Blog
Search capabilities | Zoekmogelijkheden
Search capabilities | Zoekmogelijkheden

Krachtige AI-zoekmogelijkheden integreren in apps en webservices

BSL richt zich al meer dan twintig jaar op intelligente zoekapplicaties. Zoektechnologie, -intelligentie en -prestaties ontwikkelen zich voortdurend, dus inmiddels hebben wij ervaring met een breed scala aan zoekmogelijkheden. Dit blog beschrijft een aantal van onze ervaringen met Azure Cognitive Search – een Microsoft-dienst die we binnenkort gaan gebruiken om elke dag duizenden documenten te classificeren, waardoor abonnees op maat gemaakte attenderingen krijgen.

 

Intelligent zoeken vs. simpel zoeken

Simpel zoeken is wat we bijna elke dag gebruiken in de Google zoekbalk. Dus toen ik onlangs zocht op “stretch film”, op zoek naar een oude filmrecensie, kreeg ik een heel scala aan huishoudfolie-oplossingen en -verkopers. Geen film, wel teleurstelling 😔.

Google zoekt alleen naar woordcombinaties zonder verdere context. Vreemd genoeg, toen ik in de zoekbalk klikte, kreeg ik een lijst van acteurs die spelen in de film die ik zocht. Dus Google gebruikt een ander algoritme om hun “Mensen zoeken ook naar” lijst te vullen. Dit deel van Google heeft duidelijk de context wel begrepen. Het weet dat film kan verwijzen naar “movies” en geeft terug wat het weet over de film “Stretch”.

zoekmogelijkheden

Google helpen beter te zoeken

Je kunt Google hints geven. Als je bijvoorbeeld zoekt op “film stretch” vind je nog steeds een aantal reclames voor huishoudfolie (omdat bedrijven deze woorden gebruiken in hun advertentiecampagnes), maar Google geeft het woord “Film” meer prioriteit, omdat dit het eerste woord is. En dus toont het de film in hun aangepaste resultaten blok. Het geeft ook Wikipedia en IMDB matches. “Movie Stretch” is nog beter, omdat het alle verwarring wegneemt. In tegenstelling tot het woord “Film”, is de betekenis van “Movie” ondubbelzinnig.

Met een beetje moeite kun je Google overhalen naar bepaalde inhoud te zoeken en zelfs vertellen waar te zoeken, maar er zijn maar weinig gebruikers die tijd besteden aan het leren van de Google-syntax. Als je geïnteresseerd bent, kan dit spiekbriefje helpen. Alleen al het gebruik van elementaire operatoren, zoals AND/OR, aanhalingstekens en haakjes, kan Google helpen beter te zoeken.

Intelligent zoeken in zakelijke apps

Context is leidend in zakelijke toepassingen. Gebruikers verwachten een mate van intelligentie die je niet zult vinden als je gewoon een paar woorden in de zoekbalk van Google typt. Deze intelligentie levert Azure Cognitive Search met hun ingebouwde AI. De AI technologie kan automatisch informatie verrijken, waardoor de zoekmachine beter snapt in welke context er gezocht moet worden. Cognitive Search kan ook werken met een onbeperkte hoeveelheid gegevens.

Ontwikkelaars kunnen gebruik maken van Cognitive Search services om afbeeldingen, teksten en audio te interpreteren, of “Machine Learning” gebruiken om inhoud te begrijpen. Azure Cognitive Search biedt ook semantische zoekmogelijkheden. Het maakt gebruik van geavanceerde Machine Learning om de intentie van de gebruiker te begrijpen en de meest relevante zoekresultaten te rangschikken.

Je inhoud gemakkelijk toegankelijk maken

Wij werken regelmatig voor klanten met honderdduizenden documenten, en soms komen daar dagelijks duizenden documenten bij. Sommige van deze documenten kunnen eenvoudige tekst-, HTML- of XML-bestanden zijn, maar we werken vaak met veel verschillende bronnen, waaronder Word-documenten, Excel-spreadsheets, PowerPoint-decks of PDF’s. Azure Cognitive Search services kan met deze en nog veel meer formaten overweg. Het kan ook gebruik maken van OCR om tekst uit afbeeldingen te herkennen en bewaren. Bij het importeren van deze documenten indexeren we de inhoud, waardoor een doorzoekbaar archief ontstaat. Gebruikers kunnen gemakkelijk naar informatie zoeken met eenvoudige zoekopdrachten, of complexere zoekopdrachten die gebruik maken van booleans, wildcards, en taalfuncties zoals het herkennen van stammen.

Betekenis extraheren en inhoud verrijken met “Skills”

“Skills” zijn Azure Cognitive Search services die inhoud, structuur en betekenis filteren uit ruwe ongestructureerde tekst- en beeldbestanden. Bijvoorbeeld, sentiment analyse kan identificeren of een document positief, negatief, of neutraal gestemd is. Andere Skills kunnen de brontaal identificeren en automatisch alle inhoud vertalen naar het Nederlands of een andere taal. Er zijn meer dan 15 van deze Skills om uit te kiezen – en je kunt zelfs gebruik maken van de kracht van AI-zoekmogelijkheden en Machine Learning om op maat gemaakte Skills te ontwikkelen speciaal voor een specifieke klant.

Drie van de meest waardevolle en flexibele Skills die beschikbaar zijn voor ontwikkelaars zijn “Entiteitsherkenning”, “Persoonlijke gegevens”, en “Kernzinnen”.

Entiteitsherkenning

De Entity Recognition Skill haalt entiteiten van verschillende types uit de tekst, zoals personen (namen), organisaties, URL’s en telefoonnummers. Andere entiteiten zijn data en tijden, adressen, e-mailadressen en hoeveelheden. Je kunt deze items automatisch uit documenten of tekst filteren en ze gebruiken voor zoekopdrachten of als metadata om de inhoud te classificeren. Zo kun je bijvoorbeeld snel alle documenten markeren die verwijzen naar ABN AMRO of Coca Cola.

Persoonlijke gegevens

GDPR vereist specifieke zorgvuldigheid bij het maken van datasets. In de meeste gevallen moet je de privacy van individuen beschermen door hun persoonlijke details te verbergen. Bovendien zijn de opslag en het gebruik van persoonlijke informatie onderworpen aan een steeds strengere controle. Met behulp van de Personal Information Skill kun je automatisch persoonlijke informatie zoals sofinummers, namen en adressen detecteren en de informatie automatisch maskeren voordat de inhoud van het document wordt opgeslagen.

Kernzinnen

De Key Phrase Extraction Skill evalueert ongestructureerde tekst, en geeft voor elk record een lijst van kernzinnen. Dit wordt gedaan door middel van Machine Learning modellen geleverd binnen Cognitive Search. Deze Skill is nuttig als je de belangrijkste gespreksonderwerpen in de inhoud moet identificeren. Bijvoorbeeld, als de gegeven invoertekst is “Het eten was heerlijk, en er was geweldig personeel” dan retourneert de Skill “eten” en “geweldig personeel“.

Samenvattend

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de flexibiliteit van Cognitive Search. We kunnen de diensten van Azure Cognitive Search gebruiken om snel volledig op maat gemaakte systemen te ontwikkelen die je content importeren en automatisch AI en leermodellen toepassen om je content te verrijken. En die tegelijkertijd de GDPR-verplichtingen en privacy respecteren. Dus neem contact op met BSL om te bespreken hoe wij je kunnen helpen een intelligente datastore binnen je organisatie te creëren. We kunnen prototypes bouwen in slechts een paar weken.

Pulse – verbeterde gebruikerservaring en ingebouwde AI

Pulse – verbeterde gebruikerservaring en ingebouwde AI

Pulse is beter geworden! Onze nieuwste Pulse release, ontwikkeld voor PwC door BSL, maakt gebruik van Azure AI-technologie. Het introduceert nieuwe AI-gebaseerde functies zoals vertaling, samenvatting en sentimentanalyse. We hebben ook de gebruikersinterface opnieuw ontworpen voor een verbeterde gebruikerservaring.

Progressive Web Apps in EU ondermijnd door Apple?

Progressive Web Apps in EU ondermijnd door Apple?

Mocht u niet bekend zijn met de ontwikkeling van mobiele apps: Apple heeft onlangs voor opschudding in het iOS-ecosysteem gezorgd. Sinds de eerste bèta’s van iOS 17.4 merkten ontwikkelaars dat zogenaamde “Progressive Web Apps” (PWA’s) niet meer functioneerden in de EU. Ons blog legt meer uit.

De rol van AI in Business Intelligence voor multinationals

De rol van AI in Business Intelligence voor multinationals

BSL levert Business Intelligence-oplossingen aan multinationale organisaties, waarbij content uit duizenden publicaties wereldwijd wordt geïntegreerd en dagelijkse thematische nieuwsberichten en briefings aan zakelijke gebruikers worden geleverd. Onlangs hebben we AI-technologieën geïntroduceerd in deze diensten.

Digitale schoolborden en de Canon van Nederland

Digitale schoolborden en de Canon van Nederland

Onlangs nam de leverancier van digitale schermen CTOUCH contact op met BSL met het verzoek om de Canon van Nederland app in hun winkel op te nemen voor gebruik op hun digitale schoolborden in klaslokalen. Wij vonden het een goed idee en hebben onlangs een versie van onze app gemaakt, speciaal voor het grote scherm.

Google Looker Studio: Big data begrijpelijk gemaakt

Google Looker Studio: Big data begrijpelijk gemaakt

In de wereld van vandaag is het belangrijk om snel en goed geïnformeerde beslissingen te nemen. Google Looker Studio is een gratis tool die hierbij helpt. Het kan uw grote hoeveelheid Analytics gegevens omzetten in informatieve, eenvoudig leesbare dashboards en rapporten die volledig aanpasbaar zijn.

Laat BSL uw website onderhoudsupdates verzorgen

Laat BSL uw website onderhoudsupdates verzorgen

We begrijpen het belang van updates voor website onderhoudsupdates voor WordPress en Drupal. Hackers hebben het gemunt op open-source producten, dus het up-to-date houden van uw CMS is essentieel. Vertrouw op BSL om uw website veilig te houden terwijl u zich concentreert op het maken van content voor uw publiek.

BSL Zomerevenement op het water

BSL Zomerevenement op het water

Het was tijd voor ons jaarlijkse zomerevenement met het hele bedrijf. Dit jaar had Diana een boottocht geregeld in een salonboot over de Vecht richting Loenen en Vreeland. Na de boottocht werd de middag voortgezet in het restaurant van Bistrotel ‘t Amsterdammertje, waar iedereen genoot van een heerlijk diner.

Adobe Firefly en Photoshop Beta met generative fill

Adobe Firefly en Photoshop Beta met generative fill

Na het succes van ChatGPT en Midjourney AI, kon Adobe niet achterblijven en maakten ze hun Beta releases van Adobe Firefly en Photoshop AI openbaar. Met de komst van de Adobe Beta’s hebben we onze aandacht gericht op deze nieuwkomers in vergelijking met Midjourney.

Midjourney prompt – Hoe beschrijf je een afbeelding

Midjourney prompt – Hoe beschrijf je een afbeelding

In een eerdere blog hebben we Midjourney geïntroduceerd als een hulpmiddel dat we binnen BSL gebruiken bij het ontwerpen van websites en banners voor blogs. Om Midjourney de afbeelding te laten maken dat je in gedachten hebt, moet je een prompt maken die de afbeelding beschrijft. Dit nieuwe blog bespreekt de mogelijkheden.

Drupal 9 ontwikkeling met Tailwind CSS

Drupal 9 ontwikkeling met Tailwind CSS

Met behulp van Drupal heeft BSL een uitgebreide intranet site gebouwd dat voor alle medewerkers toegankelijk is. We zijn een nieuwe versie van de site aan het ontwikkelen. In dit blog vertelt een van onze ontwikkelaars over de tools die we gebruiken, zoals Twig templates, de Entity en Form APIs en Tailwind CSS.

Midjourney – Jouw ideeën omzetten in beelden

Midjourney – Jouw ideeën omzetten in beelden

De afgelopen weken heeft de Bright Side of Life zich verdiept in de mogelijkheden van Artificial Intelligence. In ons nieuwste blog gaan we het hebben over Midjourney AI, een webdienst die afbeeldingen genereert op basis van natuurlijke taalbeschrijvingen (genaamd “prompts”). En de resultaten zijn erg indrukwekkend.

Langdurige samenwerking met klanten biedt vele voordelen

Langdurige samenwerking met klanten biedt vele voordelen

NBD Biblion biedt gepersonaliseerde aanbevelingen voor boeken en mediatitels aan scholen en bibliotheken en levert hen de titels die zij selecteren. BSL en NBD Biblion hebben een langdurige samenwerking. Wij leveren al meer dan twintig jaar technisch advies, ontwikkelingsteams en ondersteuning.

ChatGPT gebruikt voor bedrijfsinformatie analyses

ChatGPT gebruikt voor bedrijfsinformatie analyses

Na de eerste enthousiaste reacties bij de introductie van ChatGPT en AI verschoof de aandacht naar de slechte kwaliteit van veel antwoorden. Door Azure OpenAI en Cognitive Search met betrouwbare data te gebruiken kunnen gebruikers zoeken door middel van natuurlijke taal bedrijfsinformatie van hoge kwaliteit vinden.

Oorlog tussen browser-engines – deel 2 – monopolie Apple

Oorlog tussen browser-engines – deel 2 – monopolie Apple

Het Apple’s monopolie betekent dat elke app op iOS – ook browsers van concurrenten van Apple – WebKit moet gebruiken om webinhoud weer te geven. Hoewel het niet ongebruikelijk is dat ontwikkelaars een engine van derden gebruiken, kunnen ze vaak zelf bepalen welke eigenschappen ze in hun browser gebruiken.

Oorlog tussen browser-engines – deel 1 – de verschillende kampen

Oorlog tussen browser-engines – deel 1 – de verschillende kampen

The Register meldde onlangs dat Google werkt aan een iOS-versie van Chromium. Een paar dagen later volgde een tweede artikel met hierin dat Mozilla werkt aan een iOS-versie van Gecko, de browser-engine van Firefox. Beide berichten suggereren dat de browser-engine van Apple iOS, WebKit, zijn monopolie dreigt te verliezen.

Donatie aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië

Donatie aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië

Op 6 februari zijn Turkije en Syrië getroffen door meerdere krachtige aardbevingen en naschokken. Deze bevingen hebben naar schatting 23 miljoen mensen getroffen, waaronder velen die door het conflict in Syrië al in grote nood verkeerden. Indien mogelijk, doneer dan net als BSL op Giro 555.

WordPress en page builders zoals Divi en Elementor

WordPress en page builders zoals Divi en Elementor

Voor het bouwen van websites maken wij gebruik van WordPress in combinatie met page builders. In WordPress is het makkelijk de content te beheren en krijg je vele opties om de website uit te breiden. Met page builders zoals Divi en Elementor kun je gemakkelijk en snel pagina’s ontwerpen en bouwen.

2022 en de Bright Side of Life

2022 en de Bright Side of Life

De tijd nemen om regelmatig stil te staan bij de dingen waar we dankbaar voor zijn, kan helpen ons perspectief te verleggen en ons te richten op de positieve aspecten van ons werk. Dus, hier zijn de dingen waarvoor ik dankbaar ben in 2022.

SEO-voordelen en de kracht van inhoud van goede kwaliteit

SEO-voordelen en de kracht van inhoud van goede kwaliteit

Veel bedrijfseigenaren denken nog steeds dat hun website een visitekaartje is. Hun uitdrukking is vaak: “onze klanten/publiek weten ons al te vinden…”. Dit kan kloppen, maar door uw website te optimaliseren bereikt u een nieuw publiek.

Nieuwe vacature website voor Keylane Careers

Nieuwe vacature website voor Keylane Careers

Keylane heeft BSL gevraagd te helpen bij het ontwerpen en bouwen van een nieuwe Keylane Careers vacature website. Het belangrijkste doel is om het aantal bezoekers te verhogen door de organische zoekprestaties te verbeteren.

Nieuwe website voor BoekWijzer

Nieuwe website voor BoekWijzer

We hebben de BoekWijzer website geheel vernieuwd! De website is gebouwd ter ondersteuning van de BoekWijzer app, de mobiele gids in de wereld van de Nederlandse literatuur. Met deze app blijf je makkelijk op de hoogte van het laatste literaire nieuws.

Nieuwe developer / webdesigner binnen BSL

Nieuwe developer / webdesigner binnen BSL

Als u vragen heeft over uw website of webdesign, dan staat Patrick van Bennekom 5 dagen per week tot uw beschikking! Hij werkt onder andere aan websites, apps, logo’s en huisstijlen. Patrick zorgt ervoor dat er een professioneel eindproduct staat.

Voordelen en kansen bij het migreren naar de cloud

Voordelen en kansen bij het migreren naar de cloud

Sommige van onze klanten migreren naar de cloud of heroverwegen hun legacy-systemen om in de toekomst alsnog naar de cloud te migreren. In opdracht van multinationals hebben wij twee migraties uitgevoerd en onze ervaring leert ons dat een directe aanpak (simpelweg het overzetten van bestaande databases en applicaties op virtuele machines) niet altijd de beste route is…

Beleev: de interactieve snoezelruimte

Beleev: de interactieve snoezelruimte

Wellicht heb je nog nooit van snoezelen gehoord. Dit betekent dat je de zintuigen extra laat prikkelen door externe middelen die in een omgeving aanwezig zijn, de zogenaamde snoezelruimte. In opdracht van St. Jan Baptist, school voor speciaal onderwijs, te Kerkrade hebben we software ontwikkeld voor snoezelruimtes om de verlichting, audio, switches en een videoprojector te kunnen beheren.

Vaarwel 2021 en Covid-19 -lockdowns – tijd om terug te blikken

Vaarwel 2021 en Covid-19 -lockdowns – tijd om terug te blikken

Wie had begin 2020 gedacht dat we in januari 2022 nog steeds onder COVID-19 lockdown maatregelen zouden werken? Gelukkig heb ik meer verstand van softwareontwikkeling, dan van horeca. Als directeur van een IT-bedrijf ben ik blij te kunnen zeggen dat Bright Side of Life werken op afstand heeft opgepakt als een vis in het water. Laat me je vertellen over ons jaar.

Canon van Nederland apps zijn verkrijgbaar in de stores

Canon van Nederland apps zijn verkrijgbaar in de stores

De Canon van Nederland (2007) vertelt het verhaal hoe Nederland is ontstaan. Aan de hand van de Canon ontwikkelde BSL een paar jaar later de populaire EnToen Nu apps voor iOS en Android. In 2020 is de Canon uitgebreid herzien, dus hebben we de Canon apps volledig herschreven, up-to-date gemaakt. Ze zijn nu beschikbaar in de app stores.

Canon van Nederland apps binnenkort beschikbaar!

Canon van Nederland apps binnenkort beschikbaar!

De Commissie Ontwikkeling Canon van Nederland ontwikkelde in 2007 de Canon van Nederland. BSL ontwikkelde een paar jaar later de apps, en sinds de lancering in 2013 zijn het een van de best beoordeelde schoolapps. In 2020 heeft een nieuwe Canoncommissie de Canon geactualiseerd. En de nieuwe Canon van Nederland apps zijn onderweg!

Drupal 9 vervangt Drupal 8. Lang leve Drupal 7!

Drupal 9 vervangt Drupal 8. Lang leve Drupal 7!

Vorig jaar is Drupal 9 uitgebracht en Drupal 8 is end-of-life in november 2021. Daar is niets vreemds aan. Maar wist je dat de levensduur van Drupal 7 is verlengd tot november 2022? Door het hoge aantal actieve gebruikers zal het langer in gebruik blijven dan Drupal 8! Maar als je Drupal 7 nog steeds gebruikt wordt het hoog tijd om je overgang naar Drupal 9 te plannen.

4

Previous

5

Next

Contact BSL