Voordat Marc Stoffels de overstap naar de IT maakte was hij werkzaam als acteur. Een van de gezelschappen waar hij bij speelde, Het Houten Huis werd onlangs uitgenodigd om naar Moskou te komen met de voorstelling “Muziek van Beneden…”. Een trip naar Moskou is een ervaring op zich, en BSL wilde hem die mooie kans niet ontnemen. Maar op één voorwaarde – we vroegen hem om een blog te schrijven over zijn ervaringen!

Een uitnodiging

De uitnodiging kwam van het Gavroche International Festival, een festival dat elk jaar een land uitkiest en daar verschillende jeugdvoorstellingen selecteert om te laten zien aan het jonge Moskouse publiek. Dit jaar was Nederland aan de beurt en we mogen spelen in het Serpukhovka theater.

De Moskouse spits

We zijn op woensdag 18 september in Rusland aangekomen. Er was twee uur ingepland om naar het hotel vervoerd te worden. Dit leek mij erg lang aangezien het maar 30 km was, maar ik had geen rekening gehouden met de Moskouse spits. Die de hele dag duurt. Waardoor je op 8-baans wegen alsnog stilstaat. Twee uur duurde de reis dus, goed ingeschat van die Russen.

Voorbereiding

De volgende dag gaan we naar het theater. Hier maken we dan kennis met de Russische cultuur… onze technici proberen de Russische technici zover te krijgen dat ze doen wat gevraagd wordt. Dit resulteert vooral in 30 man op de vloer, veel discussie, twee man die iets doen en de rest die ernaar kijkt. Het duurde twee uur voordat er een stekker in een stopcontact ging, omdat de elektricien dat moest komen doen. Onze geplande doorloop om 15:00 zat er dus niet in. Wel gaan we ’s avonds bij het Rode plein eten en nemen we even een sneak preview op het Kremlin.

De eerste voorstelling in Moskou

Vrijdag spelen we onze eerste voorstelling voor Russische kinderen. We hebben deze voorstelling al erg vaak gespeeld, maar het is een zeer technische voorstelling waarin de techniek (licht en geluid) erg bepalend zijn en we veel cues hebben. We beginnen de dag dus met een doorloop. Een soort generale repetitie. Na de doorloop is het lunchtijd. Er wordt een persconferentie gegeven dan bereiden we nog wat voor, eten een klein hapje en gaan spelen! Ook Russische kinderen zijn net zoals alle kinderen, ze doen leuk mee met de voorstelling en hun ouders reageren ook enthousiast. Na de voorstelling is er de opening van het festival. Natuurlijk, veel lekker eten en een eindeloze voorraad wodka.

Verder en hoger

We spelen zaterdag en zondag nog twee keer. Dat is best pittig. Het is een behoorlijk fysieke voorstelling, dus het vraagt nogal wat om dat twee keer op een dag te doen. Aangezien ik de laatste tijd een zittend bestaan heb geleid laten mijn spieren van zich spreken. Gewoon er doorheen bijten :). Het is leuk dat alle voorstellingen de zaal vol zit. Tussen de voorstellingen door wordt er nog een workshop gegeven, in de voorstelling zit veel muziek en in de workshop kunnen kinderen hun eigen muziekinstrument maken, een bullroarer.

Na de laatste uitvoering hebben we geholpen met het afbouwen. ’s Avonds gaan we eerst erg uitgebreid eten in een Oezbeeks restaurant en daarna door naar een karaokebar.

My child (10 years old) said that this is the best performance that he watched in his life. Like this!

Today, with her daughter 11 years old, they visited the performance “Music under the stairs.” Thank you for the opportunity to see the theatrical work of the Dutch Children’s Theater. Both of us really enjoyed it.

Sightseeing Moskou

Gelukkig heb ik nog een extra dag om Moskou te gaan bekijken. Nou ja bekijken……Moskou is groot, er wonen 12 miljoen mensen. Ik heb wat tips gekregen van een vriendin van mij die in Moskou heeft gewoond. Dus eerst met de metro naar Loebjanka. Hier staat het voormalige KGB-hoofdgebouw. Lopend door de straten van Moskou wordt het snel duidelijk dat het westen compleet is ingeburgerd in Moskou. Ik ben op zoek naar misschien wel een verloren en te romantisch beeld van Rusland, naar de rafelige randjes. In de oppervlakkige blik die ik op Moskou kan werpen wordt die niet getoond. Het Rode Plein en een Kazachs kerkje wordt bezocht. Ook de Basiliuskathedraal (Kerk van Basilius de Zalige) wordt bezocht (wel vet, de Efteling heeft hier duidelijk zijn inspiratie vandaan!).

 

We steken de Moskva over op zoek naar eten. Oh ja, het eten. Het eten is hier erg goed! Veel Aziatische invloeden, deze keer vinden we een soort voedsel bazaar, allemaal eettentjes met allemaal lekkere dingetjes. Nadat we gegeten hebben maken we een lange wandeling door de stad naar het Gorky park waarin de ex-vrouw van Roman Abramovitsj (Dasha Zhukova) een contemporary arts museum heeft: Garage een toffe expositie met onder andere een Amsterdam based studio (Studio Drift).

Aan alles komt een eind dus ook aan deze trip. Ik koop nog wat souvenirs (een Matroesjka pop en uiteraard wodka in dicht gesealde glaasjes), en keer een ervaring rijker terug naar huis…en BSL.

Ontmoet ons design team

Marc is het nieuwste lid van ons webdesign-team. Experts in interaction design. Creatief in hart en nieren. Bekijk ons recente artikel over Conversational Interface-ontwerp – een van de gebieden waarop Marc werkt. We maken responsive webapplicaties, geïntegreerd met backends voor een aantal zeer veeleisende opdrachtgevers. Neem contact op als u het team wilt ontmoeten.

Wilt u meer weten?

Innoveer, groei en boek winst met nieuwe software.
Wij helpen u graag op weg.

Heeft u vragen?

Wilt u een offerte voor het ontwikkelen van uw maatwerksoftware. Advies over een nieuwe website of het integreren van webapplicaties met bestaande systemen? Wij staan voor u klaar om deze vragen geheel vrijblijvend te beantwoorden. Bel ons of stuur een mail naar sales@brightside.nl

    Neem contact op

      Contact BSL
      Contact BSL