In het vorige blog liet onze directeur Martyn ons kennismaken met zijn tijd bij Computervision/CIS. Hij was succesvol in het sluiten van deals, door de eisen en wensen van de klant te vertalen naar de juiste softwareoplossing. Deze ervaring past hij nog altijd toe binnen BSL. In deel 2 verteld hij over zijn vertrek bij Computervision en hoe zijn reis verder verloopt. Eerst over een bedrijf waar je waarschijnlijk nooit van hebt gehoord (hoewel je bijna zeker hun producten kent) en daarna over een bedrijf wat zeker bij iedereen bekend is, Apple Computer.

Waarom ging Martyn weg bij Computervision?

Computervision (CV) was de toonaangevende CAD/CAM-leverancier in de jaren tachtig, maar toen PC-producten zoals AutoCad begonnen te verschijnen, zagen ze ze als ‘speelgoed’. Net als vele anderen (hallo DEC, hallo IBM), waren ze erg laat om het toekomstige potentieel van low-end werkstations en PC’s te herkennen.

Martyn merkte dat goedkope Atari ST-computers min of meer dezelfde Motorola-processoren hadden als die in de CV SUN-systemen werden gebruikt. Hij zag ook dat Atari (om onbekende redenen) een Tektronix monitor emulator in hun BIOS had opgenomen. CV/CIS verkocht Tektronix monitoren/werkstations, wat per stuk meer dan US$ 100K kostte.Toch ontdekte Martyn, met slechts een klein beetje ontwikkelingswerk, dat hij de Atari als werkstation kon gebruiken. Je kunt waarschijnlijk wel raden hoe dit afliep: het management heeft het project begraven! Martyn verliet het bedrijf kort daarna.

“Het begraven van technische innovaties is nooit een goede strategie. Als je geen nieuwe producten op de markt brengt, dan doet iemand anders het wel. CV is binnen enkele jaren min of meer van de markt verdwenen”.

Op naar ITTWD directories

Martyn ging werken bij een bedrijf wat niet zo bekend is bij de meeste mensen: ITT World Directories (ITTWD). Onderdeel van een wereldwijd concern dat zich bezighoudt met hotels, onderwijs, verzekeringen en de Gouden Gids. Het lijkt misschien een vreemde keuze, maar Digital Publishing was in opkomst en zorgde voor een revolutie in de drukproductie van kranten. ITTWD gebruikte nog steeds traditionele typezetmachines, dus dit was een markt die rijp was voor verandering. Geïnspireerd door een persoonlijke demonstratie van John Warnock (ex. Evans & Sutherland (initiatiefnemers van CAD/CAM), Xerox Parc…en Adobe mede-oprichter), ontdekte Martyn precies wat PostScript kon doen voor directory publishing.

“Het bood volledige flexibiliteit voor dynamische lettertypen en line-art, wat een revolutie betekende voor de productie van de Gouden Gids directories en advertenties. Binnen een jaar produceerden we een nieuw flexibel productie workflow prototype, met gebruik van Mac netwerken en PostScript”.

ITTWD liet Martyn het systeem in Turkije invoeren. Een startup operatie, dit was een ideale speeltuin, want er waren geen regels en veel uitdagingen.

“In het begin hadden we geen kantoren – slechts één verdieping van een luxe hotel (ook onderdeel van het ITT-imperium). Binnen zes maanden hadden we bijna 300 mensen in dienst en kantoren (maar soms geen stroom!). Door digitaal te publiceren konden we snel innoveren. Door te laten zien dat we in slechts enkele weken tijd nieuwe karaktersets (met speciale letters die in Turkije worden gebruikt) konden maken was iedereen overtuigd. En omdat er geen bestaande systemen waren, hebben we een compleet publicatiesysteem gebouwd, waarbij we gebruik hebben gemaakt van een netwerk van Macs die we zelf hebben geïmporteerd. Ik was in staat om alles te koppelen aan centrale databases met behulp van technologie die door Apple en DEC (Digital Equipment Company) werd geleverd”.

ITTWD introduceerde min of meer identieke systemen in Portugal, Ierland, België, Nederland en de grootste prijs van allemaal: Japan (een samenwerking met NTT). Voor Martyn was het hard werken en een kans om vernieuwende ontwikkelingen in goede banen te leiden die het bedrijf radicaal veranderden.

Apple had interesse

Martyn werkte in die tijd veel samen met Apple en Apple ontwikkelaars binnen ITTWD. Na een zeer stressvolle periode in Turkije werd Martyn gevraagd om zich bij Apple aan te sluiten en een aantal van hun grote Europese accounts te ondersteunen. Op dat moment probeerde Apple zich te promoten binnen de ‘traditionele’ IT-domein. Zijn ervaring bij ITTWD was een ideale achtergrond en Martyn bracht ongeveer twee jaar door met het adviseren van klanten over de integratie van Macs in hun netwerken. Sommigen, zoals KPMG, hadden duizenden Macs. Zoals Martyn nu zegt:

“Ik ben bij Apple gaan werken, deels omdat ik van de producten hield. Maar het bedrijf veranderde echter drastisch, vooral toen Steve Jobs er uit werd geknikkerd en NEXT en Pixar oprichtte. Onder leiding van John Sculley (die van PepsiCo kwam) creëerde Apple veel beige Macs die min of meer niet te onderscheiden waren van PC’s. Inderdaad, een fusie met IBM leek waarschijnlijk (we noemden ze “I Build Macs”). Het was niet de beste tijd, Apple leek afstand te doen van hun onderscheidende kenmerken en ik heb me er ook nooit echt thuis gevoeld. Ik vond het altijd leuker om met klanten te werken dan binnen Apple”.

Op een conferentie in Cannes besloot Martyn, na een keynote van Sculley en een lange strandwandeling met een fles champagne, Apple te verlaten. De focus lag meer op de consument en het doen van deals met Sony en winkelketens. Helaas was dit niet waar zijn expertise ligt. Maar omdat zijn werk met Apple succesvol was, vroegen ze hem als consultant voor grote accounts, maar nu als freelancer. Dus bleef hij met veel Nederlandse grote accounts werken, zowel als freelancer en later als “The Bright Side of Life”.

The Bright Side of Life

The Bright Side of Life werd opgericht op 9 juli 1992.

Rond dezelfde dag tekende Martyn een groot contract met de Centrale Informatiedienst (CRI, nu de  DNRI) en verschillende politieregio’s. In samenwerking met de politie in Haarlem heeft Martyn Edison ontwikkeld, een beeldbank die gebruikt wordt om criminelen en verdachten te identificeren. Beeldcompressie was nodig, dus Martyn werkte samen met een van de uitvinders van de JPEG-standaard, gebruikmakend van aangepaste Stormtech processors om beelden te comprimeren/decomprimeren. Het is moeilijk om het voor te stellen, maar in 1992 werd het internet alleen door academici en onderzoekers gebruikt. En heel weinig mensen gebruikten digitale beelden/camera’s. In dit opzicht was de Nederlandse politie ver vooruit.

In samenwerking met distributeurs (DataExpert) werd Edison de landelijke standaard, die binnen bijna elke politieregio werd gebruikt. In de loop der jaren is het ontwikkelingsteam gegroeid en heeft het zich steeds meer toegelegd op nieuwe ontwikkelingstechnologieën. Eric Wijnands was een van de engineers die bij BSL kwam om te helpen met het maken van Windows versies. We creëerden een familie van producten, waaronder een internationale versie die gebruikt wordt om reisdocumenten en valuta te valideren. Ook ontwikkelden we een systeem voor gebruik door de immigratiedienst. Terwijl we begonnen met Windows en Apple software, zijn we snel overgestapt op cross-platform ontwikkelingen, waarbij we gebruik hebben gemaakt van Java- en webinterfaces. Immers, cross-platform web-ontwikkelingen met behulp van Java waren eenvoudiger te bouwen en te onderhouden dan het schrijven van Apple- en Windows-software.

Meer wijze lessen van onze directeur Martyn in deel 2

Les 1 is eenvoudig: Beoordeel een boek niet aan de kaft. Martyn was enthousiast om zich bij Apple aan te sluiten omdat ze geweldige systeemsoftware hebben geleverd en de waarde van consistente gebruikersinterfaces en eenvoudig netwerken hebben geïntroduceerd. Maar eenmaal binnen was het een teleurstelling. Bedrijven als Apple, Google, Microsoft, Facebook, Amazon en de rest hebben maar één doel. Dit jaar meer geld verdienen dan vorig jaar.

Les 2: Martyn was ooit een Apple “evangelist”, een term die binnen Apple wordt gebruikt voor degenen die de voordelen van Apple promoten. Aan de andere kant is BSL bewust platform-agnostisch (neutraal).  Zijn advies – dat deel uitmaakt van het Bright Side of Life DNA – is om de valkuilen van het omhelzen van fanboy-achtige merkpromotie te vermijden. Kies de juiste tools voor elk project, gebaseerd op verdienste. En heel belangrijk biedt meerwaarde.

Ten slotte, les 3: Onderschat nooit het effect van verandering, innovatie en marktverstoring. Iedereen moet innoveren en opnieuw uitvinden om te overleven. Na de trieste dagen van Sculley, kwam Jobs terug met een nieuwe visie voor de bijna failliete Apple. De iMac. Zonder die visie had Apple het niet overleefd. Met de introductie van felgekleurde iMacs, iTunes/iPods, App stores en iPhones is het nu uitgegroeid tot een bedrijf van 2 biljoen dollar. Luister, kijk om je heen, wees bereid om van anderen te leren. Zoek naar tools, diensten, microdiensten en oplossingen die een brug slaan tussen oude systemen en de toekomst. “Think Different” (ja, gestolen van Apple), en je zult sneller duurzame en betaalbare oplossingen creëren, dan het van de grond op te moeten bouwen.

Nog even dit…

“Ik hoop dat mijn Bright Story mijn visie op het leven en BSL bevestigt, namelijk, probeer elke dag iets nieuws te ontdekken”.

In de film staan voorbeelden en hoor je commentaren op zijn gevarieerde muzieksmaak. Hij is opgegroeid met rockmuziek uit de jaren zeventig, en sommige mensen blijven levenslang in dezelfde groove. Maar Martyn niet, die volgt het voorbeeld van de Britse DJ John Peel.  Zoals Martyn schrijft:

“Mijn favoriete artiesten innoveren en veranderen met elk album. Om een of andere reden heb ik weinig of geen interesse om “meer van hetzelfde” te horen. De laatste jaren heeft iedereen gemakkelijk toegang tot de “long tail” van muzikanten die voortdurend originele muziek maken. Vaak vanuit hun slaapkamers of schuur, en tegen een fractie van de kosten van professionele studio’s. De meeste van hen zijn te vinden op Spotify (die hen meer zou moeten betalen), maar er zijn veel alternatieve muziekgemeenschappen, zoals Bandcamp. Er zijn oneindig veel mogelijkheden, en ik wou dat ik ze allemaal kon horen”.

Graag nog even uw aandacht voor het volgende: In Utrecht vindt jaarlijks een wereldberoemd evenement plaats: Le Guess Who? (helaas afgelast in 2020). Koop een kaartje, dwaal een dag rond op hun vele locaties, en je iets zult horen wat je nog nooit eerder hebt gehoord. Luister een naar hun afspeellijst van 2019 of naar de lijst van Martyn.

Contact

Als een vierdaags festival in november (bijna allemaal binnenshuis!) niet uw ding is, dan wilt u misschien ervaren wat een innovatief, flexibel en vriendelijk softwarebedrijf in Breukelen voor uw bedrijf kan betekenen. Wij zijn er om u te helpen met uw volgende project, dus bel ons op en we zetten een (virtuele) vergadering op. We horen graag van u.

Wilt u meer weten?

Innoveer, groei en boek winst met nieuwe software.
Wij helpen u graag op weg.

Heeft u vragen?

Wilt u een offerte voor het ontwikkelen van uw maatwerksoftware. Advies over een nieuwe website of het integreren van webapplicaties met bestaande systemen? Wij staan voor u klaar om deze vragen geheel vrijblijvend te beantwoorden. Bel ons of stuur een mail naar sales@brightside.nl

    Neem contact op

      Contact BSL
      Contact BSL