Reputaties van bedrijven kunnen worden gemaakt en gebroken op platforms zoals Twitter, Facebook en Google+. Uit een onderzoek in 2015 is gebleken dat 63% van de mensen een beroep doet op Twitter en Facebook voor hun nieuws – een enorme percentage uit deze populatie en toename sinds 2013 waarin de cijfers lagen op 52% (voor Twitter) en 47% (voor Facebook). Deze cijfers bewijzen het belang om integratie van Twitter en Facebook op uw agenda te zetten en dit te integreren in uw bedrijfsportaal.

De integratie van Twitter en Facebook

Het aantal gebruikers die het laatste nieuws op Twitter volgen is bijna twee keer zo hoog als via Facebook (59% vs 31%). Het lijkt de visie te ondersteunen dat de grote kracht van Twitter is om het nieuws te verstrekken op het moment dat hét gebeurt en het commentaar geven op live evenementen.

De constante stroom van Twitterberichten zal zowel positieve als negatieve uitspraken over bedrijven en hun producten kunnen bevatten. Kijk maar naar het recente nieuws over het conflict tussen Apple en de FBI met betrekking tot de veiligheid van de iPhones.

Voor elk bedrijf, is het belangrijk om up-to-date te blijven van al deze content. Je moet alles weten wat er gezegd wordt over uw producten of bedrijf – goed of slecht. Of misschien wilt u informatie over uw concurrenten en concurrerende producten in de gaten houden. Wat denkt u ervan als managers toegang kunnen krijgen tot een dashboard met deze informatie op hun computer of mobiel, dat realtime word bijgewerkt?

Met dit doel voor ogen, heeft BSL software ontwikkeld die gebruikt kan worden door klanten: Social Media Gateways.

BSL Twitter Gateway

Onze Gateway doorzoekt voortdurend Twitter en creeërt een real-time database met Twitterberichten die aan de specifieke wensen van u voldoen. De geselecteerde Tweets kunnen gebruikt worden:

  • in een op maat gemaakt dashboard met een samenvatting van het meest recente nieuws.
  • in e-mails verspreid aan alle medewerkers.
  • als posts in de nieuwsportaal van uw bedrijf.
  • als realtime weergave van hoe de onderneming scoort op sociale media (zie: sentiment analyse).

Integrating Twitter - sentiment analysis / Integratie van Twitter - sentiment analyse

Integratie van Twitter – Hoe werkt het?

Onze oplossing is eenvoudig en gemakkelijk. U bepaalt de zoekprofielen van het nieuws door de kenmerken van de Tweets aan te geven:

  • de Twitter namen van mensen wiens mening relevant zijn voor u en uw bedrijf (bijvoorbeeld @BBCnews, @bbcnickrobinson, @BBCAlagiah, @FrankRGardner
  • #tags voor de naam van uw bedrijf of namen van andere bedrijven die u belangrijk vindt (#Belastingdienst, #PWC)
  • zoekwoorden die voor u belangrijk zijn, zoals ‘verzekering’, ‘hypotheek’ of ‘de consument’. Woorden die overal in Tweets gevonden kunnen worden.
  • u maakt lijsten in Twitter (dit is een geselecteerde groep van Twitter-accounts).

Zodra het profiel is gedefinieerd, kunt u deze verzameling van attributen een naam geven (zoals ‘Concurrenten’) en bepalen hoe vaak de inhoud moet worden bijgewerkt. U kunt het zoekprofiel testen, fine-tunen en op elk gewenst moment bijwerken, om ervoor te zorgen dat het overeenkomt met de inhoud die u wilt ontvangen.

Het is dan gewoon een kwestie van achterover leunen en wachten op het nieuws, dat in uw inbox komt. Of in het geval van onze nieuwste klant, wordt de inhoud direct naar hun privé-nieuwsportaal gestreamd. Met een enkele klik op een geselecteerde Tweet zal de oorspronkelijke tweet, inclusief bijgesloten media (afbeelding, film) worden getoond.

Flexibiliteit

De integratie van Twitter en Facebook is snel en gemakkelijk. Elke werknemer kan zo veel of zo weinig van deze zoekprofielen aanmaken als ze zelf willen en deze delen met hun collega’s. Onze Gateway werkt de inhoud van elk profiel dagelijks bij, of zelfs elke minuut, afhankelijk van de ingestelde opties. Door de content te koppelen aan semantische analyse technologie, kunnen we eenvoudig een ‘thumbs up’ / ‘thumbs down’ analyse maken. Ook kunnen we het nieuws rangschikken, om de positie van uw bedrijf in een oogopslag te zien.

Social media-integratie voor uw bedrijf?

Neem contact met ons op. Ontdek hoe wij u kunnen helpen uw eigen nieuwsoplossing of sociale nieuwsportaal te maken!

Pin It on Pinterest