Onze ontwikkelaars hebben de afgelopen tijd aan een software update van Rotunda gewerkt. De oorspronkelijke Rotunda werd in 2009 voor NBD Biblion ontwikkeld. Het is een zogenaamde ‘digitale etalage’, ontworpen voor het gebruik op Windows-gebaseerde touchscreens. In de Nederlandse bibliotheken en boekwinkels wordt het gebruikt om nieuwe en interessante titels te promoten. Kijkend naar de technologische ontwikkelingen sinds dat het product voor de eerste keer werd gelanceerd, was het tijd voor een belangrijke update. Lees hier meer over in deze blog.

Wat is Rotunda

In 2009 heeft H2 Interactive BSL benaderd met een innovatief concept – een touchscreen applicatie voor bibliotheken. Onze software ontwikkelaars hebben dit idee omgezet in een product – Rotunda. Deze applicatie draait op Windows computers die verbonden zijn met touchscreens. Door deze schermen in publieke ruimtes te plaatsen, kunnen gebruikers door een selectie van boeken, cd’s, dvd’s en andere media bladeren. Deze unieke vorm van presenteren wordt gebruikt om de verkoop in boekhandels en het lenen in bibliotheken te stimuleren.

Rotunda wordt verkocht en gedistribueerd door NBD Biblion

Rotunda in bibliotheken

Bibliotheken en boekhandels door heel Nederland gebruiken Rotunda om hun eigen ‘digitale vitrine’ te creëren. Een virtuele boekenkast met boeken, dvd’s en zelfs games. Weergegeven op een groot touchscreen. Bezoekers kunnen bladeren door deze virtuele boekenkast, onderverdeeld in verschillende categorieën en thema’s. Zij kunnen meer informatie over een bepaalde titel vinden door de digitale cover aan te raken. Bovendien kunnen zij deze titels direct bestellen of reserveren.

Rotunda is meer dan een touchscreen. De hardware bestaat uit een door ons op maat gemaakte web service en een Oracle database Content Management System (CMS). Dit CMS is gekoppeld aan een uitgebreide NBD Biblion media-database, met een beschrijving van alle titels verkrijgbaar in Nederland. Rotunda editors kunnen snel en eenvoudig hun eigen ‘boekenkasten’ maken door uit hun eigen media-database te selecteren. Daarnaast kunnen zij YouTube-video’s en andere online media toevoegen. De editors kunnen deze selectie via het internet naar andere Rotunda schermen in het land sturen. Waarna de schermen de selectie aan het publiek tonen – een ideale manier om nieuwe/thema titels te promoten en introduceren. Bovendien kan de selectie op elk moment worden bijgewerkt. Hierdoor is het gemakkelijk om altijd up-to-date content gekoppeld aan evenementen en acties te presenteren.

Software update van Rotunda

Sinds dat Rotunda voor de eerste keer is ontwikkeld, zijn er nieuwe technologie- en internetstandaarden geïntroduceerd. Het is belangrijk dat bibliotheek websites met deze veranderingen meelopen. Wat op zijn beurt betekent dat software applicaties, gelinkt aan deze websites, moeten worden aangepast. Om er zeker van te zijn dat Rotunda continue kan linken naar websites en catalogussen van de bibliotheken, besloot NBD Biblion dat het tijd was voor een software update van Rotunda. Onze ontwikkelaars hebben recent een compleet nieuwe versie gelanceerd. Een versie die kan worden gebruikt met de nieuwe bibliotheek diensten en Windows releases. Daarnaast verbeterd het de prestaties door gebruik te maken van nieuwe processors.

Hoewel de eindgebruikers zich niet bewust zijn van deze technische wijzigingen, is de onderliggende technologie nu weer volledig up-to-date.

Laten wij uw ideeën bespreken! 

Wilt u op maat gemaakt software die aan uw specifieke wensen voldoet? Onze ontwikkelaars helpen u graag verder. Zij hebben uitgebreide ervaring van allerlei technieken, waaronder CMS en Oracle database. En daar stopt hun ervaring niet. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Pin It on Pinterest

Contact BSL