Het zijn uitdagende tijden voor iedereen. De COVID-19 crisis is al bijna een jaar aan de gang, en het einde is nog niet in zicht. Ouders die thuiswerken hebben te maken met veel uitdagingen en één daarvan is het lesgeven aan hun kinderen. Alle hulp die ze kunnen krijgen is welkom en online lessen en apps zijn essentieel geworden. Eén van de apps die wordt aanbevolen voor gebruik op scholen is de EnToen Nu app, die enkele jaren geleden door BSL is ontwikkeld. Hoewel onze focus ligt op het ondersteunen van bedrijven, hebben we onlangs gewerkt aan een nieuwe versie van EnToen Nu, en deze is vorige week uitgebracht!

De EnToen Nu app

Heb je ook wel eens moeite met de Nederlandse geschiedenis? Hunebedden, Karel de Grote, Erasmus, de twee wereldoorlogen …

EnToen Nu is bedoeld voor diegene die meer willen weten van de Nederlandse cultuur en geschiedenis, met name voor leerlingen en docenten vanaf groep 5 tot en met het voortgezet onderwijs. EnToen Nu is een van de eerste educatieve apps die volledig aansluit bij de kerndoelen die door het Ministerie van Onderwijs zijn vastgesteld. De app is in eerste instantie getest op een basisschool (“de Klimroos”) in Utrecht en werd enthousiast ontvangen door onze jonge testpiloten. Nu, de leerlingen allemaal online les krijgen, kan deze app ook ondersteuning bieden tijdens het thuisonderwijs. Het zal antwoord geven op veel vragen die kinderen (en hun ouders!) kunnen hebben tijdens de geschiedenislessen. Bovendien daagt de app je ook uit om bepaalde activiteiten te doen en daar zullen de kinderen zeker even mee bezig zijn. Dit geeft de ouders ook even de ruimte om hun eigen werk weer op te pakken. 🙂

Entoen Nu en de Canon van Nederland

Gebaseerd op de Canon van Nederland en ontwikkeld in samenwerking met Stichting EnToen Nu, brengt de EnToen Nu app je oog in oog met de belangrijkste gebeurtenissen en personen die hebben bijgedragen aan het Nederland waarin wij leven.

De Canon bestaat uit vijftig zorgvuldig gekozen ‘vensters’ die elk een gebeurtenis, een persoon of zelfs een belangrijke organisatie beschrijven die Nederland heeft gevormd. Via de app kun je door deze ‘vensters’ scrollen, aan de hand van een tijdlijn van 5500 voor Christus, tot nu. Elk onderwerp wordt weergegeven door een afbeelding en een korte beschrijving. Klik om één van de vensters te openen, en je begint aan een interactieve reis, waarbij je het zorgvuldig samengestelde materiaal voor elk onderwerp verkent. Er zijn gedetailleerde beschrijvingen, informatieve afbeeldingen, foto’s, illustraties, en zelfs complete TV programma’s. Je kunt de afbeeldingen en links openen, de video’s bekijken, boektips lezen en in je eigen tempo op verkenning gaan. Je kunt zelfs een opdracht vragen om aan te werken!

Kortom, EnToen Nu brengt de hele Canon van Nederland binnen handbereik en kan zowel thuis als op school worden gebruikt. Het enige wat je nodig hebt is een iOS of Android tablet en een internetverbinding! Met EnToen Nu worden je geschiedenislessen een fluitje van een cent ;-).

Bovendien ondersteunt onze nieuwste EnToen Nu app nu ook de onlangs vernieuwde Canon van Nederland (2020).

Wat is de Canon van Nederland?

De Canon van Nederland is als didactisch concept ontwikkeld door de Commissie Ontwikkeling Nederlandse Canon (2005-2007). Het beslaat een tijdlijn die loopt van de prehistorie (Trijntje en de Hunebedden tot en met de twintigste eeuw. Sinds de start zijn er veertien jaar geschiedenis, maatschappelijke ontwikkelingen en wetenschappelijke kennis aan toegevoegd. In 2019/2020 is daarom een commissie onder leiding van professor James Kennedy gevraagd om de oorspronkelijke Canon te herzien. Dit heeft geleid tot een geactualiseerde Canon, die in 2020 is ingevoerd.

De nieuwe Canon bevat tien nieuwe vensters en veertig die uit de oorspronkelijke Canon zijn overgenomen. Alle inhouden en beschrijvingen zijn uitvoerig herzien door een team van redacteuren. En dat is nog niet alles. Er zijn veel boeken, video’s en film links toegevoegd. De tips om erop uit te trekken (als COVID achter de rug is!) en meer te ontdekken over elk onderwerp zijn geactualiseerd. Er zijn ook veel links naar musea en sites waar veel meer informatie te vinden is en veel nieuwe school-tv-programma’s over elk onderwerp.

Wat is er vernieuwd in de nieuwe Canon van Nederland?

De nieuwe EnToen app onderwerpen zijn onder andere: 5500 v.Chr. Trijntje, 1450-1516 Jeroen Bosch, 1457-1482 Maria van Bourgondië, 1547-1619 Johan van Oldenbarnevelt, 1782 Sara Burgerhart, 1898-1945 Anton de Kom, 1912-1986 Marga Klompé, vanaf 1960 De gastarbeiders, 1974-2022, Kolen en gas en vanaf 1974 Het Oranjegevoel.

Entoen Nu App

Van vier vensters uit de eerste Canon is de titel en soms ook de invalshoek meer of minder aangepast. De Beeldenstorm wordt De Opstand, De VOC wordt VOC en WIC, Verzet tegen kinderarbeid wordt Het Kinderwetje van Van Houten, Suriname en de Nederlandse Antillen wordt Het Caribisch gebied.

Genoeg te ontdekken dus, zelfs voor gebruikers van de originele EnToen Nu app. En als je bang bent dat geschiedenis soms wat heftig kan zijn, wees dan gerust: je kunt de leeftijd van de gebruiker instellen in de app. Eenmaal ingesteld worden alle beschrijvingen en vele tips en links automatisch gefilterd op de gekozen leeftijdsgroep (groep 5/6, groep 7/8, 9+ (Standaard), en middelbare school).

En wat vinden de kinderen ervan?

In de loop der jaren hebben we veel reacties ontvangen van enthousiaste scholieren. Zoals deze:

“Wat een geweldige app is dit!
Ik kan hem echt gebruiken voor mijn schoolopdracht! Eerst kon ik nergens nuttige info vinden.
Totdat ik dit tegenkwam. Heel erg bedankt!”

Wil je nog wat meer informatie over de Entoen.Nu App? Bezoek dan deze website.

Download de Entoen.Nu App nu en maak met plezier je geschiedenisles.

De Entoen.Nu App is hier te downloaden. Uiteraard beschikbaar voor Android als Apple.

Neem contact op

Heeft u een idee voor een app, of wilt u meer weten over de kosten voor het maken van een app? We zijn altijd beschikbaar voor een online gesprek, dus neem contact met ons op. Eén telefoontje is meestal genoeg om een plan van aanpak, een kostenraming en een schatting van de tijd die nodig is om de eerste versie van uw app op te leveren te maken.

Wilt u meer weten?

Innoveer, groei en boek winst met nieuwe software.
Wij helpen u graag op weg.

Heeft u vragen?

Wilt u een offerte voor het ontwikkelen van uw maatwerksoftware. Advies over een nieuwe website of het integreren van webapplicaties met bestaande systemen? Wij staan voor u klaar om deze vragen geheel vrijblijvend te beantwoorden. Bel ons of stuur een mail naar sales@brightside.nl

    Neem contact op

      Contact BSL
      Contact BSL