoen mensen getroffen, waaronder velen die door het conflict in Syrië al in grote nood verkeerden. Indien mogelijk, doneer dan net als BSL op Giro 555.

WordPress en page builders zoals Divi en Elementor

WordPress en page builders zoals Divi en Elementor

Voor het bouwen van websites maken wij gebruik van WordPress in combinatie met page builders. In WordPress is het makkelijk de content te beheren en krijg je vele opties om de website uit te breiden. Met page builders zoals Divi en Elementor kun je gemakkelijk en snel pagina’s ontwerpen en bouwen.

2022 en de Bright Side of Life

2022 en de Bright Side of Life

De tijd nemen om regelmatig stil te staan bij de dingen waar we dankbaar voor zijn, kan helpen ons perspectief te verleggen en ons te richten op de positieve aspecten van ons werk. Dus, hier zijn de dingen waarvoor ik dankbaar ben in 2022.

SEO-voordelen en de kracht van inhoud van goede kwaliteit

SEO-voordelen en de kracht van inhoud van goede kwaliteit

Veel bedrijfseigenaren denken nog steeds dat hun website een visitekaartje is. Hun uitdrukking is vaak: “onze klanten/publiek weten ons al te vinden…”. Dit kan kloppen, maar door uw website te optimaliseren bereikt u een nieuw publiek.

Nieuwe vacature website voor Keylane Careers

Nieuwe vacature website voor Keylane Careers

Keylane heeft BSL gevraagd te helpen bij het ontwerpen en bouwen van een nieuwe Keylane Careers vacature website. Het belangrijkste doel is om het aantal bezoekers te verhogen door de organische zoekprestaties te verbeteren.

Nieuwe website voor BoekWijzer

Nieuwe website voor BoekWijzer

We hebben de BoekWijzer website geheel vernieuwd! De website is gebouwd ter ondersteuning van de BoekWijzer app, de mobiele gids in de wereld van de Nederlandse literatuur. Met deze app blijf je makkelijk op de hoogte van het laatste literaire nieuws.

Nieuwe developer / webdesigner binnen BSL

Nieuwe developer / webdesigner binnen BSL

Als u vragen heeft over uw website of webdesign, dan staat Patrick van Bennekom 5 dagen per week tot uw beschikking! Hij werkt onder andere aan websites, apps, logo’s en huisstijlen. Patrick zorgt ervoor dat er een professioneel eindproduct staat.

Voordelen en kansen bij het migreren naar de cloud

Voordelen en kansen bij het migreren naar de cloud

Sommige van onze klanten migreren naar de cloud of heroverwegen hun legacy-systemen om in de toekomst alsnog naar de cloud te migreren. In opdracht van multinationals hebben wij twee migraties uitgevoerd en onze ervaring leert ons dat een directe aanpak (simpelweg het overzetten van bestaande databases en applicaties op virtuele machines) niet altijd de beste route is…

Beleev: de interactieve snoezelruimte

Beleev: de interactieve snoezelruimte

Wellicht heb je nog nooit van snoezelen gehoord. Dit betekent dat je de zintuigen extra laat prikkelen door externe middelen die in een omgeving aanwezig zijn, de zogenaamde snoezelruimte. In opdracht van St. Jan Baptist, school voor speciaal onderwijs, te Kerkrade hebben we software ontwikkeld voor snoezelruimtes om de verlichting, audio, switches en een videoprojector te kunnen beheren.

Vaarwel 2021 en Covid-19 -lockdowns – tijd om terug te blikken

Vaarwel 2021 en Covid-19 -lockdowns – tijd om terug te blikken

Wie had begin 2020 gedacht dat we in januari 2022 nog steeds onder COVID-19 lockdown maatregelen zouden werken? Gelukkig heb ik meer verstand van softwareontwikkeling, dan van horeca. Als directeur van een IT-bedrijf ben ik blij te kunnen zeggen dat Bright Side of Life werken op afstand heeft opgepakt als een vis in het water. Laat me je vertellen over ons jaar.

Canon van Nederland apps zijn verkrijgbaar in de stores

Canon van Nederland apps zijn verkrijgbaar in de stores

De Canon van Nederland (2007) vertelt het verhaal hoe Nederland is ontstaan. Aan de hand van de Canon ontwikkelde BSL een paar jaar later de populaire EnToen Nu apps voor iOS en Android. In 2020 is de Canon uitgebreid herzien, dus hebben we de Canon apps volledig herschreven, up-to-date gemaakt. Ze zijn nu beschikbaar in de app stores.

Krachtige AI-zoekmogelijkheden integreren in apps en webservices

Krachtige AI-zoekmogelijkheden integreren in apps en webservices

Zoektechnologie evolueert voortdurend, dus we staan altijd klaar om nieuwe technologieën te integreren voor onze klanten. Dit blog schetst onze recente ervaringen met Azure Cognitive Search en AI-zoekmogelijkheden, die we gebruiken om elke dag duizenden nieuwe documenten te classificeren en op maat attenderingen aan abonnees te leveren.

Canon van Nederland apps binnenkort beschikbaar!

Canon van Nederland apps binnenkort beschikbaar!

De Commissie Ontwikkeling Canon van Nederland ontwikkelde in 2007 de Canon van Nederland. BSL ontwikkelde een paar jaar later de apps, en sinds de lancering in 2013 zijn het een van de best beoordeelde schoolapps. In 2020 heeft een nieuwe Canoncommissie de Canon geactualiseerd. En de nieuwe Canon van Nederland apps zijn onderweg!

Drupal 9 vervangt Drupal 8. Lang leve Drupal 7!

Drupal 9 vervangt Drupal 8. Lang leve Drupal 7!

Vorig jaar is Drupal 9 uitgebracht en Drupal 8 is end-of-life in november 2021. Daar is niets vreemds aan. Maar wist je dat de levensduur van Drupal 7 is verlengd tot november 2022? Door het hoge aantal actieve gebruikers zal het langer in gebruik blijven dan Drupal 8! Maar als je Drupal 7 nog steeds gebruikt wordt het hoog tijd om je overgang naar Drupal 9 te plannen.

4

Previous

5

Next

Contact BSL