Aan Drupal 8 wordt al sinds eind 2012 gewerkt, en de eerste release verscheen in 2015. Er is door ongeveer 3000 ontwikkelaars aan gewerkt de afgelopen 5 jaar. Maar toch zijn Drupal 7 gebruikers voorzichtig als het gaat om de Drupal 8 overstap. Dit komt omdat Drupal 8 op zo veel punten anders werkt dan 7. Ook waren veel populaire Drupal 7 modules in het begin nog niet beschikbaar voor Drupal 8. Anno 2018 is 8 inmiddels volwassen, met een stabiele versie die gebruikt kan worden voor productie sites. Er zijn momenteel al bijna 200.000 Drupal 8 sites online. Hieronder geven wij de belangrijkste redenen voor de Drupal 8 overstap.

1. Objectgeoriënteerde architectuur

Doordat Drupal 8 objectgeoriënteerd is opgebouwd, gelden er bepaalde regels voor de structuur en opbouw van de code. Met als groot voordeel dat de code hergebruikt kan worden. Dit maakt dat 8 een nog completer CMS framework is geworden. En mede hierdoor ook makkelijker te updaten zal zijn in de toekomst naar bijvoorbeeld een versie 9.

2. Caching Systeem

In 8 wordt niet meer een hele pagina gecached, maar werkt de caching per component. Dus alleen het gedeelte van de pagina dat wordt aanpast verandert, de rest van de pagina wordt uit de cache geladen. Dit kan een grote verbetering zijn voor de snelheid van complexe websites.

3. REST API (webservices)

Out of the box is Drupal 8 uitgerust met een REST API – wat betekent dat de frontend makkelijk losgekoppeld kan worden van de backend. Met een headless of decoupled REST API kan er makkelijk gekozen worden voor een apart framework (bijvoorbeeld angular.js, vue.js of React) voor de frontend. Zo kunt u een andere frontend maken, los van Drupal. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om uw Drupal 8 backend te gebruiken om verschillende content-types te creëren voor verschillende frontends. Een deel van de content stuurt u naar de ingebouwde templates van Drupal 8 (bijvoorbeeld uw website). En aangepaste content stuurt u bijvoorbeeld naar uw (web)app. Zo heeft u in één backend volledige controle over de verschillende content-types.

Kijk hier wat Drupal oprichter Dries schreef op drupal.org over het Drupal 8 API-first platform.

4. Flexibel en schaalbaar

Drupal 8 is gemakkelijk schaalbaar, van kleine en middel-grote sites tot miljoenen pageviews en multiplatform sites voor grote bedrijven. De combinatie van een API-first karakter en de compleet vernieuwde backend UX, maakt dat 8 in de behoefte van vele bedrijven kan voorzien. Of het nu gaat om kleine maar sterk geïntegreerde systemen of met grote, complexe infrastructuren.

5. Betere ondersteuning voor meertaligheid

Het gehele systeem achter meertaligheid is vanaf de grond helemaal opnieuw opgebouwd. Het is niet meer nodig om in de code te wroeten om een vertaling mogelijk te maken. In de beheeromgeving is het doorvoeren van vertalingen nu een fluitje van een cent geworden. Ook is het mogelijk om vanuit de Drupal-gemeenschap automatisch softwarevertalingen te downloaden. Elk gewenst onderdeel van 8 kan gemakkelijk worden vertaald.

6. Content beheren nog makkelijker

Het beheren van pagina’s was al makkelijk in Drupal 7, door de bewerken-knop die op elke pagina te vinden was, maar Drupal 8 gaat hierin nog een stapje verder met inline editing. Dit houdt simpelweg in, dat je de inhoud van een pagina kan bewerken, zonder dat je naar een beheeromgeving wordt geleid, of een pop-up te zien krijgt. Als je bent ingelogd als beheerder, kan je gewoon op de tekst klikken die je wilt bewerken. Het is dan een kwestie van de tekst aanpassen, bevestigen en de pagina is bijgewerkt.

7. Mobile first

Drupal 8 speelt helemaal in op de mobiele gebruiker. Alle ingebouwde thema’s die bij 8 worden meegeleverd zijn responsief. Het admin-thema past bij verschillende schermgroottes en er is een ‘Terug naar site’-knop om terug te gaan naar de voorpagina. Tabellen passen in elke schermgrootte, en de nieuwe admin toolbar werkt goed op mobiele apparaten.

8. Configuratie management

Drupal 8 heeft configuratiebeheer ingebouwd op het bestandssysteem niveau. Daardoor is het overbrengen van configuratie-elementen (zoals inhoudstype, weergaven, blokken of velden, etc.) van lokale ontwikkeling naar de staging of productie server heel eenvoudig. Je kunt een versiebeheersysteem zoals Git gebruiken om de configuratie wijzigingen bij te houden. Configuratiegegevens worden opgeslagen in zogenaamde Yaml-bestanden, los van de site database.

Waarom wachten met de Drupal 8 overstap?

Drupal 8 biedt heel veel voordelen ten opzichte van 7. Maar ook nieuwe modules die worden ontwikkeld zullen alleen geschikt zijn voor versie 8, dus nieuwe functionaliteiten loopt u mis met versie 7.

BSL heeft inmiddels al diverse succesvolle projecten met Drupal 8 gedaan. Wilt u weten wat het voor u situatie zou betekenen, of denkt u aan een Drupal 8 overstap. Neem dan contact op met ons voor een vrijblijvend gesprek of een offerte.

Heeft u vragen?

Wilt u een offerte voor het ontwikkelen van uw maatwerksoftware. Advies over een nieuwe website of het integreren van webapplicaties met bestaande systemen? Wij staan voor u klaar om deze vragen geheel vrijblijvend te beantwoorden. Bel ons of stuur een mail naar sales@brightside.nl

Contactformulier…
Contact BSL