Onze ontwerpers zijn in maart van start gegaan met het Literatuurplein 3.0 project. De derde huisstijl aanpassing van de populaire literaire website, ontworpen en ontwikkeld door BSL. In deze blog vertellen wij meer over Literatuurplein 1.0 en 2.0. Daarnaast leest u waarom het tijd is voor een nieuwe huisstijl en hoe dit project wordt aangepakt.

Literatuurplein – een literaire schat

In april 2002 werd de Literatuurplein website officieel gelanceerd. De website heeft als doel om op een toegankelijke manier informatie over literatuur aan te bieden. In de daaropvolgende jaren hebben onze ontwikkelaars de techniek en infrastructuur van de website voortdurend verbeterd. Naar aanleiding van feedback van enthousiaste gebruikers, hebben wij diverse nieuwe functies toegevoegd. Hierdoor kon om het jaar een nieuwe release worden gepresenteerd. In 2012 heeft de nieuwe producteigenaar, Stichting Bibliotheek.nl (BNL), BSL gevraagd om Literatuurplein aan hun eigen huisstijl aan te passen. Tegelijkertijd hebben wij een nieuwe functie toegevoegd – de gebruikers kregen de mogelijkheid om de homepagina te personaliseren.

Mee gaan met de trends & ontwikkelingen

Het is van belang dat websites mee gaan met de huidige trends en ontwikkelingen. Zelfs de meest mooie en technische websites, zijn na een paar jaar niet meer up-to-date. Daarom is het belangrijk om na een aantal jaren de technische aspecten van de website bij te werken. Dit is meteen het uitgelezen moment om kritisch naar de vormgeving en inhoud van de website te kijken. Zijn er functies die ontbreken of juist functies die te weinig worden gebruikt? Tijdens het aanpassen van websites worden er gemakkelijk nieuwe functies toegevoegd, maar men durft minder snel op te schonen. Dit is echter belangrijk, want je wilt graag een snelle en overzichtelijke website aan de gebruiker bieden.

Literatuurplein 3.0 project

In 2015 werd Literatuurplein overgenomen door de Koninklijke Bibliotheek (KB). Zij hadden als eerste prioriteit de BNL-infrastructuur binnen hun organisatie te integreren. Eind 2016 hebben wij besproken welke verbeteringen en aanpassingen Literatuurplein nodig heeft om weer aan de huidige standaarden van deze tijd te voldoen. Waarop de KB ons heeft gevraagd om de website weer helemaal up-to-date te maken.

Literatuurplein 3.0

BSL vindt het belangrijk om mee te gaan met de huidige trends en ontwikkelingen. Met meer dan vier miljoen bezoekers per jaar is Literatuurplein een intensief gebruikte website. Het is van belang dat de huisstijl aansluit op het grote publiek. Aangezien het gebruik van deze website op mobiele apparaten toeneemt, stond het maken van een responsive website op nummer één. Hierbij wordt de website zo ontworpen, dat hij zichzelf aan elk denkbaar scherm of apparaat aanpast. Daarnaast is het de websitehouder aan te raden om te achterhalen hoe de gebruikers de website ervaren en hierop in te spelen. Zo kwam KB erachter dat de rubrieken hier en daar om aanpassingen vroegen – oude functies bewerken of verwijderen en nieuwe functies toevoegen.

De functionele aanpassing van Literatuurplein 3.0

 • De homepagina wordt aangepast en overzichtelijker gemaakt, door rubrieken te reduceren die te weinig worden gebruikt.
 • Enkele onderdelen die weinig worden gebruikt, worden geheel uit de website verwijderd, zoals Boek van de Week en Cursussen.
 • De homepagina wordt visueel aantrekkelijker door meer afbeeldingen te tonen, sommige afbeeldingen te vergroten en logo’s van radio- en televisiestations weer te geven.
 • De detailpagina’s van aangeklikte rubriekitems worden overzichtelijker door alleen gegevens van het betreffende item weer te geven.

Deze veranderingen leveren al een kleine bijdrage aan het verbeteren van de SEO (Search Engine Optimization), waardoor de website voor Google aantrekkelijker wordt. Daarentegen is het verbeteren van de SEO een specifiek doel op zich tijdens het project.

Aan de slag met Literatuurplein 3.0

Drie van onze ontwikkelaars zijn aan de slag gegaan met het Literatuurplein 3.0 project. Na het bespreken van de wensen van de klant, is het project gestart met een ontwerpfase. Wij vinden het belangrijk om met prototypes te werken, zodat onze klanten nooit voor onverwachte verrassingen staan en vroeg in het stadium kunnen aansturen. Het concept is vorige week gepresenteerd en werd waar nodig aangepast. Na de goedkeuring van het concept zijn wij gestart met het ontwikkelen van de nieuwe website. Op 21 april verwachten wij de nieuwe website te kunnen presenteren aan de klant.

Een nieuwe website laten bouwen?

Wilt u ook een nieuwe website laten maken of uw oude website een update geven? Neem geheel vrijblijvend contact op met onze ontwikkelaars. Zij kunnen u vertellen wat de mogelijkheden zijn.

Heeft u vragen?

Wilt u een offerte voor het ontwikkelen van uw maatwerksoftware. Advies over een nieuwe website of het integreren van webapplicaties met bestaande systemen? Wij staan voor u klaar om deze vragen geheel vrijblijvend te beantwoorden. Bel ons of stuur een mail naar sales@brightside.nl

  Neem contact op

   Contact BSL
   Contact BSL