BSL heeft veel ervaring met Oracle databases en is al jaren partner van Oracle. Laatst werden wij door Oracle uitgenodigd voor een MySQL bootcamp. Doel van de bootcamp was om meer te leren over de MySQL Enterprise editie, de commerciële editie van MySQL.

Wat is MySQL?

MySQL is de populairste open-source database. Niet voor niets wordt MySQL geleverd als onderdeel van LAMP: een bundel van de 4 open-source componenten (Linux, Apache, MySQL, PHP), die vooral bij webapplicaties veel gebruikt wordt. Inmiddels is MySQL een zodanig volwassen product geworden dat het wordt ingezet door grote commerciële bedrijven zoals Google, Twitter, Facebook en Booking.com.

Overname door Oracle

In 2010 heeft Oracle MySQL overgenomen. Er waren wat zorgen over de toekomst van het project, aangezien Oracle zijn eigen database heeft. Deze zorgen bleken echter onterecht: Oracle blijft MySQL doorontwikkelen.
De basis van MySQL blijft beschikbaar onder een GPL licentie. Daarnaast is er de commerciële editie die support en extra plugins voor bijvoorbeeld backups, data masking of auditing beschikbaar stelt. Een aantal van deze plugins bespreken we verderop in de tekst. Veel projecten starten met de gratis versie en schakelen later over naar de commerciële, vanwege deze support en extra plugins.

Bootcamp

Tijdens de bootcamp kregen we telkens wat uitleg, welke we vervolgens in een workshop konden toepassen. Er waren servers beschikbaar gesteld waarop we zowel een Linux als een Window instantie hadden draaien. Eerst werd de basis installatie van MySQL besproken: we hebben op beide platformen MySQL geïnstalleerd en gebruikers aangemaakt. Doordat we MySQL 8 gebruikten, konden we gebruik maken van de nieuwe MySQL shell; een update van de MySQL client shell die onder andere automatische tekstaanvulling, zoeken naar eerder gebruikte commando’s en JavaScript/Python commando’s ondersteunt.

 

Bijtanken

Oracle had alles goed geregeld om te zorgen dat we alle informatie goed in ons op konden nemen. Naast de opzet van de bootcamp was er ook voor eten gezorgd om onze energielevels hoog te houden. Tegen lunchtijd stonden er bakken met eten klaar: worstjes, pasta, aardappels… van alles wat. Maar ook ‘s ochtends lagen er lekkere broodjes klaar, en tussendoor waren er kleine versnaperingen zoals koekjes.

 

Weer aan de slag

Met onze buiken vol konden we weer aan de slag met de bootcamp. Zo kregen we bijvoorbeeld inzicht over de interne werking van de MySQL database: hoe tabelen, rijen en indexes aangemaakt en opgeslagen worden bijvoorbeeld. MySQL biedt met de Document Store plugin ook ondersteuning voor het opslaan van een record in JSON. De JSON wordt door de database gevalideerd en zelfs de individuele velden in de JSON zijn toegankelijk! Ook hebben we ervaren hoe de Firewall werkt: deze kan SQL statements blokkeren als ze niet voorkomen op een whitelist van toegestane statements.

Ondertussen konden we de database in de gaten gehouden met de MySQL Enterprise Monitor. Niet alleen geeft de Monitor inzicht in bijvoorbeeld zware, mogelijk ineffectieve statements, maar ook aanbevelingen voor verbeteringen. Tot slot hebben we ervaring opgedaan met het instellen en gebruiken van database replicaties onder een master/slave systeem.

Deelnemers – MySQL Bootcamp

MySQL Bootcamp Dusseldorf

Jurjen Schröder
Java ontwikkelaar bij BSL, verantwoordelijk voor projecten zoals PricewaterhouseCoopers (PwC) Pulse en ABN AMRO SRS

Specialiteiten:
– Ontwerpen en ontwikkelen van Java applicaties;
– Ontwikkelen van webpagina’s met behulp van JavaScript en HTML.

Wat ga ik doen met de kennis van de bootcamp:
– Verdiepen in database kennis. Tot nu toe heb ik databases vooral gebruikt door middel van simpelere, handgeschreven queries. Ik vond het vooral interessant om te leren over het opzetten van backups en replicaties voor je database.

 

MySQL Bootcamp Dusseldorf

Eric Wijnands
Software Architect bij BSL, verantwoordelijk voor projecten zoals NBD Biblion MIPS/MOM, ABN AMRO SRS, Literatuurplein, CRV Mediabank

Specialiteiten:
– Consultancy, functioneel/technisch ontwerp
– Ontwerp-/ontwikkeling Oracle, SQL Server databases
– Software ontwikkeling

Wat ga ik doen met de kennis van de bootcamp:
– Dit toepassen bij het geven van advies aan klanten bij oplossingen waar MySQL Enterprise een rol kan gaan spelen of waar dit een alternatief kan zijn voor Oracle.

MySQL Bootcamp – Een leerzame ervaring

Al met al een leerzame ervaring! Als u meer wilt weten over MySQL, de voordelen van de commerciële editie, of als wij u kunnen helpen met uw MySQL project, neem dan contact op met BSL.

Heeft u vragen?

Wilt u een offerte voor het ontwikkelen van uw maatwerksoftware. Advies over een nieuwe website of het integreren van webapplicaties met bestaande systemen? Wij staan voor u klaar om deze vragen geheel vrijblijvend te beantwoorden. Bel ons of stuur een mail naar sales@brightside.nl

Contactformulier…

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Abonneer op onze blogs

Word lid van onze mailinglijst en ontvang het laatste nieuws en updates van ons team.

U bent met succes geabonneerd

Verbind met Bright Software

Vul het onderstaande formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Bedankt voor uw email. U hoort snel van ons.

Connect with Bright Software

Fill out the form below and we'll get back to you as soon as possible.

Thanks for your email. We'll get back to you soon.

Contact BSL