Literatuurplein is in de afgelopen jaren regelmatig uitgebreid met nieuwe features en koppelingen met en naar andere systemen. In al die tijd zijn de onderliggende hardware en databases ook steeds vernieuwd, maar toch was het nu tijd voor een gehele Literatuurplein technische update. De afgelopen weken heeft BSL hier een adviserende rol in gespeeld en tevens het uitvoeren van alle technische aanpassingen voor haar rekening genomen.

Literatuurplein technische update

Net als een huis is een premium web service eigenlijk nooit af. Er valt altijd iets te verbeteren of aan te passen. Dit is meestal afhankelijk van de veranderende gebruikersbehoeften, nieuwe wensen en (technische) mogelijkheden en beschikbare resources.

Het afgelopen weekend is Literatuurplein en de serveromgeving grootschalig bijgewerkt. De scope was een technische vernieuwing met als doel om de nieuwste technologie op het gebied van hardware en software in gebruik te gaan nemen. De gebruikte versies van o.a. Oracle, RedHat, Java en Tomcat zijn hierbij vernieuwd ter verbetering van de performance, betrouwbaarheid en veiligheid, waarbij ook de servers zijn gevirtualiseerd.

Sneller, betere performance

Hoewel veel van de aanpassingen in deze Literatuurplein technische update niet direct zichtbaar zijn voor de eindgebruiker, hebben ze wel degelijk een enorme impact op de algemene performance van de Literatuurplein website. Ook de verschillende bibliotheekdiensten die aangesloten zijn op Literatuurplein services (o.a. de landelijke infrastructuur van Stichting Bibliotheek.nl en de Nationale Bibliotheek Catalogus) zullen een verbetering in de performance laten zien.

Nieuwe tekenset geïntroduceerd

Een andere technische aanpassing die wel direct zichtbaar is voor de eindgebruiker, is het toepassen van een nieuwe tekenset. De West-Europese tekenset die voorheen gebruikt was, is vervangen door de universele Unicode tekenset (UTF8). Bepaalde letters en diakritische tekens uit talen zoals Arabisch, Pools en Tsjechisch verschenen eerder als vraagtekens maar worden nu correct weergegeven – een direct voordeel voor alle gebruikers van de Literatuurplein website. We zijn ook bezig met de invoering van beveiligde SSL-interfaces voor sommige delen van Literatuurplein – veranderingen die geleidelijk door de hele site de komende maanden zullen worden doorgevoerd.

Bronvermelding: www.literatuurplein.nl

Met dank aan Jef van Gool, Bibliotheek.nl

Meer informatie over BSL

BSL adviseert en begeleid klanten ten aanzien van alle soorten kleine en grote projecten. Heeft u behoefte aan een betrouwbare partner voor de realisatie van een toekomstig project, neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u vragen?

Wilt u een offerte voor het ontwikkelen van uw maatwerksoftware. Advies over een nieuwe website of het integreren van webapplicaties met bestaande systemen? Wij staan voor u klaar om deze vragen geheel vrijblijvend te beantwoorden. Bel ons of stuur een mail naar sales@brightside.nl

    Neem contact op

      Contact BSL
      Contact BSL